Kombinera vandring med de bästa smakupplevelserna som de norska fjällen har att erbjuda. Vi börjar resan i Valdres vid porten till nationalparken Jotunheimen och reser sedan vidare till Geilo, en traditionsrik fjälldestination och känd för sina lokalproducerade ostar.

Dag 1. Ankomst Beitostölen
Ankomst till Radisson Blu Mountain Resort i Beitostölen där vi ska stanna två nätter. Här bor vi bekvämt mitt i fjällvärlden och ett stenkast från Beitostölens centrum.

Dag 2. Folkmuseum, rakfisk & lokalt öl
På förmiddagen besöker vi Valdres Folkemuseum, där vi får en rundvandring på friluftsmuseet, upplever levande folkmusik samt provar traditionell husmanskost. Därifrån åker vi vidare till Noraker Gård där de som vill kan provsmaka rakfisk, Norges motsvarighet till surströmming. Här finns också en gårdsbutik. Vi fortsätter till Små Vesen bryggeri där vi visas runt, äter lunch och provsmakar öl.

Dag 3. Båttur, vandring & ankomst till Geilo
Vi startar dagen med en båttur på Bygdin med M/B Bitihorn som har transporterat vandrare över sjön sedan 1912. Bussen möter upp i Eidsbugarden, på andra sidan sjön, för vidare transport till Filefjellstuene där vi äter en Kongeveg-lunch baserad på lokala råvaror. Tillsammans med vår guide startar vi sedan eftermiddagens vandring från Borgunds stavkyrka. Turen går längs med Kongevegen över Filefjell, från Vindhella till Seltun. Den kräver bra skor, men är av det lättare slaget utan större tekniska utmaningar, vilket också gäller vår vandring nästa dag.

Middag och övernattning på Bardöla Höyfjellshotell i Geilo där vi ska bo i två nätter.

Dag 4. Vandring, getost & middag i historiska Storstugu
Efter frukost tar vi bussen till Ustaoset för en vandring på ca 7 km till Prestholtseter. Vår guide berättar om Hardangerviddas historia, djurliv och flora. Vi äter vår medhavda ”nistepakke” på lämpligt ställe och avslutar turen på Prestholt ysteri där vi smakar den prisbelönta getosten från detta område.

På kvällen serveras en 3-rätters middag med lokal prägel i timmerstugan Storstugu vid Bardöla Höyfjellshotell. Vi får lyssna till historien om Storstugu och servitören berättar om maten från Geilo och Hardangervidda.

Dag 5. Ostprovning & hemresa
Innan det är dags att vända hemåt gör vi ett besök på Hol Ysteri med möjlighet att köpa lokala ostar och andra produkter.

Lägre pris
Sedan många år har RK Travel Group en stor andel av gruppresemarknaden i Norge och vi har även öppnat ett norskt bolag: RK Travel Group Norway A/S. I praktiken innebär det att alla resor i Norge för norrmän numera har avdragsgill moms, vilket i sin tur sänker resans pris med mellan 10–12% för våra norska kunder. Detta kommer i sin förlängning gynna även våra svenska och finska kunder – ju mer våra norska kunder köper, desto större samlade inköp med bra villkor får vi.


Vandrare: © Yngve Ask/Mountains of Norway

Rakfisk: © Mountains of Norway

 

 

Reseförslag

  • 2 x övernattning inkl. halvpension på Radisson Blu Mountain Resort i Beitostölen
  • 2 x övernattning inkl. halvpension, varav en middag i den historiska Storstugu, på Bardöla Höyfjellshotell i Geilo
  • entré och guidad gårdsvandring Valdres Folkemuseum
  • besök på Noraker Gård och smakprov på rakfisk
  • 2-rätters bryggerilunch och ölprovning på Små Vesen Bryggeri
  • båtresa Bygdin-Eidsbugarden med M/B Bitihorn
  • 2-rätters Kongeveg-lunch på Filefjellstuene
  • 2-4 timmars vandring längs Kongevegen med guide
  • lunchpaket från Bardöla Höyfjellshotell dag 4
  • 4-5 timmars guidad vandring Ustaoset-Prestholtseter
Skicka förfrågan