Årets julhälsning till våra kunder: Drömkåken

Kommer du ihåg filmen Drömkåken från 1993? Rollfiguren Göran (ja, han hette så) drömde om att renovera och bygga om ett fallfärdigt hus till sin fornstora glans. En romantiker som skulle återställa ett hus till sin historiska prakt. Det gick inte så bra. 2021 blev resebranschens drömkåk – det blev inte som vi hade tänkt oss, milt sagt.

När vi för ett år sedan klev in i 2021 så tror jag att många med oss resonerade att 2020 bara var ett hack i skivan och något som nu var över. Att vi skulle återgå till det normala och göra det vi älskar mest: ta våra resenärer ut i världen, skapa upplevelser och minnen som de skulle bära med sig länge. Föga anade vi då att även 2021 skulle bli en ökenvandring för vår bransch. Vi har alla tillsammans byggt ett ”hus”, hoppats och drömt, för att sedan behöva riva det ännu en gång. Det är tufft. Nu är det snart två år sedan pandemin kom in i våra liv och återigen gläntar vi på dörren till ett nytt år. Och resebranschen står, mot alla odds, fortfarande upp. Blicken i framtiden. Vill så det värker. Orkar du en sväng till? Vi på RK gör det.

Vi har Floriaden framför oss och Passionsspelen i Oberammergau, båda med start i vår och målgång i höst. Vi ska möta våren i Rom och Paris igen, vi ska ha våra rundresor i Spanien och Portugal tillbaka. I sommar ska vi upptäcka Norges fantastiska natur, besöka Lars Lerin, fira midsommar i Dalarna och se tattoo i Edinburgh. Och i höst ska vi till Kroatien, till Bella Italia och på vinprovning i Frankrike igen. Vi ska ha lång-weekends i Berlin, teaterresor till Stockholm och vi ska återerövra julmarknaderna i Tyskland. Ja t.o.m. stop-over hotellen i Tyskland längtar vi till. Vi ska slåss mot pandemin var vi än är. Vi ger oss aldrig (för att travestera Churchill). Vi SKA tillbaka. Orkar du?!

2021.
Det blev inga 3 000 resor (som vi normalt genomför på ett år) – det blev 500. Det var färre i bussarna och kortare resor, men 500 grupper reste. Det kämpade ni ihop och vi är så glada att vi fick producera dem åt er. Tack. Jag har pratat med många av er. Det blev inte så många korvören över och inte så många passagerarkilometer, men ni rullade och ni var stolta. Och dessutom glada varje gång ni vinkade och blinkade åt en kompis i branschen som ni mötte på vägarna.

Nu tittar vi framåt. Det lär bli en bumpy road ett tag till, men det släpper. Var så säker. Vi såg alla vad som hände när restriktionerna föll i månadsskiftet september / oktober i år. Det finns en underliggande efterfrågan på det vi gör tillsammans. Det kommer släppa och det kommer att göra det med besked. Häng i och håll ut. För vänder gör det.

På RK då.
Ja, vi har fortsatt prio på de resor som rullar och de som ska rulla ut 2022. Vi fortsätter, med en druckens envishet, att trumma på med nya reseförslag i form av Månadens resa. Nu senast Utvandrarbygden med Destination Kosta, ett resmål som blir aktuellt igen när nya filmen Utvandrarna får premiär på juldagen. Med Liv Ullman som Kristinas mamma den här gången och Gustaf Skarsgård som Karl-Oskar. Och vi planerar nya aktiviteter för 2022 – både digitala och live. Vi ska t.ex. köra minst en visningsresa, mer om det längre fram.

Vi har som du säkert märkt – tyvärr – blivit färre medarbetare på RK, men nu anställer vi igen. När vår kontorsyta blev för stor flyttade fler företag in och vi har t.ex. välkomnat Travelize hem till oss. Och några supertrevliga yuppies också, som säljer miljörätter (verkar ligga i tiden…).

Även denna jul stöttar både företaget och medarbetarna vårt barnhem utanför Kapstaden. De om några har det tufft. Vi får rapporter varje månad och vet att vår hjälp används väl.

Igen, tack för det stöd ni har gett oss under 2021. Utan er hade vi inte orkat. Små peppande samtal varje dag gör att vi håller ut. Utan er är vi inget och det är tack vare er vi fortfarande finns. Så verkligen, ett varmt tack för i år, från mig och från alla hos oss.

Och till sist, tack bästa gänget på RK. Var kommer er energi och jävlar anamma ifrån?!

God Jul alla. Och 2022, kom igen bara…

Hälsar en lite sliten, men mycket stolt
Göran Grell
Säljare, vaktmästare & VD på RK Travel Group
info@rktravelgroup.se