Dejlige København! Avståndet hit är inte långt, men när vi är här känns det som om vi befinner oss i södra Europa. Atmosfären uppfattas som mer ledig och otvungen, en kombination av tradition och modernitet, och en vistelse här är en lisa för själen. Krydda din resa med riktigt bra arrangemang – här följer några av våra bästa tips.

Glyptoteket
Med sina 10 000 verk är detta museum ett mecka för den konstintresserade. Här kan vi bekanta oss med bl.a. Monet, Degas och van Gogh, antik konst från Grekland och romarriket och här finns även en stor samling med föremål från Egypten. Missa inte källaren med gravskatter! I den vackra vinterträdgården kan vi ta en fika i vilsam och rofylld miljö. Glyptoteket erbjuder guidade turer, men vi kan också tillbringa en lång stund här på egen hand.

Cisternerne
I underjorden framför Frederiksbergs slott breder de gamla vattencisternerna ut sig. På 4 320 m2 fördelat på tre stora rum arrangeras olika utställningar och evenemang. Känslan här nere är som att besöka en storslagen katedral eller mörka gravkammare. Temperaturen går från 4 grader vintertid till 16 grader sommartid, så tänk på att ta med en varm tröja.

Tivoli
Tivoli är synonymt med Köpenhamn. Denna oas ligger mitt i staden, bredvid Hovedbangården, och är mer än en nöjespark med åkattraktioner. Här kan vi strosa omkring i den mysiga miljön, gå på konsert eller äta gott på Tivoli Food Hall som innefattar 16 restauranger. Från april till september är det högsäsong och från mitten av november och året ut förvandlas parken till en vintrig sagovärld. Med mer än 450 000 julgransljus, 60 julbodar och 70 000 julgranskulor är det lätt att julkänslan infinner sig.

Kanalbåt
Med avgång från Ved Stranden eller Nyhavn hinner vi på en timma se mycket av vackra Köpenhamn. Båten färdas bl.a. förbi Operahuset, Den lilla sjöjungfrun, biblioteket Den svarta diamanten och in i Christianshavns kanal där husbåtar ligger och guppar längs med charmiga färgglada hus. Guiderna är kunniga och har mycket att berätta. Båtarna kör året runt och vintertid är de övertäcka och uppvärmda.

Slottsbesök
Köpenhamn har inte mindre än fyra slott. Frederiksbergs slott, uppfört i italiensk barockstil, ligger strax utanför Köpenhamns kärna och har bebotts av Kong Frederik IV och Kong Christian VI. Christiansborg slott har i över 800 år varit centrum för makten i Danmark och idag använder Hennes Majestät Drottningen slottet till olika officiella arrangemang. Rosenborg slott ligger vackert i den förtjusande parken Kongens Have. Här kan vi beskåda de danska kronjuvelerna och regalierna. Amalienborgs slott består av fyra identiska byggnader runt ett åttakantigt torg och är idag det danska kungaparets residens under vinterhalvåret. Om flaggorna är hissade är drottningen hemma. Missa inte vaktavlösningen som sker varje dag kl. 12.

Rundetårn
Kung Christian IV byggde tornet till astronomen Tycho Brahes ära på 1600-talet. Än idag är det ett observatorium för amatörastronomer och än mer för turister som vill få en magnifik utsikt över den danska huvudstaden. Tornet är 36 m högt och vi går upp på en spiralformad bana, vilket ger en promenad på 209 m till toppen. Byggnaden innehöll tidigare även ett bibliotek där H.C. Andersen ofta satt och fick inspiration till sina böcker. Idag används bibliotekssalen till utställningar inom konst, kultur, historia och vetenskap.

Det Kongelige Teater
Den kungliga danska teatern är uppdelad i tre byggnader; Det Kongelige Teater, som sedan 1874 har legat på Kongens Nytorv, samt de nyare anläggningarna Skådespelshuset och Operan. Här kan vi se drama, balett, opera och olika konserter. Det finns även guidade turer där vi går behind the scenes och t.ex. får en inblick i hur teaterkostymerna blir till, kan besöka Hennes Majestät Drottning Margrethes privata salong eller får stå på operascenen och blicka ut över den mäktiga salen.

Bryggeriet Apollo
Granne med Tivolis huvudingång ligger denna restaurang med Danmarks första mikrobryggeri, startat år 1990. De har många olika ölsorter, t.ex. Double Chocolate Stout, Honey Rye Ale, India Pale Lager och Lemon Weissbier. Här kan vi också äta 3-rätters lunch eller middag, alla måltider inspirerade av just öl, i en rustik miljö som är inspirerad av både gammalt och nytt.

Nyhavn
Från att i början på 1900-talet ha varit ett ganska sunkigt och nedgånget område, är Nyhavn idag den mest kända attraktionen i Köpenhamn. Pittoreska, färgglada hus ligger på rad längs kanalen där gamla båtar guppar rofyllt. Här finns charmiga restauranger där vi kan avnjuta danska smørrebröd tillsammans med en kall öl. Hus nummer 9 är det äldsta av husen, från 1681, och har inte genomgått någon renovering sedan dess. I hus nummer 18, 20 och 67 bodde H.C. Andersen under större delen av sitt liv och här skrev han bl.a. böckerna Prinsessan på ärten och Elddonet.

Christiania
Färgstark, avvikande och omtvistad. Det är ord som kan beskriva fristaden Christiania, eller Staden som det kallas i dagligt tal. Ursprungligen var det en militärbas, men idag bor det ca 900 människor i området som har sina egna lagar och regler. Här kan vi strosa omkring och insupa den udda atmosfären och shoppa i de små stånden för att till sist ta en kopp kaffe på ett av de olika kaféerna i området. Viktigt att notera är att det är förbjudet att fotografera här.

Strøget
Från Rådhusplatsen till Kongens Nytorv är denna gågata Europas längsta med sina 1,1 km. De flesta har shopping i åtanke när man tänker på Strøget, men det är faktiskt så mycket mer. Om vi kikar in på tvärgatorna kan vi bl.a. besöka Helligåndskirken, den majestätiska Domstolsbyggnaden samt Vor Frue Kirke, där kronprins Frederik gifte sig med sin Mary. Gatan är också känd för sina många gatukonstnärer som berikar med sin akrobatik, magi och musik.

Par: © Niclas Jessen Visit Denmark
Rosenborg slott: © Kim Wyon Visit Denmark

Skicka förfrågan