Prag är slående vackert med de historiska delarna som breder ut sig på båda sidorna av Moldau. Floden korsas av många broar och mest känd är den magnifika Karlsbron. Staden bjuder på ett brett kulturarv, vindlande gator och äkta pilsner. Kom ihåg att boka de rätta besöksmålen och utflykterna som ger resan det lilla extra – här följer våra bästa tips.

”Walking dinner”
Prag har mycket att erbjuda när det gäller mat och dryck, och då inte minst lokala specialiteter. Upplev en annorlunda middag där vi efter förrätt och huvudrätt tar en promenad i Gamla stan för att avnjuta desserten i ny miljö.

Bryggeribesök
Under en Prag-resa och i pilsnerns land är ett bryggeribesök ett givet inslag. På det genuina Staropramenbryggeriet kan vi prova dagsfärsk pilsner och kombinera det med en 3-rätters middag i deras restaurang. Middag och provning av eget öl erbjuds även på t.ex. U Medvidku och U Fleku. På U Medvidku kan små grupper med upp till 15 personer kombinera ölprovningen med att göra egna flaskor med personliga etiketter.

Stadsrundtur
Gör en traditionell stadsrundtur där vi bl.a. ser borgområdet Hradcany med slottet, St Veitskatedralen och den gyllene gränden. Till fots upptäcker vi Gamla stan med det imponerande torget, de judiska kvarteren och vi promenerar givetvis över Karlsbron. En av stadens stora turistmagneter är rådhuset med sitt astronomiska ur.

Båttur på Moldau
Betrakta Prags prakt från vattnet och upplev hur staden gör sig lika bra ur det perspektivet. Det finns många olika alternativ på kortare och längre båtturer. En variant är att ta en kvällstur med middag och se staden vackert upplyst.

Plzen
Väster om Prag ligger den vackra medeltida staden Plzen. Det är en intressant och spännande stad som är värd ett besök. Som namnet avslöjar är det en riktig ”ölstad” och det kända bryggeriet som brygger Pilsner Urquell ligger här. Besök bryggeriet och den intilliggande puben Na Spilce Restaurant för en öl och lokala specialiteter. Med sina 550 sittplatser är puben Böhmens största.

Karlovy Vary
Besök kurorten Karlovy Vary under en heldag, vida känd för sina varma källor. Med sin unika och exklusiva arkitektur och sina gröna parker är staden en av Europas vackraste kurorter. Karlovy Vary ligger i västra Böhmen, nära gränsen till Tyskland. Missa inte att lägga in ett besök på det kända Becherovka museet.

Cesky Krumlov
Cesky Krumlov är en fantastiskt fin medeltida stad med byggnader från gotik, renässans och barock. Den är upptagen på Unescos världsarvslista och när vi kommer hit förstår vi varför. Miljön är unik och det känns som om tiden har stått stilla här. Cesky Krumlov ligger söder om Prag och passar för en heldagsutflykt.

Terezin
Den gamla fästnings- och garnisonsstaden Terezin ligger en bit utanför Prag. Under andra världskriget och ockupationen av Nazityskland gjordes staden om till ett koncentrationsläger och ghetto för judar. Idag kan man besöka museet och minnesplatsen.

Kutna Hora
Kutna Hora är upptagen på Unescos världsarvslista och staden var i slutet av medeltiden ett säte för de böhmiska kungarna. Här besöker vi den vackra St Barbara katedralen, majestätiskt beläget på en bergsplatå. Vi besöker också den omtalade benkyrkan.

Melnik
Melnik norr om Prag, gör sig bra som utflyktsmål. I staden möts de båda floderna Elbe och Moldau och på sluttningarna runt om staden odlas vin. Promenera genom de historiska delarna och gör ett besök på någon av stans restauranger och prova det lokala vinet. I staden ligger det magnifika slottet där vi kan göra en vinprovning, kombinerat med guidad visning.

Konopiste
Ett välkänt utflyktsmål söder om Prag är det medeltida slottet Konopiste. Slottet byggdes i slutet av 1200-talet i fransk-gotisk stil och är med sina gröna omgivningar ett av Böhmens vackraste. Under 1700-talet gjordes slottet om och upplevs idag yngre än sina 800 år. Bl.a. byttes vindbryggan över vallgraven ut till en stenbro.

Karlstein
Det gotiska slottet Karlstein från 1300-talet som ligger i orten Karlstein sydväst om Prag, är väl värt ett besök. Slottet ligger strategiskt placerat på en kalkstensklippa ovan floden och byggdes som skattkammare för de tjeckiska kronjuvelerna.

Folklorekväll
Upplev en folklorekväll med tjeckisk mat, musik och dans på en traditionell tjeckisk restaurang. Musiken är melodiös, vacker och full av energi. Under kvällens lopp får även gästerna dansa och sjunga om de vill. Boka in en kväll på t.ex. U Marcanu eller Restaurant Stary Vrch.

Laterna Magika
Laterna Magika är en visuell teater utan dialog och en populär teaterupplevelse för utländska besökare. Det är en typisk tjeckisk skuggteater som använder olika ljussättningar och inslag av dans och film.

Skicka förfrågan