Nu gäller det att ställa om

Det gäller att ställa om och se möjligheter medans vi väntar på att resandet ska bli mera normalt igen. Här intervjuas vår vd Göran Grell om nuläget & framtiden i ResForum:

Buss- och gruppresebranschen har befunnit sig i djup kris sedan coronapandemin slog till med kraft i början av mars. Hela rese- och transportbranschen har därefter i princip stått stilla. Men det kommer en tid efter Coronan och under tiden allt är osäkert gäller det att hålla huvudet kallt för alla buss- och gruppresearrangörer samt ställa om verksamheten till det som fungerar nu.

Har du ett allmänt råd till alla buss- och gruppresearrangörer i nuläget?

– Det gäller att hålla ut, krypa ihop, skära ner så mycket av kostnaderna som det bara är möjligt, ställa av de bussar som inte behövs och ändra i sin produktportfölj, säger Göran Grell.

– Erbjud det som fungerar nu men ligg lite lågt med långresor till Kuba och Kina. Flygprodukter kommer att minska generellt efter att ha vuxit år efter år de senaste åren, en utveckling driven av lågprisflygbolagen som nu är på väg att minska.

Men samtidigt gäller det för alla att fortsätta synas, enligt Göran Grell. Som buss- och gruppresearrangör måste man fortsätta att marknadsföra sig och kanske hitta på något som sticker ut som kan läggas upp på sociala medier.

– Resmakar´n i Vänersborg, har genomfört världsmästerskap i busspackning, en parodi på den egna verksamheten som är riktigt kul och som ligger på deras Facebook-sida. Ett bra exempel på inslag som kan hålla uppe det egna humöret samtidigt som det håller igång intresset för bolaget i väntan på att resandet så småningom tar fart igen. Själva har vi kört igång ”På minuten med RK” i våra sociala medier där vi ringer upp branschaktörer och frågar dem om hur de ser på läget – bland annat har vi intervjuat Jocke Bay på Neoplan.

Finns det ytterligare saker att tänka på som buss- och gruppreseföretagare?

– En sak till som är viktig är att sätta sig ner och ta till sig är vad alla de här olika stödpaketen som kommit innebär. Det är faktiskt ganska bra paket när det gäller arbetsgivaravgifter och permitteringsstöd. Samt omställningsstödet som samtidigt är en signal om att det gäller att förändra produktportföljen efter det nya läget, alltså ställa om.

– Personligen tycker jag att regeringen har vaknat och gjort insatser även om det ännu fattas en del. Så nu gäller det att ta vara på det och agera själv, det duger inte att sitta och gnälla längre, det leder ingenstans, tänker jag för min egen del.

Men självklart har allt inte gått som branschen hade anledning att hoppas. Branschorganisationen SRF kom med ett förslag 13 mars som bland annat gick ut på att snabbt införa en stödfond till rese- och besöksnäringen. Av det skyndsamma blev intet och två månader senare har ännu inget hänt. Varför?

– Jag gissar att det är någon form av kohandel mellan regeringspartierna och samarbetspartierna där alla har något som de vurmar för, säger Göran Grell. Alla de här fyra partierna har ju sina hjärtefrågor, men något stöd till rese- och besöksnäringen blev det alltså inte, i alla fall verkar det dröja. Det har också varit mycket debatt om vad som gäller om återbetalning av resor som inte blev eller kan bli av som planerat. Researrangören krävs på pengar av kunderna som bokat resa, samtidigt kan researrangören inte få tillbaka utlägg för bokade hotellnätter, eventuella flyg- och färjetransporter. Här sitter branschen med Svarte-Petter.

Vad är ditt råd när det gäller återbetalning?

– Mitt råd är att avvakta tills dess att regeringens återkommer med ett beslut efter sommaren.

Då ska det så kallade voucher-förslaget införas, alltså ett slags presentkort för den resa som inte blivit av att utnyttja vid ett senare tillfälle. Men det finns flera problem med detta: Om reseföretaget ändå sätts i konkurs, då förlorar kunden sin konsumenträtt att få tillbaka värdet på presentkortet. Kunden hamnar i stället bland alla de andra fordringsägarna och där längst bak i kön.

Den kund som i stället ligger kvar med sin paketresa så omfattas den av garantin, då har kunden kvar pengarna även om reseföretaget går i konkurs.

– Situationen har varit minst sagt märklig, säger Göran Grell. Till exempel flygbolaget SAS som är statligt ägt till 15 procent (svenska statens ägarandel) och där Wallenberg äger drygt 6 procent, får miljarder i stöd av staten påhejade av Wallenberg som tycker att här ska staten gå in och stötta. Medan alltså många små inom rese- och besöksnäringen får vänta och hoppas.

– Jag tycker att det är ett virrvarr av åtgärder som nästan känns korrupta – detta att låta SAS begå regelbrott mot såväl svensk lag och EU-regler när flygbolaget inte betalar tillbaka kontant för sina inställda flyg utan ger kunderna en voucher. Samtidigt vill man ha statliga bidrag och får det. Supermärkligt att man låter det passera samtidigt som man sätter en hel näring i parterr!

– Kort innebär upplägget med SAS att researrangörerna inte får tillbaka sina pengar utan i stället får de en voucher som de i sin tur inte kan ge till sina kunder.

Enligt Göran Grell är det märkligt att det inte hänt något med SRF:s förslag till lösning för den drabbade resebranschen. Risken för staten är noll. Det handlar om ett kortsiktigt lån som skulle betalas av på 20 år. Förslaget är i sin helhet både bra för företagen, staten och för konsumenterna.

– Ett bra och självfinansierande förslag. Nu sätter man i stället både de här reseföretagen och deras konsumenter i en tuff situation, risken är stor att många researrangörer försvinner, de små naturligtvis men också flera av de stora med undantag av jättarna Tui och Apollo. De har alla fått omfattande stöd av andra stater än Sverige.

