I Kina blåser förändringens vindar kuling och i huvudstaden, där nya futuristiska skyskrapor och trendiga varuhus växer upp likt svampar ur marken, är det extra påtagligt. Men trots detta har metropolen lyckats behålla mycket av sin särprägel och charm. Som politiskt och kulturellt nav för väldens äldsta, ännu levande civilisation erbjuder Peking en unik känsla av kontinuitet – en bro mellan dåtid och framtid. Kejsarväldets arv är ständigt närvarande och trots storstadens puls är atmosfären ofta avslappnad och opretentiös, särskilt i de gemytliga Hutongerna. Att ”Peking är Kina på är en betraktelse som stämmer i allra högsta grad och här presenterar vi ett axplock av våra absolut bästa arrangemang.

Mura muren
Chansen att få vandra på Kinesiska Muren är en dröm och självklarhet för många förstagångsbesökare. Men för de som redan har besökt den, eller de som eftersöker det lilla extra, erbjuder vi en tur till en ännu icke restaurerad del av muren. Här får vi delta i restaureringsarbetet och bli murare för en stund. Med murbruk, slev och sten adderar vi vår egen del till världshistorien – en minst sagt unik upplevelse som dessutom genererar ett diplom!

Mytomspunna Guyaju
I en avskild ravin nordväst om Peking ligger ett fascinerande komplex av ca 100 salar och rum, utmejslade direkt ur bergssidan. Sannolikt har detta en gång varit ett blomstrande samhälle, eller ett spannmålsmagasin, eller kanske en garnison? Faktum är att arkeologerna ännu inte har kunnat enas kring när det byggdes, av vem eller ens till vilket syfte. Grottorna i Guyaju förblir ett fantasieggande
mysterium, väl värt ett besök.

Res tillbaka i tiden och stanna en natt
Pekings alla intryck känns ibland överväldigande även för den mest inbitne globetrotter och då rekommenderar vi varmt att huvudstaden kombineras med en övernattning i byn Shixia – platsen där general Li Zicheng en gång bröt igenom och kullkastade Mingdynastin. Här bor vi bekvämt i smakfullt renoverade hus i klassisk lantlig stil, med muren slingrandes över de kringliggande bergen. Vårt boende har alla moderna bekvämligheter, i harmonisk förening med rustik charm och rogivande omgivningar. En heldagsutflykt med ovan föreslagna arrangemang kan med fördel avslutas här.

798 Art Zone
I gamla fabrikslokaler, där man en gång tillverkade militärt materiel, samsas numera ett konstnärskollektiv om utrymmet. Området kallas 798 Art Zone och en rundvandring här ger en spännande inblick i Pekings livfulla konstscen.

Stadsrundtur
Att grundligt utforska Pekings många kulturskatter är ett näst intill obligatoriskt inslag på varje gruppresa till Mittens Rike. Med hjälp av våra mycket erfarna svensktalande guider ser vi till att dina gäster får ut så mycket som möjligt av sina besök i t.ex. Förbjudna Staden, Himmelens Tempel och Sommarpalatset.

Prova-på-tillfällen
För de som önskar en djupare insyn i den kinesiska kulturen arrangerar vi prova-på-tillfällen tillsammans med en instruktör i ett specifikt ämne. Varför inte utmana din konstnärliga sida och prova kinesisk kalligrafi? Eller finna inre styrka och harmoni genom ett pass Tai chi i någon av stadens parker?

© Leif Oskarsson

Skicka förfrågan