Vår julhälsning: Annus horriblis

Efter 33 år i resebranschen för egen del dök 2020 upp. Annus horribilis – ett skitår på ren svenska. Askmoln, IS-bombningar, 9/11, tsunami, Estonia, terrorattacker – listan kan göras lång. Alla dessa kriser som tidigare drabbat resebranschen blev en ljum västanfläkt i förhållande till Covid-19. Just nu får 2021 gärna komma för egen del. Jag vill kunna krama morsan utan att hålla andan…, åka skidor i fjällen med påföljande after-ski, hänga med kompisar, ”par-pepp-träna” och RESA. Nog om den här skiten. Nu kommer vaccinet. Snart blir det åka av.

Jag är så imponerad av er alla. Ni kämpar, ni är sega, ni ger er inte och trots allt elände står ni nästan allihop upp som furor i backen. Stolta och raka. Ihärdiga och kreativa. Respekt. Och ett varmt tack för att ni kämpar på.

Närresandet
Nu laddar vi om. Så fort vaccinet börjar rulla ut så kommer vi börja få bokningar igen. Det börjar i närresandet och i bussen. Sen fortsätter det ut i Europa. Se nu över din produktion för 2021. Norden kommer att booma initialt. Vi har en massa goa grejer i vår produktpåse. En blandning av gammalt och nytt. Omförhandlat och prispressat. Ring oss så berättar vi.

Existera
Länge har det inte varit aktuellt att bearbeta kunderna fullt ut med reseerbjudanden. Vi får avvakta ett litet tag till, men snart är det dags. Sluta dock inte existera. Fortsätt att kommunicera med dina resenärer och med kontaktpersonerna för dina fasta grupper. Orka aktivera dig. När det släpper så kommer det att finnas ett uppdämt behov och då ska ditt bolag vara ”top-of-mind”.

Förhandla
Nu är det en tid för förhandling. Vi har förberett oss. Vi har bra priser, men utmana oss. Vi kommer att göra allt för att ha rätt pris, förlänga deadlines, omförhandla villkor etc. Tveka inte att ställa frågan. Vi sitter ju i samma båt och vill få iväg våra gemensamma grupper.

Samarbeta
Hitta en bransch-kompis som ni kan dela resan med. Bättre att få iväg en full buss än att köra två halvfulla eller ingen alls. Nu om någon gång är tiden inne för samarbete.

Never let a crisis go to waste (Winston Churchill)
I en tid som denna ska man stanna upp för reflektion i sitt företagande och självklart som människa. Hur vill jag leva? Vad vill jag skapa? Vad gör mig glad? När är jag som bäst? Vad gör mig stolt? Vem är viktig för mig? Vad har jag för möjlighet att göra sådant som jag har försakat? O.s.v, o.s.v. För egen del ska jag bli bättre på att njuta av varje dag och genuint uppskatta dem som jag har runt mig. Ta mig tid. Vi har alla fått en liten ovälkommen livspaus. Omfamna den. Den kommer inte åter.

Stötta och heja på
Stötta dom som kämpar för vår bransch. Gå med i en branschförening. Om det inte går av någon anledning: uppmärksamma deras insatser och inlägg på sociala medier. Nu senast t.ex. Lussebussen som var både positiv, ljus, timingmässigt perfekt och som gav energi. Driv egen opinion i din lokala marknad. Tillsammans bygger vi för framtiden.

Krama kunderna
Avslutningsvis. Jäklars, vad kul det ska bli att se dom igen: mötena med våra gemensamma resenärer kommer att bli magiska. Jag är säker på att gästerna kommer att vara lika förväntansfulla som en skock nyförälskade 14-åringar. Ni och vi också för den delen – alla kommer att vibrera av förväntan inför att få ta dem med på fina resor. Det är ju detta vi – tillsammans – brinner för, eller hur?!

Vi på RK längtar efter er också. Det har varit för tyst – föööör länge. Vi vill också ut på vägarna igen. Vi vill snick-snacka med er igen. Vi vill ses. Nu håller vi ut en stund till, sen blir det åka av.

Och ja, även detta år kommer vi att stötta ”vårt” barnhem utanför Kapstaden i Sydafrika. Vi känner att det nu är ännu viktigare än tidigare.

God Jul & Gott Nytt År! Det kan inte bli värre – alltså blir det bättre. 2021 – Annus mirabilis bring it on.

Gänget på RK Travel Group genom Göran Grell – säljare, vaktmästare & VD.