Soldränkta stränder, fascinerande natur och djurliv, uråldrig historia samt en välkomnande och spännande kultur – på denna inbjudande ö finns något för alla smaker. Följ med på en rundresa där vi upplever det bästa av Sri Lanka.

Dag 1. Flyg till Colombo
Avresa med flyg från Norden. Under flygresan serveras middag och därefter finns chans till en stunds vila.

Dag 2. Ankomst & till Mount Lavinia
Väl framme i Colombo möts vi av vår lokalguide och med transferbuss tar vi oss till vårt 4-stjärniga hotell i kustsamhället Mount Lavinia. Beroende på när vi anländer finns det eventuellt tid att utforska omgivningarna på egen hand eller kanske bara slappna av på stranden. På kvällen avnjuter vi en välkomstmiddag beståendes av färsk fisk och skaldjur, ackompanjerade av vågornas brus och ljuset från facklor.

Dag 3. Kitulgala & Nuwara Eliya
Nu börjar vår resa inåt landet, mot de grönskande högländerna. Längs vägen gör vi ett stopp i den lilla orten Kitulgala, som är belägen i den tropiska zonen och omgärdad av tät regnskog. Det var här som den Oscars-belönade filmen Bron över floden Kwai spelades in. Efter lunch finns det möjlighet för en lättare vandring genom djungeln ner till floden, där den som vill kan ta sig ett dopp.

Vårt mål för dagen är Nuwara Eliya, känt för sitt vackra läge bland bergen och kultivering av högkvalitativt te. Under britternas herravälde över ön var det många ur den styrande eliten som bosatte sig här, vilket har resulterat i att orten ofta kallas för ”Lilla England”. Vi tar seden dit vi kommer och inleder med traditionsenligt ”high tea” på anrika Grand Hotel, som ursprungligen var den brittiska guvernörens residens. Därefter tar vi en promenad och bekantar oss närmare med samhället, innan vi slutligen checkar in på vårt 4-stjärniga hotell och äter middag.

Dag 4. Teplantage & tågresa
På morgonen besöker vi en av de många teplantager som ligger på sluttningarna i de kringliggande bergen. Här lär vi oss hur det välkända Ceylon-teet odlas och förädlas. Vi får också en inblick i plantagearbetarnas vardag och gör ett besök i barnens skola.

Resan går vidare med tåg genom ett sagolikt vackert landskap, från Nanu Oya till Peradeniya. Medan vi beundrar vyerna äter vi medhavd lunch. Väl framme väntar transfer med buss den sista biten till Kandy, där vi checkar in och serveras middag på vårt 4-stjärniga hotell.

Dag 5. Kandy
Kandy var det sista singalesiska kungadömet som höll stånd mot både portugisisk och holländsk kolonisation, innan det slutligen överlämnades till britterna. Orten är än idag ett framstående kulturellt och religiöst center.

Vi startar dagen med ett besök i ”Tandtemplet”, vilket är stadens mest prominenta helgedom och inhyser en av buddhismens allra viktigaste reliker: det som sägs vara en av Buddhas tänder.

Strax utanför staden ligger orten Gampola och en mycket fint bevarad villa från sent 1800-tal, som numera är ett hotell. Här får vi en kurs i traditionell singalesisk matlagning och resultatet av våra mödor blir sedan dagens lunch.

Under eftermiddagen och kvällen gör vi en stadsrundtur med tuk-tuk för att därefter gå på en dansföreställning. Dagen avrundas med middag bestående av den typiska ”street food”-rätten Kottu, som med fördel avnjuts med en lokal öl.

Dag 6. Kryddträdgård & safari
Vi lämnar Kandy och reser vidare norrut. Längs vägen stannar vi till i orten Matale för att besöka en kryddträdgård och vandra runt bland väldoftande odlingar med bl. a. kanel, kardemumma och muskotnöt. Här äter vi även lunch.

På eftermiddagen kommer vi till Wilpattu National Park, vilket är den största samt en av de äldsta nationalparkerna i landet. Tillsammans med kunniga vildmarksguider gör vi en spännande safari och med lite tur har vi chans att se elefanter, läppbjörnar och kanske t.o.m. leoparder. Under safarin blir vi bjudna på vatten, lite frukt eller liknande tilltugg.

