Kaliningrad är ett lättillgängligt resmål för ett smakprov av Ryssland. Enklaven ligger vid Östersjön, mellan Polen och Litauen, och tack vare ett nytt förenklat e-visum är det nu lättare att resa hit. Vi bor i staden Kaliningrad, en gång en viktig hansastad under sitt ursprungliga namn Königsberg. Några mil söderut ligger världsarvet Kuriska näset, en smal landtunga med intressant historia, vackra sanddyner och ”den dansande skogen”. Utöver dessa fascinerande platser stiftar vi bekantskap med bl.a. bärnsten och lär känna fina Gdansk, ca 16 mil väster om Kaliningrad.

Dag 1. Med Stena Line Karlskrona-Gdynia
Under kvällen inkvarterar vi oss på Stena Lines färja i Karlskrona. Vi serveras sedan en gemensam middag där dryck ingår.

Dag 2. Gdynia-Kaliningrad
Frukost ombord och tidig ankomst till Gdynia. Under morgonen reser vi genom Trestadsområdet och passerar Sopot och Gdansk. På vägen passeras också historiska Frombork som har en vacker katedral där astronomen Kopernikus ligger begravd. Efter den ryska gränsövergången når vi staden Kaliningrad vid floden Pregels mynning. Den grundades av den tyska ordern, blev en viktig hansastad och senare huvudort i tyska Ostpreussen. Stadens ursprungliga namn var Königsberg, ett namn som många invånare fortsatt väljer.

Under eftermiddagen gör vi en guidad rundtur med lokalguide. Här finns både tysk och rysk historia, präglad av övertagandet efter Andra världskriget. En av stadens främsta sevärdheter är den mäktiga katedralen som ligger på ön Kneiphof. Utanför finns även ett minnesmärke över Immanuel Kants grav. Den tyske filosofen föddes och verkade i Königsberg och räknas till en av giganterna inom filosofin. I centrum besöker vi även det kända Bärnstensmuseet som bl.a. har kopierat en del av Katarina den Storas bärnstensrum i St Petersburg.

Dag 3. Kuriska näset & mer av Kaliningrad
Efter en tidig frukost reser vi ca fyra mil norrut för att besöka det Kuriska näset tillsammans med en lokalguide. Det ca tio mil långa näset är klassat som världsarv och delas mellan Ryssland och Litauen. Den mytomspunna landtungan är rik på sandklinter och på vissa ställen endast 400 m bred. Här besöker vi bl.a. byn Rybachy som är känd för sin forskningsstation för fåglar. Vi kommer också till ”den dansande skogen” och promenerar bland vackra sanddynor. Under eftermiddagen återvänder vi till Kaliningrad och besöker Museum of the World Ocean som bl.a. berättar om livet i världshaven.

Dag 4. Gdansk & med Stena Line Gdynia-Karlskrona
Vi lämnar vårt hotell och reser söderut mot den polska gränsen. Mitt på dagen når vi den historiska kulturstaden Gdansk och under eftermiddagen tar en lokalguide med oss på en promenad genom Gamla stans kullerstensgator. Vi ser bl.a. de många vackra borgarhusen och Neptunfontänen. Under kvällen inkvarterar vi oss på Stena Lines färja i Gdynia och under kvällen serveras middag där dryck ingår.

Dag 5. Ankomst Karlskrona
Under morgonen ankommer vi till Karlskrona och sedan fortsätter resan hemåt.

Konceptet Månadens resa
Helt nya resmål eller en klassiker som välförtjänt har fått ny kostym – varje månad presenterar vi ett nytt reseförslag med etiketten Månadens resa.  Anmäl dig till våra nyhetsbrev så får du Månadens resa direkt i inkorgen framöver. Kaliningrad med Kuriska näset & Gdansk var Månadens resa november 2020. Se också:

Månadens resa januari 2021
Stavanger med blomsterparken Flor & Fjaere

Fler Månadens resa från 2020
The Queens’ Sandringham & East Anglia
Nordfjord med Vestkapp & Hjörundfjorden
Livsnjutarnas Istrien
Dresden med Elbe & Sachsiska Schweiz
Svenska slott & trädgårdar
Strövtåg i Dalarna med Rättvik & Tällberg
Småland med Glasriket
Sommarstaden Halmstad & Tylösand
Norges fjäll, fjordar & glaciärer
Stockholms konst & kulturskatter

Prisexempel

  • båtresa med Stena Line Karlskrona-Gdynia t/r inkl. halvpension
  • 2 x övernattning inkl. halvpension på Hotel Holiday Inn i Kaliningrad
  • lokalguide i Kaliningrad, ca 3 timmar
  • entré till Bärnstensmuseet i Kaliningrad
  • lokalguide Kuriska näset, ca 8 timmar
  • entré till Museum of the World Ocean i Kaliningrad
  • lokalguide i Gdansk, ca 3 timmar
Nettopris/person i dubbelrum/dubbelhytt insides 1/4 – 31/10 2021
Skicka förfrågan