Nu är läget så otroligt oklart vilket gör det mycket svårt för alla buss- och gruppresearrangörer.

Hur tror du att det ser ut under den närmaste framtiden med resandet?

– Flyget har stora utmaningar, ju längre bort desto svårare, säger Göran Grell. Även när länderna öppnar upp så kommer många att vara tveksamma under lång tid. Så jag tror de allra flesta kommer att semestra på kortare avstånd från hemmet i sommar.

– Dessutom har vi hamnat i en konjunktur som gör folk lite avvaktande för att dra på sig allt för stora kostnader. Därför tror jag att årets sommar är utmanande när det gäller resor inom Europa. Däremot kommer det säkert att bli en hel del semestrande i Sverige. Vi ser att några av våra kunder ställer om med framgång och planerar resor som är korta i avstånd och tid med färre resenärer i bussen, strikt handhygien och så Corona-anpassat som det går. Vi ser också att flera leverantörer och besöksmål gör det samma. Här finns en stor kreativitet för att skapa trygghet för besökarna.

Sannolikt kommer därför de flesta svenskar i alla åldrar att semestra nära, kanske hålla sig inom den egna regionen. Eller i vart fall inom landets gränser. Ju längre tid framåt, desto större kan hoppet bli om att branschen ska börja återhämta sig något igen. Vi på RK har nu tagit fram några enklare produkter inom Sverige som jag tror att våra kundföretag kan ha nytta av. Det kommer nog att ta fart så fort det lugnar ner sig en aning med coronakrisen, i sommar och höst. Vi har ett batteri med billiga och bra produkter som vi kan erbjuda, det går ju att få bra priser och villkor nu. (Se rutan nedan!)

Hur tror du sommarens resor i Sverige kommer att se ut?

– Jag tänker mig en 50-milsradie ungefär, så långt kommer folk att resa och i takt med att Anders Tegnell (tjänstgörande statsepidemiolog under coronautbrottet) blir positiv så kommer den där radien att flytta sig länge och längre bort, säger Göran Grell. Kanske kan det bli litet Nordtyskland framåt hösten med lite shoppingresor, det är inte uteslutet.

– Just nu är rädslan stor och förlamande, men rädslan har också ett pris. Titta hur det gick efter Estonia-katastrofen, ingen ville åka färja längre. Det höll i sig en tid, sedan sänkte rederierna priset så mycket så att ingen verkade vara rädd för bogvisir längre. Rädslan har alltid ett pris. Så vi kan ju hoppas att coronakrisen som kom så hastigt också kan försvinna lika fort inom en rimlig tid.

En annan reflektion som Göran Grell gör är att själva synen på resandet kan komma att ändras för mycket lång tid framåt. Det lite smågalna weekendresandet för att shoppa i Hong-Kong eller julhandla i New York kanske är ett minne blott. Ett antal lågprisflygbolag har försvunnit och fler kommer att försvinna eftersom de flygresor som kommer att finnas kvar hamnar på en helt annan prisnivå. Samtidigt kommer ju inte flygplanen bara stå still på marken. På något sätt kommer vi igång igen.

– Den typen av kortresor över halva jordklotet är ju egentligen knäppa företeelser, det ska vi ändå inte hålla på med så det är bara bra att det fenomenet försvinner, säger Göran Grell. Däremot finns stora möjligheter att bussen och tåget kan komma tillbaka igen när den här krisen är över. Då vågar folk sätta sig i bussen igen utan att vara rädda för smittan. Vi kan alltså få se ett mer hållbart och miljövänligt resande efter coronakrisen.

Fotnot. Den här intervjun genomfördes den 11 maj.

Resepaket som fungerar:
Resegrossisten RK Travel Group har ett gäng nya reseförslag som ska kunna fungera att planera in redan nu hur det än går med reseavrådan utomlands under coronapandemin.

Det är viktigt att bussföretagen ser över sina program och kompletterar med kortare resor, både i tid och avstånd. RK Travel Group har tagit fram resor inom Sverige och inom Norge till sina kundföretag som finns i Sverige respektive Norge.

När det gäller resor för svenska bussföretag har RK Travel Group tagit fram en ny resa till Gotland där man reser under öns femte årstid, när ön är som bäst efter sommarens turistsäsong. De har också ett nytt upplägg till Småland & Glasriket, plus ett antal resor med inslag av Nordic Walking eller vandring alternativt promenad.

RK Travel Group tror att många i corona-krisens spår har upptäckt hur viktigt och roligt det är att röra på sig och att det framåt kommer att finnas en ännu större efterfrågan på den typen av resor. Det behöver inte vara en vandringsresa fullt ut för den supertränade, utan mer promenader i lugnare tempo i härlig miljö på förmiddagarna och sedan ”vanliga” sevärdheter på eftermiddagarna. Här är exempel på resor och hittills är Dalarna det förslag som varit mest populärt:

Strövtåg i Dalarna med Rättvik & Tällberg
Göta Kanal & Söderköping, en Må-bra resa med Nordic Walking
Vandring Skåneleden med Ven

Sedan jobbar RK Travel Group på nya resor som går att genomföra även när det är mörkare och regnigare längre fram i höst, allt för att hjälpa bussföretagen, bussresebranschens leverantörer och sig själva att rädda det som räddas kan av 2020. Det är bland annat spa- och wellness-resor i exempelvis Västsverige som är på gång och dessa reseförslag är klara 3 juni när Resforum når sina läsare.

Reporter: Thomas Dietl, ResForum.

Fler pressartiklar samt information relaterad till Covid-19 hittar du här. Och sparesorna med låga priser & hög klass finns här