Åkerby Herrgård ligger vackert vid Fåsjön, nära Nora i Bergslagen. Den är från mitten av 1800-talet och varsamt renoverad. I Bergslagen förvaltar man sitt historiska arv väl och gamla miljöer fylls av konst och kreativitet. Naturens skafferi har inspirerat många till att starta småskalig produktion av mat och dryck, och Åkerby blir vår utgångspunkt för flera smakrika upplevelser i Bergslagen.
Dag 1. Trästaden Nora och ankomst till Åkerby Herrgård
Vi rör oss mot vackra Bergslagen och Åkerby Herrgård och på vägen ärar vi trästaden Nora ett besök. Första stoppet blir på välkända bergsmansbyn Pershyttan strax utanför staden, ett av Sveriges unika minnesmärken från järnmalmsbrytningens tid och det som lagt grunden till Bergslagens utveckling och storhetstid. En guide visar oss runt och vi får höra om Pershyttans historia samt se Europas största vattenhjul, unika smältugnar, kolhus m.m. I Nora tar vi sedan en promenad bland trähusen och i kvarteret Bryggeriet huserar Nora Brygghus, vars öl vi ska njuta av senare under kvällen.
Vi lämnar Nora och checkar in på Åkerby Herrgård som ligger i en naturskön omgivning strax norr om staden. Anläggningen består av en huvudbyggnad som är omsorgsfullt renoverad med hänsyn till kulturhistoriska värden och till den hör flyglar och annex som vi bor i. Vi inleder kvällen med att provsmaka fyra ölsorter från Nora Brygghus med passande tilltugg, följt av en 3-rätters middag.
Dag 2. Ost, vin, knäckebröd, glass och choklad
Naturens skafferi har inspirerat många bergslagsbor, och trakten kring Nora, Lindesberg, Hällefors och Grythyttan är rik på småskalig produktion av mat och dryck. Dagens utflykt börjar med ett besök på Lerslättens getgård alternativt Bredsjö Ostcafé & bondgårdsbistro. Båda två är familjegårdar med tillverkning av ost från egna getter respektive får. Vi får höra om deras verksamhet och möjlighet att provsmaka de goda ostarna.
Nästa anhalt är Sävenfors lodge & vineri, beläget mitt i vildmarken. Här får vi lära känna paret Ingunn och Pers verksamhet och ett litet smakprov på något av deras bärviner. Under namnet Grythyttan Vin har dom producerat naturliga viner av t.ex. lingon, blåbär och björksav sedan 1999, men sedan några år håller man till i den gamla kraftstationen här på Sävenfors. Just nu bygger man om lokalen för själva vinproduktionen och planerat att starta upp nyproduktion igen under 2025. Utöver vin produceras också vinäger och glace och här finns en trevlig butik med dessa produkter, heminredning m.m. Vid önskemål kan vi prova fler bärviner från Sävenfors under en vinprovning på Åkerby Herrgård under kvällen, vilket givetvis behöver planeras in i förväg.
Från Sävenfors är det inte långt till matdestinationen Grythyttan. Vi äter lunch på Gästgivaregården, och en värd följer sedan med oss och visar Grythytte Qwarn, där vi kan köpa nymalet mjöl, knäckebröd och annat både nyttigt och gott från lokala producenter. Efteråt besöker vi Neerings glass och choklad butik. Här tillverkas glass och choklad som det är tänkt, endast med äkta råvaror.
Vi vänder tillbaka till Åkerby Herrgård och på kvällen får vi under ca en timma höra spännande historier från svunna tider bland gruvor, stollar och bergslagstroll, följt av en 3-rätters middag.
Dag 3. Tusentals ölburkar och hemresa
Efter frukost lämnar vi Åkerby Herrgård och styr kosan mot Frövifors pappersbruksmuseum. Under en intressant guidning får vi uppleva den välbevarade pappersfabrikens unika miljö och lära känna hantverket och människorna som gjorde sitt arbetsliv här. En del av museet hyser också Kai Hansens fantastiska samling. Han bodde i Frötuna, Fellingsbro och hans stora passion var att samla ölburkar. Samlingen donerade han till museet och här finns nu 22 000 burkar från åren 1938-2005. Det är Nordens största ölburksutställning och väl värd ett besök. Om vi vill kan vi avrunda med en fika före vår hemresa.
Om vår hemort ligger västerut från Åkerby Herrgård kan vi istället göra ett stopp på Mor Carins ostkaka i Kristinehamn. Här producerar Johan Larsson ostkaka för hand efter sin mamma Carins recept. Emellanåt står också kalvdans på menyn, en pannkaka som görs på råmjölk som mjölkats direkt efter kalvning. Johan driver verksamheten tillsammans med sina barn och familjen kokar också upp mot 10 olika sorters härlig sylt.
Foto:
Grythyttans Gästgivaregård
Sävenfors lodge & vineri
Åkerby Herrgård, huvudbyggnaden
Neerings glass & choklad
Ölburksutställningen på Frövifors pappersbruksmuseum, foto Nicklas Tolonen.
Konceptet Månadens resa
Helt nya resmål eller en klassiker som välförtjänt får ny kostym – varje månad presenterar vi ett nytt reseförslag med etiketten Månadens resa. Se till exempel också:
Portugal med Lissabons riviera
Montenegro med Budvanska rivieran
Gutarnas ö
Sagolika städer & historiska skatter
En smak av Sydafrika
Rundresa i vackra Tjeckien
Bo på slott i polska Pommern
Pärlor vid Istriens kust
Schweiz från topp till dal
Malgrat de Mar
Great West Way – hela England på ett snöre
Anmäl dig till våra nyhetsbrev så kommer Månadens resa i din inkorg.