Helsingfors är en metropol för mat, mode och design och stoltserar t.ex. med ett eget designkvarter. Staden är ”lagom stor” och vi kan promenera till de flesta sevärdheterna i centrum. Kom ihåg att boka de rätta besöksmålen och utflykterna som ger resan det lilla extra. Här följer våra bästa tips.

Stadsrundtur
Upptäck den vackra finska huvudstaden tillsammans med en lokalguide. På programmet står t.ex. Tempelkyrkan som är insprängd i berget, stadens största torg Salutorget samt Senatstorget med fyra monumentala byggnader, däribland Domkyrkan som är en symbol för Helsingfors.

Upplev staden från vattnet
Helsingfors är omgivet av vatten och havet präglar staden. Gör en sightseeingkryssning längs de vackra stränderna till sevärdheter som Sveaborgs sjöfästning, Högholmens zoo, isbrytarflottan och Degerö kanal. Längs vägen får vi höra om Helsingfors historia.

Sauna på finska
Ett bastubad kan vara i 10 minuter eller vara ett socialt möte som pågår i timmar. Det finns också flera olika sätt att uppleva ”postsauna”, känslan efteråt då man är ren i kropp och själ. Vi kan prova bastubad i den gamla offentliga bastun vid Ugnsholmen nära Brunnsparksstranden eller besöka den offentliga bastun på Georgsgatans simhall. Det är Finlands äldsta badinrättning, i tre våningar och belägen i en arkitektoniskt värdefull byggnad. Här erbjuds el- och ångbastu samt vedeldad bastu, massage och kafé. En riktig pärla. Missa inte heller det lyxiga bastukomplexet Löyly vid strandkanten i stadsdelen Ärtholmen, ett arkitektoniskt mästerverk i trä.

Restaurang- och barbesök
Helsingfors har blivit platsen för det nya nordiska köket som är populärt på många av stadens restauranger. Vill vi äta klassisk finländsk mat i härlig miljö rekommenderas Kappeli, en institution från 1867 med glasveranda och som ligger intill den vackra Esplanadparken. Är vi sugna på sopplunch erbjuder Qulma soppbuffet där man får äta så mycket man vill av soppor, goda röror och hembakat bröd. Ägaren Marc Aulén har gett ut flera kokböcker. På Juuri serveras tapas på finskt vis – sapas! Varje rätt är en representant för det finska köket. Besök gärna Ateljee bar, stadens högst belägna takbar på 14: e våningen i Sokos Hotel Torni. Här njuter vi av välblandade drinkar, konst och en vidunderlig utsikt. Passa på att pudra näsan, toaletten har den bästa utsikten med fönster från golv till tak.

Haltia – ute fast inne
Hisnande naturupplevelser – inomhus. Huvudutställningen tar oss från Skärgårdshavet till fjällen och visar hela Finlands fantastiska natur. Haltia är Finlands första offentliga byggnad som är uppförd helt i trä. Den som även vill inspireras ute kan ge sig ut i naturen direkt. Här finns promenadslingor och vandringar av olika svårighetsgrad, allt inom 30 minuters bussresa från centrum. Olika guidningar på svenska erbjuds, beroende på vad man vill ha för inriktning på sin resa.

Designmuseet
Den finska designtraditionen är världsberömd och på Designmuseet finns samlingar av föremål, skisser och foton. Här ser vi många designklassiker och gör en tidsresa i den finländska formgivningens historia. Boka gärna en guidad visning.

Botanisera i saluhallar
I Helsingfors finns flera fina saluhallar. En favorit är Hagnäs saluhall som är genuin, folklig och gammaldags, byggd 1914. Mat i bottenplanet och klädbutiker samt ett par kaféer en våning upp. Även Salutorgets och Sandvikens saluhallar är väl värda ett besök.

Fyndshoppa
Både Marimekko och Arabia har outlets där vi kan fynda till lägre priser. I samma byggnad som Arabias fabriksbutik finner man även Iittala, Finlayson, Pentik samt ett litet designmuseum på våning 9. Det brukar vara 20-40% rabatt på ordinarie priser, men man skall även hålla koll på andrasorteringen och de röda priserna i fyndhörnan.

Finlands nationalmuseum
Finlands nationalmuseum är ett historiskt museum som med en samling av unika föremål visar upp livet under mer än 1 000 år. Här presenteras Finlands historia från medeltiden till 1800-talet och det finns även tillfälliga utställningar som tar upp aktuella ämnen. I tillägg finns det en interaktiv utställning där man själv kan uppleva historien.

Kampens kapell
Kampens kapell byggdes inför Helsingfors designhuvudstadsår 2012. Med sin unika arkitektur och design i trä med mjuka och böjda former lockar kapellet till ett besök. För den som vill koppla av från stadspulsen kan kapellet även skänka en stunds lugn och ro. Foajén fungerar också som utställningslokal.

Konstmuseet Ateneum
På Ateneum finns landets äldsta och mest omfattande konstsamling med konst från 1800-talet till modern tid. Museet har också olika tillfälliga utställningar. Ta en guidad rundtur i utställningssalarna medans guiden förmedlar kunskap om utställningen och dess verk.

Kiasma
Kiasma är museet för nutidskonst. I samlingarna finns runt 8 000 verk av främst finländska och nordiska konstnärer. Här samsas digitala alster, installationer, webbkonst och  målningar med varandra. Museet är inrymt i en ikonisk byggnad med modern och spännande arkitektur.

Finlandiahuset
Finlandiahuset är ett konsert- och kongresshus som är berömt för sin unika moderna arkitektur, skapad av den välkände finske arkitekten och formgivaren Alvar Aalto. Designen har både fokus på funktionalitet och enkelhet. Det finns plats för 1 700 åhörare och Finlandiahuset har en lyxig restaurang och stor veranda med utsikt över havsviken. Man kan göra en guidad rundtur i den intressanta byggnaden.

Se Helsingfors från ovan & ta ett bastubad samtidigt
Finnair Skywheel erbjuder spektakulär utsikt över staden när vi åker ett par varv i detta härliga pariserhjul. Eller varför inte göra som finländarna och ta ett bastuåk i hjulet? Här åker man 5-7 minuter i bastukorgen och sedan går man av och njuter i den uppvärmda bubbelpoolen på marken. Ett underbart sätt att uppleva Helsingfors från ovan!

© Pekka Keränen Visit Helsinki

Skicka förfrågan