Passa på att göra en resa till Berlin och det forna DDR, 30 år efter murens fall. Hur var det förr och vad har hänt sedan dess? 2019 firar Tyskland inte bara att det är 30 år sedan muren föll, det är också 100-års jubileum för Bauhaus – en intressant start på vår resa.

Dag 1. Ankomst till Dessau

Dag 2. Bauhaus & ”staden av järn”
1919 grundade Walter Gropius Bauhaus – en skola för arkitektur, formgivning och konsthantverk. Denna avantgardeskola var bara verksam i 14 år, men den etablerade Bauhaus på världskartan och idag är byggnaderna upptagna på Unescos världsarvslista. 2019 firar Bauhaus 100-års jubileum, vilket bl.a. uppmärksammas i Dessau och Weimar där Bauhaus har sitt ursprung. Under året erbjuds specialutställningar, nya museer och lockande events.

Under dagen utforskar vi Bauhaus och upplever också mer av den fina regionen Sachsen- Anhalt. Området var slitet och nedsmutsat av brunkolsbrytningen, men sedan Tysklands enande har det fått ett uppsving och fina naturområden. T.ex. har de hål som skapades där brunkolen bröts fyllts igen och omvandlats till sjöar omgivna av grönska.

Vi besöker utomhusmuseet Ferropolis, även kallat ”staden av järn”, ett museum utöver det vanliga. Här vandrar vi runt bland stora imponerande industriella maskiner och en lokalguide berättar deras historia från DDR-tiden.

Dag 3. Leipzig
Vi styr bussen till Leipzig, en viktig stad i DDRs historia. Under 1989 genomfördes här en serie fredliga protester varje måndag. Början till demonstrationerna var en mässa med böner för fred som prästen Christian Führer höll i Nikolaikirche. Efter murens fall trodde man att staden var utan hopp, men idag är det en populär och växande stad, enligt vissa bättre än huvudstaden. En lokalguide visar oss runt och vi har även lite tid på egen hand.

Dag 4. Dresden
Dresden bombades svårt under andra världskriget och vissa delar återuppbyggdes så som det sett ut tidigare, samtidigt som man skulle skapa en socialistisk mönsterstad i modernistisk stil. Idag har Dresden en arkitektonisk blandning av gammalt och nytt, och vår lokalguide berättar stadens historia. På kvällen åker vi till Taschenbergpalais och restaurang Sophienkeller där vi får en känsla av att vara tillbaka i barockens tid.

Dag 5. Berlin
I Berlin var gränsen mellan öst och väst tydligare än någon annanstans, när muren omgärdade Västberlin som låg som en ö i ett östtyskt hav. Vid ankomst äter vi lunch och sedan visar en av stadens duktiga lokalguider oss sitt Berlin. Kvällen är fri för egna strövtåg.

Dag 6. DDR museet i Berlin
Det interaktiva museet berättar om det dagliga livet i DDR. Vi ser hur en typisk lägenhet såg ut och kan uppleva hur det var att åka med de ”mindre pålitliga hissarna”. Eftermiddagen är fri eller kan fyllas med program, se Berlin – krydda med arrangemang.

Dag 7. Hemresa

 

Prisexempel

 • båtresa med Scandlines Gedser–Rostock t/r
 • 2 x övernattning inkl. halvpension på Radisson Fürst Leopold Hotel i Dessau
 • 1 x övernattning inkl. halvpension på IntercityHotel i Leipzig
 • 1 x övernattning inkl. frukostpension på IntercityHotel i Dresden
 • 2 x övernattning inkl. frukostpension på Holiday Inn Express Berlin City Center West
 • entré och rundvisning på Bauhaushuset och mästarhusen i Dessau
 • 2-rätters lunch på restaurang Osteria vid Ferropolis
 • entré och rundvisning på Ferropolis
 • lokalguide i Leipzig, ca 2 timmar
 • lokalguide i Dresden, ca 3 timmar
 • 2-rätters lunch på Gasthaus Krombach i Berlin
 • lokalguide i Berlin, ca 3 timmar
 • entré till DDR-museet i Berlin
Nettopris/person i dubbelrum 1/1–31/12 2019
Skicka förfrågan