Dolomiterna i Sydtyrolen bjuder på storslagna naturscenerier med vin- och äppelodlingar, borgar, slott och trädgårdar och förstås – majestätiska berg. Här njuter vi under ett par dagar och kan varva utflykter med vandringsturer. Denna del av Italien är fin att besöka från tidig vår till sen höst och vi bor i någon av de mysiga byarna i Pustertal.

Dag 1. Ankomst till Pustertal

Dag 2. Pustertal
Idag njuter vi i vår pittoreska alpby och av den vackra miljön med de mäktiga bergen som kuliss. I Pustertal finns otaliga mil med fina vandringsleder av alla svårighetsgrader och den som vill ta en tur når lätt närmsta led från hotellet.

Vid lunchtid gör vi en utflykt till Bruneck som är centralort i dalen. Här strosar vi i den mysiga äldre stadsdelen och bekantar oss med den regionala kulturen på hembygdsmuseet Südtiroler Landesmuseum. Det ligger strax bortom Bruneck och här har vi en guidad visning.

Dag 3. Panoramatur i Dolomiterna
Dagen bjuder på storslagna naturscenerier då vi gör en rundtur längs vackra vägar, passerar höga bergspass och kör förbi idylliska orter. Vi passerar Toblach, Höhlensteintal, fina Misurinasee och når Cortina via Tre Croci-pass på 1 809 m.ö.h. I den olympiska byn Cortina gör vi ett stopp och promenerar bland mondäna butiker och hotell.

Turen tar oss vidare över Falzaregopasset på 2 117 m.ö.h. förbi Arabba. Väl framme på dagens högsta punkt, Sellapass på hela 2 240 m.ö.h., njuter vi av milsvid utsikt. Den sista etappen går genom Grödental där vi passerar skidorterna Sankt Ulrich och Santa Cristina innan vi är nere på normal höjd igen. Vi kommer tillbaka till vårt hotell under sen eftermiddag.

Dag 4. Merano, trädgårdsprakt & vin
Idag besöker vi Sydtyrolens pärla Merano, en historisk stad med en liten och mycket vacker stadskärna. Merano ligger i Val Venosta som är äpplets hemvist; här finns över 40 km i stort sett sammanhängande äppleodlingar. Vårt första stopp blir den magnifika trädgårdsanläggningen Gärten von Schloss Trauttmansdorff i utkanten av Merano. Den vackra parken ligger i sluttningen runt ett slott och här växer otaliga blommor, träd och buskar. En fika på slottsterassens kafé rekommenderas.

Efter ett par timmars egen tid i Merano beger vi oss söderut till Südtiroler Weinstrasse, som sträcker sig från Eppan till Ora. I vinbyn Kaltern provar vi traktens viner på en av vingårdarna.

Dag 5. Burg Taufers & Prager Wildsee
Dolomiterna är känt för god mat, sina viner och alla borgar. Dagens upplevelser börjar med en guidad visning av den medeltida borgen Burg Taufers, som byggdes som försvarsverk vid ingången till Ahrntal. Borgen ligger naturskönt och har historisk och sevärd konst och inredning.

Nu styr vi kosan mot en vidunderligt vacker sjö, Pragser Wildsee, högt belägen och omgiven av branta bergssidor. De som vill promenerar runt sjön på den utmärkta gångvägen, en sträcka på drygt 2 km. Vid sjön ligger ett hotell och ett kafé där vi kan inta kalla förfriskningar. När vi kommer till Bruneck kör vi Pustertaler Sonnenstrasse som vid klart väder är enastående vacker.
Avskedsmiddag på vårt hotell.

Dag 6. Hemresa

Prisexempel

  • 5 x övernattning inkl. halvpension på bra mellanklasshotell i Pustertal
  • entré och lokalguide på Südtiroler Landesmuseum
  • guidad visning på Burg Taufers
  • entré till Gärten von Schloss Trauttmansdorff
  • vinprovning på vingård längs Südtiroler Weinstrasse
Nettopris/person i dubbelrum 1/5–31/7 2019
Skicka förfrågan