Krydda din resa till Bremen med de rätta besöksmålen och utflykterna! Här presenterar vi våra favoriter, boka gärna in dem i god tid.

Becks bryggeri
Varje minut öppnas 3 000 flaskor Becks i världen! Besök bryggeriet och gör en intressant och omväxlande tur genom bryggeriets museum, bryggrum, lager och förbi jäsningen. Rundturen avslutas med en ölprovning där vi smakar tre olika sorter.

Walking dinner
Varför begränsa middagen till att bara besöka en restaurang? Under en Walking dinner upplever vi Bremens kök på tre olika restauranger. Vi promenerar tillsammans med en lokalguide som visar oss till rätta och berättar om staden och maten. Arrangemanget tar ca 3,5 timma och om gruppen är större än 25 personer behövs två lokalguider. (Walking dinner arrangeras inte när det är oktoberfest och julmarknad.)

Kneipenbummel
En lättsam stadspromenad, eller snarare pubrunda, som leds av sakkunnig guide. Vi stannar till på tre olika pubar för att ta en öl eller läsk och lär samtidigt känna Bremen. Kneipenbummel tar ca 3 timmar och om gruppen är större än 25 personer behövs två lokalguider. (Arrangeras inte när det är oktoberfest och julmarknad.)

Rhododendronparken och Botanika
En promenad genom den 46 hektar stora parken är en njutning, inte bara för den trädgårdsintresserade. Med 600 arter och 3 000 sorter är Bremens samling av rhododendron den näst största i världen. Rhododendron blommar på försommaren, men här finns massor att se året runt, inte minst i Botanikas växthus. I Botanika ligger också restaurang Bloom där vi kan äta lunch eller pausa med kaffe och kaka.

Universum Bremen
Ett museum för alla som är intresserade av teknik, människan, naturen och vetenskap, gammal som ung. Ca 300 utställningsföremål låter oss uppleva och förstå de vetenskapliga fenomenen med alla sinnen.

Mercedes-Benz
Följ med på en rundtur i fabriken och se hur tillverkningen av Mercedes-Benz går till.

Liten ”kaffeskola” på Lloyd Caffee
Vi lär oss om kaffets väg från planta till kopp, ser hur rostningen av bönorna går till och hör historien om kaffebaronen Ludwig Roselius från Bremen och hans berömda kaffe Hag.

Union bryggeriet
Redan på 1100-talet bryggdes det öl i Bremen och 1748 fanns 35 bryggerier i staden. Flera blev uppköpta av de stora koncernerna eller fick med tiden slå igen, däribland Union bryggeriet. Nu, efter ca 50 år, har man flyttat in i de gamla lokalerna och börjat brygga öl igen. Under ett besök får vi höra bryggeriets historia, lära oss om konsten att brygga öl samt prova fyra av deras ölsorter.

Rådhuset
Följ med in i ett av Tysklands vackraste rådhus! Den ursprungliga byggnaden uppfördes 1405 -1410 och fasaden mot torget byggdes till på 1600-talet. Se de gotiska salarna och den gyllene kammaren som anses vara det vackraste rummet, byggd i jugendstil av Heinrich Vogeler 1905.

Stadsrundturer
Bästa sättet att lära känna Bremen eller Bremerhaven är tillsammans med en lokalguide som visar sin stad. I Bremen får vi bl.a. uppleva kvarteren i den äldsta stadsdelen Schnoor där små smala gator slingrar sig fram. Vi kommer till Rathausmarkt och Rådhuset, som klarade sig undan bombningarna i andra världskriget, och till Böttcherstraße där vi lyssnar på klockspelet med 30 klockor i Meissenporslin. Bremerhaven tillhör delstaten Bremen, men staden ligger ca 6 mil norr om Bremen och byggdes för att vara Bremens hamn. Idag är hamnen fortfarande viktig, samtidigt som Bremerhaven utvecklats till en egen stad med en egen historia.

Båtturer
Det finns flera alternativ för den som vill ta en båttur på floden Weser – upplev Bremen från vattnet eller ta en tur i Bremerhavens viktiga hamn.

Tyska utvandrarhuset i Bremerhaven
Det var inte bara vi nordbor som utvandrade till Amerika. På detta museum får vi ta del av de tyska utvandrarnas historia och bl.a. uppleva känslan av att stå på kajen och vänta på att få gå ombord. Vi ser båten guppa på vattnet och omgivna av dockor i naturlig storlek och tidstypiska kläder får vi känslan av att vara på väg. Väl ”framme” besöker vi Ellis Island och Grand Central Station.

Klimathuset i Bremerhaven
I klimathuset följer vi en resa jorden runt längs den åttonde längdgraden över fem kontinenter och med stopp på nio platser. Den faktiska resan gjordes av Axel Werner och han bodde hos olika familjer som alla berättade vilka effekter klimatpåverkan har på deras liv. Resan skildras i bild, ljud och med upplevelser – vi känner värme när vi promenerar genom en bit regnskog och upplever kylan där det är kallt.

Klimathuset: © Klimahaus Bremerhaven 8° Ost
Becks bryggeri: © Michael Ihle/Anheuser-Busch InBev Deutschland, Brauerei Beck & Co

Skicka förfrågan