Oslo har lyckats behålla känslan av charmig småstad, trots snart 700 000 invånare. Med ett naturnära läge mellan Oslofjorden och friluftsområdet Nordmarka och med många parker är det också en grön stad. Här finns ett pulserande stadsliv, museer i världsklass, spännande arkitektur och trendiga restauranger, kaféer och barer. Kom ihåg att boka de rätta besöksmålen och utflykterna som ger resan det lilla extra. Här följer våra bästa tips!

Stadsrundtur
Under en 3-timmars rundtur med buss kommer vi till Vigelandsparken, Holmenkollen, Vikingaskeppsmuseet (entré tillkommer) och de centrala delarna av Oslo. Alternativt gör vi guidningen till fots (ca 2 timmar) och ser kända byggnader och platser som Oslo Domkirke, Stortinget, slottet, Rådhuset och Aker Brygge.

Båttur
Gör en klassisk båtsightseeing på Oslofjorden och upplev Oslo från sjösidan. Båten passerar bl.a. Akershus fästning, Operan och många av skärgårdens fina hytter och sommarbostäder. En tur tar ca 2 timmar.

Astrup Fearnley Museet
Astrup Fearnley Museet, med sin spännande arkitektur och design, lockar den som är intresserad av modern och samtida konst. Det ligger i den nya stadsdelen Tjuvholmen vid Aker Brygge.

Operahuset
Operahuset i Oslo är en sensationell byggnad i nyskapande design, inspirerad av Norges natur. Här kan vi promenera över det marmortäckta taket eller slå oss ner och njuta av utsikten över Oslofjorden, skärgården och centrum. Under taket arbetar över 600 operasångare och balettdansare, här finns tre olika scener samt flera offentliga rum och salar. Operahuset erbjuder traditionella föreställningar, utomhuskonserter, pjäser m.fl. evenemang samt givetvis guidade visningar för grupper.

Munchmuseet
Edvard Munch är Norges mest kända konstnär och hans expressionistiska Skriet hänger på Nasjonalmuseet. På Munchmuseet finns dock samlingarna som han skänkte till Oslo stad – mängder av målningar, teckningar, akvareller, grafiska arbeten samt böcker, brev och dokument. Museet erbjuder guidningar efter gruppens önskemål och här visas även en film om Edvard Munchs liv och konst.

Kon-Tiki museet
Den världsberömda upptäcktsresanden Thor Heyerdahl korsade Stilla havet 1947 på sin balsaflotte Kon-Tiki, en expedition som han också fångade på film. På museet på Bygdöy finns originalflotten Kon-Tiki, papyrusbåten Ra II och flera föremål från Thor Heyerdahls expeditioner. Han ville bevisa att befolkningen på Söderhavsöarna härstammade från Sydamerika och var även engagerad i miljö- och fredsfrågor.

Ekebergparken
Ekebergparken är en skulptur- och naturpark med fri entré som ligger i sydöstra Oslo. Här är öppet året runt och i parken ligger även museet Lunds Hus där en guidad visning kan kombineras med lunch eller middag. Separata visningar finns av Skyspace i den gamla vattenreservoaren, där den världskända konstnären Jan Turrell har skapat en unik upplevelse med ljusinstallationer.

Akershus fästning
Mitt i Oslo centrum ligger Akershus fästning och slott, en spännande plats där besökaren kan utforska stadens historia. Det är också ett populärt rekreations- och grönområde. Fästningen började byggas i slutet av 1200-talet och har idag status som nationalsymbol. Här finns ett besökscentrum som är en bra utgångspunkt. På Akershus slott kan vi se pampiga slottssalar, slottskyrkan och regeringens representationssalar. Guidade visningar finns för grupper.

Norsk Folkemuseum
Norsk Folkemuseum är ett stort museum på Bygdöy som visar det dagliga livets kulturhistoria från 1500-talet och framåt. På Friluftsmuseet finns 158 byggnader från hela Norge, både från stad och landsbygd. Byggnaderna är från medeltiden och fram till idag. På museet finns även utställningar om t.ex. samisk kultur, folkdräkter och stickning. Museet tar emot grupper året om och här kan vi se ”Norge på en dag” eller t.ex. bara besöka stavkyrkan under vår stadsrundtur.

Norsk Maritim Museum
Det maritima museet som ligger på Bygdöy visar utställningar, filmer och publikationer om norsk och internationell sjöfart genom tiderna. Inled besöket med att resa längs den norska kusten på museets panoramabio. Museet har båda fasta och varierande utställningar fyllda med interaktiva upplevelser.

Henie Onstad Kunstsenter
På Hövikodden i Bärum, ca 15 minuter väster om Oslo, ligger Henie Onstad Kunstsenter som är ett museum för modern och samtida konst. Museet öppnade 1968 efter stora donationer av Sonja Henie och Niels Onstad. Här finns samtida utställningar men också verk av Picasso, Matisse, Christo och kända norska konstnärer. Museet har en skulpturpark, butik, restaurang och bibliotek och guidade turer erbjuds året runt.

Nobels fredscenter
Nobels fredscenter är ett upplevelsecenter där vinnarna av Nobels fredspris samt deras engagemang och arbete presenteras. Fasta installationer blandas med skiftande utställningar på teman kring krig och konfliktlösning.

