Tallinn, eller Reval som det hette förr, är en stad i ständig utveckling där gammalt möter nytt. Ett måste är att besöka Gamla stan, upptagen på Unescos världsarvslista sedan 1997. Tallinn erbjuder flera intressanta museer, oändligt med restauranger i klassisk eller modern tappning och som en av norra Europas mest prisvärda huvudstäder är Tallinn ett mecka för shoppingsugna. I juletid bjuds vi dessutom på lite extra magi på de praktfulla julmarknaderna. Krydda din resa hit med riktigt bra arrangemang, här följer några av våra bästa tips.

Museum of Estonian Drink Culture
Beläget på Toompea Hill, mitt i centrala Tallinn, ligger detta museum vars gård bjuder på en enastående utsikt över takåsarna i Gamla stan. I deras 800 år gamla källarrum får vi veta allt om Luscher & Matiesen’s dryckeshistoria, beskåda en fängslande utställning samt provsmaka allt från juice till estniskt vin och sprit.

Saku Bryggeri
Saku Bryggeri och Ölmuseum ligger ca 15 minuter från Tallinns centrum. Sedan 1820, då fabriken grundades, har man bryggt estniskt öl av det lokala vattnet, malt, humle och jäst. Under en rundvandring på ca 1,5 timma lär vi oss allt om öltraditioner, produktionshistoria och olika processer för tillverkning. Självklart avslutar vi med en svalkande provsmakning av färsk öl direkt från fabriken.

Tallinns botaniska trädgård
Varva pulserande stadsliv med en harmonisk promenad bland rosor och perenner. Inne i parken kan vi bl.a. besöka Rosenträdgården med sina 700 arter, Palmhuset med tropisk grönska och Garden of Senses där vi kan se, känna, lukta och ibland även smaka på växterna. Och kanske till och med lyssna till dem? Intill botaniska trädgården ligger också tv-tornet där restaurangen på 22:a våningen bjuder på god mat och fantastisk utsikt.

Kadriorg park och palats
En grön oas nära staden som med sina dryga 70 hektar har något för alla. Besök det vackra palatset som Peter den Store gav i present till sin hustru Katarina – Kadriorg betyder faktiskt ”Katarinas dal”. Eller strosa runt i Japanska dalen, uppbyggd av den kände trädgårdsdesignern Masao Sone, eller besök KUMU Art Museum och inspireras av estnisk konst från 1700-talet och framåt.

Restaurang Olde Hansa
Här stiger vi rätt in i medeltiden! Mörk och murrig inredning med robusta möbler, personal i tidstypiska kläder, hemmagjord öl serverad i lerkrus (kanelölen är en upplevelse) och fantastiska maträtter med medeltida touch. Allt ackompanjerat av tidsenlig musik och massor av tända ljus. Bered dig på en upplevelse utöver det vanliga.

Hotell VIRU & KGB museum
Officiellt har hotell Viru 22 våningar, men på den dolda 23:e våningen huserade KGB med avancerad avlyssningsutrustning i över 16 år för att hålla invånare och utländska besökare under ständig uppsikt. Idag kan vi besöka detta museum och ta del av dess material och höra hur KGB arbetade. Nämnvärt är att det faktiskt bara är ca 25 år sedan detta skedde. Ett plus i kanten är den fantastiska utsikten över Tallinn.

Vabamu-museet om ockupationer och frihet
Redan innan vi når entrédörrarna möts vi av gamla resväskor, som tillhörde de ester som på 1940-talet blev deporterade till Sibirien. Det är faktiskt bara 27 år sedan Estland blev självständigt, efter att ha ockuperats av både Sovjetunionen och Nazityskland i perioder. Här får vi hela historien om denna kamp berättad för oss och filmer, ljudspel och minnessaker gör detta till ett museum som berör.

Olde Hansa: © Kärt Kübarsepp / visittallinn.ee

 

Skicka förfrågan