Till sist checkar vi in på vårt 3-stjärniga hotell i Anuradhapura, där vi efter en lång dag blir serverade en välförtjänt middag.

Dag 7. Anuradhapura
Anuradhapura var säte för det första singalesiska kungadömet och är en av världens äldsta kontinuerligt befolkade städer, vilket otaliga ruiner och lämningar tydligt skvallrar om.

Under förmiddagen besöker vi berget Mihinthale, som enligt legenden var platsen där buddhismen först introducerades på Sri Lanka. Strax intill, innästlade bland träd och vegetation, finner vi lämningarna efter ett mer än 2 000 år gammalt kloster. Efter lunch bekantar vi oss med några av stadens många andra historiska skatter och imponerande monument. Gemensam middag på vårt hotell.

Dag 8. Hiriwadunna & Dambulla
Resan går vidare till byn Hiriwadunna, där vi får en intressant inblick i vardagslivet på landsbygden. Under en rundtur genom byn får vi lära oss hur byborna försörjer sig samt om den lokala floran och faunan. Vi bjuds även på en enkel lunch, tillagad av lokala råvaror.

Efter att ha avverkat ytterligare ett par mil anländer vi till de magnifika grottemplen i Dambulla, varav de äldsta delarna är daterade till första århundradet före vår tidräkning. Vi låter oss fascineras av otaliga uråldriga statyer, urkarvningar och fresker innan vi åter stiger ut i dagsljuset.

Framåt kvällningen kommer vi till Sigiriya, där vi checkar in på vårt 4-stjärniga hotell, bestående av privata bungalows belägna i en lummig trädgård. Middag på hotellet.

Dag 9. Lejonklippan & kokosplantage
I närheten av hotellet tornar den imponerande Lejonklippan upp sig, som en gång var hemvist åt ett fort tillika kungligt palats. Vi kliver upp tidigt och bestiger de 1 200 trappstegen till klippans topp, för att se ruinerna och beundra utsikten över trakten.

När vi kommer ner får vi lite tid till att fräscha upp oss och byta kläder, innan vi checkar ut och åker vidare mot kusten igen. Längs vägen besöker vi en kokosplantage och lär oss om kokospalmens betydelse för den lokala ekonomin samt blir bjudna på var sin färsk nöt att släcka törsten med.

Vi kommer till badorten Negombo och checkar in på vårt nybyggda 4-stjärniga hotell, beläget precis intill den härliga stranden. Dagen avslutas med gemensam middag på hotellet.

Dag 10. Egen tid i Negombo
Varför inte ta ett dopp i havet eller nyttja hotellets fina pool? (Endast frukost ingår denna dag.)

Dag 11. Colombo & avskedsmiddag
Under morgonen och förmiddagen rår vi om oss själva. Mitt på dagen åker vi till Colombo, där vi först äter lunch och därefter gör en stadsrundtur. Innan 1500-talet var staden endast en fiskeby, men den utvecklades snabbt till en viktig hamnstad i och med de europeiska makternas intåg. Än idag finns här gott om exempel på portugisisk, holländsk och brittisk arkitektur.

Efter avslutad rundtur har vi lite egen tid för shopping, innan det är dags att återvända till Negombo. Här serveras en avslutningsmiddag på hotellets takterrass.

Dag 12. Hemresa
Vi åker till flygplatsen och med många härliga minnen i bagaget påbörjar vi vår hemresa, med hemkomst samma dag.

 

Tillkommer: flyg Arlanda–Colombo t/r med Qatar Airways och inkl. skatter, ca SEK 6 300/person

Prisexempel

  • 10 x övernattning på 4-stjärniga hotell inkl. frukostpension enligt program, undantaget i Anuradhapura där vårt hotell är 3-stjärnigt
  • 8 luncher och 9 middagar
  • buss enligt program
  • entréer och avgifter till samtliga sevärdheter och aktiviteter enligt program
  • engelsktalande lokalguide under hela resan (svensktalande mot tillägg)
  • tågresa Nanu Oya–Peradeniya
Nettopris/person i dubbelrum 1/10–19/12 2018 och 1/2–31/3 2019
Skicka förfrågan