Holmenkollen
Holmenkollen kan skryta med att vara en av Norges mest besökta turistattraktioner och samtidigt en av världens mest kända idrottsanläggningar. Toppattraktionerna är förstås hoppbacken och skidmuseet. På museet finns t.ex. en stor samling av kungafamiljens skidutrustning och kläder genom åren samt en utställning om väder och före. Holmenkollen är också porten till Nordmarka, Oslobornas populära rekreationsområde.

Nordmarka
För den som vill ge sig ut i naturen ligger det populära rekreationsområdet Nordmarka endast ca 20 minuter från centrum. Med många markerade leder passar området för vandring, cykling och skidåkning. Bra utgångspunkter för att uppleva den orörda naturen är Holmenkollen, Frognerseteren, Sörkedalen och Sognsvann.

Frammuseet
Följ med på en polarexpedition på Frammuseet på Bygdöy. Huvudattraktionen är skeppet Fram, det starkaste träskeppet som någonsin byggts och som seglats i de farligaste farvattnen på expeditioner till Arktis och Antarktis. Gå ombord och utforska kabiner, lounger, lastutrymmen och maskinrum där besättning och hundar levde under extrema förhållanden på jordens kallaste platser. Från huvuddäck kan vi var 20:e minut se en norrskensshow och i ”polarsimulatorn” får vi uppleva kylan och det hårda livet under en polarexpedition för 100 år sedan.

Vikingaskeppsmuseet
På Vikingaskeppsmuseet på Bygdöy finns världens bäst bevarade vikingaskepp och fynd från vikingagravar runt Oslofjorden. Med sina 1 000 år gamla originalskepp samt vagnar, roddbåtar, redskap och textilier är museet mycket sevärt. En 5 minuter lång film tar oss tillbaka till vikingatiden och rundtur med guide är att rekommendera. Besök på Vikingaskeppsmuseet ingår i en traditionell stadsrundtur.

Vigelandsparken
Den fantastiska Vigelandsparken med mer än 200 skulpturer i brons, granit och smidesjärn är väl värd ett besök. Detta är Gustav Vigelands livsverk och han stod även för den arkitektoniska utformningen av parken. Parken, som är världens största skulpturpark av en enskild konstnär, är öppen 24/7 året om och har över en miljon besökare årligen.

Det kungliga slottet
Kungafamiljens bostad och arbetsplats ligger på Bellevuehöjden i slutet av Karl Johan. Slottet började byggas i nyklassisk stil 1824 och har tre flyglar och tre våningar. Runt slottet ligger en av stadens första stora parker. Slottet är öppet för rundvisningar under sommaren och besökarna får se de vackraste representationsrummen.

Rådhuset
Rådhuset är en storslagen byggnad som stod färdig 1950, känd för sin rika utsmyckning gjord av kända konstnärer. Det är sätet för Oslo kommuns centrala administration och politiska ledning. En viktig del av Rådhusets identitet är klockspelet med 49 klockor som spelar 18 gånger/dygn. Kl. 13.00 den första onsdagen varje månad är det klockspelskonsert. Rådhuset har stora festlokaler och aulor och under en visning får vi uppleva dessa och husets historia, samtidigt som vi får en inblick i de politiska aktiviteter som präglar vardagen. Visningar kan bokas för upp till 30 personer och i tillägg finns Rådhusgalleriets utställningar.

Karl Johans gate
Missa inte att strosa längs Oslos mest kända gata, Karl Johan, som sträcker sig mellan Centralstationen och det kungliga slottet. Första delen är gågata, men den förnämsta delen av gatan är sträckan mellan Stortinget och slottet. Runt Karl Johan finns en mängd restauranger, nattklubbar, barer, butiker och hotell. Det är också Oslos paradgata som den 17/5 fylls med uppklädda norrmän och turister som firar nationaldagen.

Grünerlökka
Stadsdelen Grünerlökka ligger mitt i Oslo intill Akerselva, ca 15 minuters gångväg från Karl Johan. Den är väl bevarad från 1800-talet i viktoriansk stil och många Oslobor väljer idag att flytta hit. Här ligger konstgallerier, fina modebutiker, spännande mångkulturella restauranger liksom gourmetkrogar och enklare barer. Flera parker och ett härligt folkliv gör området populärt även för besökare, både dag och kvällstid.

Vulkan
På andra sidan av Akerselva nära Grünerlökka ligger den nytillkomna stadsdelen Vulkan. Det är ett tidigare industriområde som blivit ett av stadens mest intressanta områden med innovativ och miljövänlig arkitektur. Här har man behållit gamla industribyggnader för nya syften och ett exempel är den gastropub som ligger i det gamla smältverket med utsikt över Akerselva. I Vulkan finns också Oslos första saluhall, Mathallen, med mer än 30 specialaffärer, kaféer och matställen.

Tjuvholmen
Tjuvholmen är en av de nyaste stadsdelarna i Oslo, belägen vid Oslofjorden intill Aker Brygge. Här hittar vi restauranger och kaféer som serverar allt från haute cuisine och hamburgare till olika sorters bakverk. Området har en spännande arkitektonisk mångfald och här finns flera gallerier, installationer och en skulpturpark. Missa inte att besöka konstmuseet Austrup Fearnley (se ovan).

Aker Brygge
Till Aker Brygge tar vi oss för att flanera längs den livliga promenaden utmed vattnet och för att besöka butiker, restauranger och barer. Det är ett trendigt område som byggdes efter att skeppsvarvet lades ner och numera ligger många av butikerna i de gamla verkstäderna.

© Munchmuseet

 

Skicka förfrågan