Årets julhälsning till våra kunder: Resan är målet

Så var vi igång igen och under 2022 kom resandet verkligen tillbaka. Flygen flög. Bussarna rullade och hotellen var nästintill fulla. Vi i resebranschen fick göra det vi gillar allra mest igen: möta gäster, skapa fantastiska reseupplevelser tillsammans och komma ut på vägarna. Till och med Mallorca-, Venedig- och St. Anton-borna var lyckliga över att få hälsa turisterna välkomna tillbaka.

2023 – hur kommer det att gå?
Lagom till att ”fladdermussjukan” började klinga av kom dock en maktgalen, halvfigur i öst och stökade till det. Hur i helv…, rent ut sagt, kan man tycka att det är en smart idé att starta ett krig eller ”special operation”, som den här fjanten med platåskor och kostymer för en halv miljon kallar det?! Dessutom med sitt broderfolk. Jag är mållös.

Nu står vi här på randen av 2022 och smygkikar in i nästa år. 2023 är ett av de mest svårbudgeterade åren jag har varit med om. Kostnaderna är ju där dom är, men försäljningen – hur kommer den att gå? Så här tänker jag:

1. Eftersom Omikron i princip dödade reseförsäljningen under hela Q1 och stora delar av Q2, så kom försäljningen av resor egentligen inte igång förrän i april i år. Det läget har vi inte nu och det är mycket positivt. Skidresor till Alperna, kryssningar, Jokkmokks marknad, teaterresor etc. kommer rulla under Q1 och beläggningen kan nog bli helt ok även under Q2. Men sedan? Hur hårt sätter sig räntehöjningar, fallande bopriser och inflationens käftar i reseförsäljningen? Det återstår att se.

2. Men. Försäljningen av gruppresor och till seniorer kommer nog stå sig rätt ok ändå. Charter och långresor drabbas hårdare, men av tradition står gruppresemarknaden stadigare, av många skäl. Dels kan vi snabbt ställa om och erbjuda fler resor som är korta i tid och korta i avstånd. Och målgruppen, de som är lite äldre, kommer ha mer i plånboken än sina barn. De har lägre räntor på sina lån, större besparingar, fem sprutor och ett starkt ressug efter pandemins stulna år. De har ju i princip suttit inlåsta i stugorna.

3. Dessutom kommer det hela tiden nya anledningar att resa. Som nu när ABBA Voyage i London lockar stora kundgrupper.

Reiselivsmessen, RK’s TUR och visningsresor.
Vi på RK laddar om inför 2023 och rivstartar med  Reiselivsmessen i Oslo den 7/1. Alla kunder är välkomna att besöka oss där, inte bara våra norska vänner.

Med en druckens envishet laddar vi också om inför vår branschträff RK’s TUR, här i Göteborg den 23/3. Efter tre långa års uppehåll i pandemins spår. Mässan är snart fullbokad av utställare med dignande resesmörgåsbord. Det blir också spännande seminarier, utdelning av Guldbussen och ett stöddigt party på kvällen med ett, än så länge hemligt, tema. Missa inte att blocka 23/3 i din kalender, utan kom och träffa alla branschkollegor. Samtidigt planerar vi också för nya visningsresor – håll utkik i höst!

Tack.
Till våra kunder: ett stort tack för att ni finns och kämpar på. Ni är fantastiska på så många sätt. Utan er hade vi inte orkat. Små peppande varma samtal gör att vi alla håller ut – en tuff tid till trots. Tack för i år!

Och tack till gänget på RK som oförtrutet fortsätter gneta på. Ni är grymma.

Våra julklappar. 
2022 har varit svårt för ”vårt barnhem” Sakhumzi utanför Kapstaden. I vintras drabbades verksamheten av ett kraftigt bakslag då man kördes bort från lokalerna. Idag bor föreståndarinnan Anathi med sina fyra barn och tio barn från Sakhumzi i ett eget hus och vi stöttar henne och barnen även denna jul.

Vi har också valt att donera till barnhemmet Novy Dom i Reny, 30 mil från det krigsdrabbade Odessa. Här får 20 hemlösa barn en säng att sova i, mat på bordet, kärlek och omtanke. Vårt bidrag går via Equminiakyrkorna i Långared som under många år engagerat sig för utsatta barn i Ukraina. Deras verksamhet får också stöd av New Hope, Reseindustrins Barnfond.

God Jul och Gott Nytt År. Häng i. Det blir (ännu) bättre.
Hoppas att alla får en God Jul tillsammans med nära och kära. Det är ni alla så väl värda.

Med vänliga hälsningar
Göran Grell
Säljare, vaktmästare & VD
info@rktravelgroup.se