Årets sommarhälsning till våra kunder: We’re still standing

Låten ”I’m still standing” släppte Elton John 1983. Jag bodde i USA och pluggade ett år och hade blivit dumpad av, som jag upplevde det, ”snyggaste plugget i tjejen”, citat Magnus & Brasse. Låttexten gjorde mig stark då. Inte kunde jag ana att jag som 56-åring skulle söka tröst i Eltons evergreen igen. Den här gången av ett annat skäl: Cååvidden, som man säger på götebosska.

Så jädrans trött på den här skiten, men turistbussbranschen is still standing. Rejält sargade. Några har sadlat om – en stund. Alla har krympt ihop. Och nästan ingen har fallit. Det är segt virke i den här branschen.

This is the beginning of the end. 

En paradox. Nu släpper det. Vaccinet är här. Restriktionerna lättar inte bara i Sverige och Norge utan i hela Europa. I veckan i t.ex. Spanien och Tyskland dit vaccinerade svenskar nu är välkomna utan karantän. Här hemma har krogarna nu öppet lite längre. Studenterna sjunger: ”Fy fan vad vi är bra…” och vaknar upp dagen efter bakfulla och arbetslösa – igen. Saker blir inte exakt detsamma, men vi börjar närma oss det normala. Och folk sitter på sina resväskor i stugorna och vill ut med sina överfyllda plånböcker efter drygt ett år på sparlåga. Det börjar ringa kunder som vill boka resor – igen.

Äntligen. Men, ”de trenger sikkerhet”, för att citera Kjetil på Kjetils Bussreiser, som han så träffande sa till mig.

Vad gör du för att dina gäster ska känna sig trygga ombord? Och hur kommunicerar du ditt ”trygghetspaket”? Sprider du reslust i dina kanaler? Sköna bilder på glada resenärer, spännande resmål, stränder, vingårdar, en fylld sejdel öl med Alperna i bakgrunden. Vad gör du? Orkar du hålla uppe glöden och stimulera dina gamla kunder, och nya, så att de vågar sig ut igen? Startskottet har gått. Nu avgörs loppet.

Jag behöver bara gå till mig själv. Man är sliten och lite nedbruten efter ständiga framflyttade förhoppningar om en återgång av resandet, men nu är vi här. The tipping point, som det så fint heter på företagsspråk. Det är NU det händer.

Om vi kan hjälpa till eller inspirera dig så gör vi det mer än gärna. Du kan alltid kontakta mig för att diskutera affärsutveckling. Och här är 13 tips från oss på hur du kan marknadsföra din verksamhet nu.

Parallellt med att tagga upp inför att få göra det vi älskar mest: Få andra människor att uppleva och lära sig saker tillsammans med andra – skapa minnen och intryck för livet (vad kan vara finare?!), vill jag önska dig, kund, kollega och vän, en härlig sommar.

Sommaren är kort även i år. Njut av den. I det lilla finns det stora: smultron på ett strå med barn eller barnbarn, morgondopp, en god bok, sommarpratare i P1 eller kubb i gräset för att nämna några.

Nu åker vi. Glad sommar önskar vi på RK Travel Group.

Göran Grell
Vaktmästare, säljare & vd
info@rktravelgroup.se

PS. Save the date 19-20 augusti för Svenska Turistbussföretagens Buss- & Resemarknad. Då samlas branschen igen för första gången. Läs mer här