Vår resa till Alsace tar oss till de medeltida vinbyarna längs La route des vins, de natursköna Vogeserna och världens främsta bilmuseum i Mulhouse – för att nämna några höjdpunkter. En utflyktsdag ägnas åt tyska Schwarzwald där vi bl.a. besöker ett klockmuseum och äter Schwarzwaldtårta vid den mytomspunna bergsjön Mummelsee.

Dag 1. Ankomst till Baldersheim
Vi anländer till trivsamma och lugna Baldersheim i norra utkanten av Mulhouse. Under vår första middag på hotellet inkluderas en välkomstdrink.

Dag 2. Mulhouse & Cite de l’automobile
Under morgonen gör vi en stadsrundtur med lokalguide i Mulhouse. Staden har en historia som sträcker sig tillbaka till 700-talet. Mulhouse har tillhört Schweiz och under perioder även Tyskland under namnet Mülhausen. Vi besöker även världens största bilmuseum, Cite de l’automobile. Den makalösa samlingen med ca 600 bilar skapades av bröderna Schlumpf. Här finns modeller från bl.a. Rolls-Royce, Porsche och Mercedes, samt en stor samling från franska Bugatti som tillverkades i Alsace.

Dag 3. Colmar & Riquewihr med vinprovning
Vi reser norrut till Colmar, den medeltida staden som formats av både den franska och tyska kulturen. En av höjdpunkterna är kvarteren som kallas ”Lilla Venedig” där blomsterprydda korsvirkeshus trängs vid smala kanaler. En lokalguide visar oss runt under en gemensam stadspromenad. Eftermiddagen tillbringas i den medeltida vinbyn Riquewihr som har både en ringmur och kullerstensgator. Här gör vi en vinprovning innan vi återvänder hem till Baldersheim.

Dag 4. Schwarzwalds höghöjdsväg
Under morgonen korsar vi Rhen och reser norrut förbi Freiburg. Efter cirka två timmars färd gör vi vårt första stopp vid Mummelsee. Den lilla sjön på drygt 1 000 m höjd kan liknas vid en oas. En promenad runt sjön tar ca 15 minuter och därefter serveras vi Schwarzwaldtårta och kaffe på en restaurang. Konditorn berättar hemligheterna kring hur man bakar den bästa tårtan.

Vi följer sedan Schwarzwald Hochstraße söderut och stannar för lunch på egen hand i en av de små städerna längs vägen, förslagsvis kurorten Schönwald. Under eftermiddagen besöker vi klockmuseet Deutsches Uhrenmuseum i Furtwangen där vi får en guidad visning.

Dag 5. Vogeserna, Obernai & vinprovning
Under morgonen och förmiddagen reser vi upp i den grönskande bergskedjan Vogeserna. Här finns panoramavägen Route des Crêtes som passerar flera av de rundade bergstopparna som kallas ballons. Vid lunchtid når vi Obernai, som fått epitet ”Plus Beaux Détours de France” (en av de vackraste sevärdheterna i Frankrike). Här får vi tid att äta lunch och uppleva den förtjusande staden. Under eftermiddagen reser vi hemåt via La route des vins till Dambach-la-Ville där vi stannar för vinprovning på en vingård.

Dag 6. Hemresa

Prisexempel

  • 5 x övernattning inkl. halvpension och välkomstdrink på Best Western Hotel Au Cheval Blanc i Baldersheim
  • lokalguide i Mulhouse, ca 2 timmar
  • entré och audioguide på Cite de l’automobile i Mulhouse
  • lokalguide i Colmar, ca 2 timmar
  • vinprovning av 4 viner på Dopff Au Moulin i Riquewihr
  • kaffe och Schwarzwaldtårta vid Mummelsee
  • entré och guidad visning på Deutsches Uhrenmuseum i Furtwangen
  • vinprovning av 3 viner och rundvisning med tåg på Ruhlmann Jean-Charles et fils i Dambach-la-Ville
Nettopris/person i dubbelrum 5–10/5, 21–26/9 och 12–17/10 2020
Skicka förfrågan