Vår allra nyaste resa kan inte ligga mer rätt i tiden – på juldagen hade den nya filmen om Wilhelm Mobergs Utvandrarna premiär. I rollerna ser vi bl.a. Gustaf Skarsgård, Sofia Helin, Tove Lo och Liv Ullman. Under vår resa upplever vi det mest småländska av Småland och färdas i utvandrarnas fotspår. Hyttsill, shopping, glaskonst och en glasbar på 3,5 ton står också på programmet.

Vi bor två nätter på Kosta Lodge i deras trevliga och bekväma 2-bäddsstugor. Stugorna ligger i direkt anslutning till Destination Kosta med allt vad det innebär. Här finns mycket att se och uppleva, t.ex. det legendariska glasbruket i full action, konstgalleriet, outlets och kaféer. Här ligger också en safaripark, ett nybyggt bryggeri och inte minst det moderna Kosta Boda Art Hotel med sin fantastiska glasbar.

Dag 1. Ankomst till Destination Kosta
Vi anländer till Destination Kosta mitt i den småländska skogen och checkar in i våra 2-bäddsstugor för två nätter. Efteråt visar en guide oss det legendariska glasbruket och Kosta Art Gallery under ca en timma. Dagen avrundas sedan med en trevlig buffémiddag på Kosta Lodge, som ofta är vildmarksinspirerad.

Dag 2. I Utvandrarnas fotspår, egen tid & hyttsill
”Mot det drömda lyckolandet i nya världen gick färden, skiftande var motiven, skiftande blev också deras öden”. Efter frukost möter vi vår lokala guide som på bred småländska tar oss med i Utvandrarnas fotspår och snitslar oss genom denna viktiga del av historien. Medans vi följer Utvandrarleden bekantar vi oss med miljöer som vi både sett och läst om och likaså många platser med kopplingar till Wilhelm Mobergs liv. T.ex. Duvemåla där Kristina föddes, Wilhelm Mobergs minnessten i Moshultamåla, Pestkyrkogården, Modala glasbruk, Åkerby vägskäl och Långasjö. Vid önskemål kan vi avsluta turen på Grimsnäs Herrgård i Skruv och äta en ”Mobergare”.

I annat fall är vi tillbaka i Kosta för en ledig eftermiddag vid 13-tiden. Här finns mängder av lockande ställen att spendera tid på samt ett stort urval av restauranger och kaféer för alla smaker och prisklasser. Passa på att shoppa & fynda eller gå till älghägnet i safariparken. Vi kan också besöka det nya ölbryggeriet eller sätta oss i glasbaren som har ett rekordstort ginutbud. På kvällen får vi uppleva en klassisk småländsk hyttsill där vi avnjuter både mat, uppträdande och glasblåsning.

Dag 3. Hemresa med en tvist
Efter frukost är det dags att resa hem och beroende på färdriktning och tid rekommenderar vi gärna intressanta stopp på vägen. T.ex. Utvandrarnas Hus i Växjö eller Huseby bruk i Grimslöv.

Tips 1) Addera till en övernattning och gör en heldagsutflykt till Öland.
Tips 2) Kosta har också en väldigt trevlig julmarknad och datumen är 17 november till 31 december 2022.

Foto:
Från filmen Utvandrarna, producerad av SF Studios: Baldur Bragason Photography
Glasbaren Kosta Boda Art Hotel: Destination Kosta

 

Konceptet Månadens resa
Helt nya resmål eller en klassiker som välförtjänt får ny kostym – varje månad presenterar vi ett eller flera nya reseförslag med etiketten Månadens resa. Utvandrarbygden med Destination Kosta var Månadens resa december 2021, se också: 

Månadens resa november
Guldkorn längs tyska Östersjökusten

Månadens resa oktober
Östersjökryssning med Royal Caribbean

Månadens resa september
Skaraborg med Lundsbrunn Resort & Spa

Månadens resa augusti
På vift i Flandern

(Juli = sommaruppehåll)

Månadens resa juni 
This is England!

Månadens resa maj
Tre Medelhavsländer

Månadens resor april
Ack Värmeland du sköna
Stanna längre längre bort
Mosel & Luxemburg med stadsfest
Bergen – fjordarnas huvudstad

Månadens resor mars
Smakfullt i KungsRike
Retrovägen
Haldenkanalen
Vin, öl & vandring på Gotland
Vättern runt
Vesterålen

Månadens resa februari
Vin & vandring längs Skåneleden

Månadens resa januari
Stavanger med blomsterparken Flor og Fjaere

Anmäl dig till våra nyhetsbrev så får du Månadens resa i din inkorg framöver.

Prisexempel

  • 2 x övernattning inkl. frukostpension i bekväma 2-bäddsstugor på Kosta Loge
  • guide i glasbruket och Kosta Art Gallery, ca 1 timma
  • buffémiddag på Kosta Lodge
  • lokalguide i Utvandrarbygden, ca 4 timmar
  • hyttsill med mat, uppträdande och glasblåsning
Nettopris/person i 2-bäddsstuga på Kosta Lodge 1/4–31/10 2022
Skicka förfrågan