Utvandrarbygden har fått förnyad uppmärksamhet efter att den nya filmen om Wilhelm Mobergs Utvandrarna hade premiär på juldagen 2021. Under den här resan upplever vi det mest småländska av Småland och färdas i utvandrarnas fotspår. Hyttsill, shopping, glaskonst och en glasbar på 3,5 ton står också på vårt program.

Vi bor två nätter på Kosta Lodge i deras trevliga och bekväma semesterhus. De har två bäddar och ligger i direkt anslutning till Destination Kosta med allt vad det innebär. Här finns mycket att se och uppleva, t.ex. det legendariska glasbruket i full action, konstgalleriet, outlets och kaféer. Här ligger också en safaripark, ett nybyggt bryggeri och inte minst det moderna Kosta Boda Art Hotel med sin fantastiska glasbar.

Dag 1. Ankomst till Destination Kosta
Vi anländer till Destination Kosta mitt i den småländska skogen och checkar in i våra semesterhus för två nätter. Efteråt visar en guide oss det legendariska glasbruket och Kosta Art Gallery under ca en timma. Dagen avrundas sedan med en trevlig buffémiddag på Kosta Lodge, som ofta är vildmarksinspirerad.

Dag 2. I Utvandrarnas fotspår, egen tid & hyttsill
”Mot det drömda lyckolandet i nya världen gick färden, skiftande var motiven, skiftande blev också deras öden”. Efter frukost möter vi vår lokala guide som på bred småländska tar oss med i Utvandrarnas fotspår och snitslar oss genom denna viktiga del av historien. Medans vi följer Utvandrarleden bekantar vi oss med miljöer som vi både sett och läst om och likaså många platser med kopplingar till Wilhelm Mobergs liv. T.ex. Duvemåla där Kristina föddes, Wilhelm Mobergs minnessten i Moshultamåla, Pestkyrkogården, Modala glasbruk, Åkerby vägskäl och Långasjö. Vid önskemål kan vi avsluta turen på Grimsnäs Herrgård i Skruv och äta en ”Mobergare”.

I annat fall är vi tillbaka i Kosta för en ledig eftermiddag vid 13-tiden. Här finns mängder av lockande ställen att spendera tid på samt ett stort urval av restauranger och kaféer för alla smaker och prisklasser. Passa på att shoppa & fynda eller gå till älghägnet i safariparken. Vi kan också besöka det nya ölbryggeriet eller sätta oss i glasbaren som har ett rekordstort ginutbud. På kvällen får vi uppleva en klassisk småländsk hyttsill där vi avnjuter både mat, underhållning och glasblåsning.

Dag 3. Hemresa med en tvist
Efter frukost är det dags att resa hem och beroende på färdriktning och tid rekommenderar vi gärna intressanta stopp på vägen. T.ex. Utvandrarnas Hus i Växjö eller Huseby bruk i Grimslöv.

Tips 1) Addera till en övernattning och gör en heldagsutflykt till Öland.
Tips 2) Kosta har också en väldigt trevlig julmarknad och 2023 startar den 11:e november och pågår torsdag-söndag fram till nyår.

Foto:
Från filmen Utvandrarna, producerad av SF Studios: Baldur Bragason Photography
Glasbaren Kosta Boda Art Hotel: Destination Kosta

 

Konceptet Månadens resa
Helt nya resmål eller en klassiker som välförtjänt får ny kostym – varje månad presenterar vi ett nytt reseförslag med etiketten Månadens resa. Se också till exempel:

Wien – en mix av gammalt & nytt
Tåg bland bergen, blommor på Mainau och vin i Alsace
Honey, Honey, du måste se ABBA Voyage!
Skottland – lochs, hills & glens
Magdeburgs okända juveler
Sommar på Nordkalotten
Guldkorn längs tyska Östersjökusten
Skaraborg med Lundsbrunn Resort & Spa
Schweiz vidunderliga alpvärld
Vinfestresa Tyskland

 Anmäl dig till våra nyhetsbrev så får du kommande Månadens resa i din inkorg.

 

Reseförslag

  • 2 x övernattning inkl. frukostpension i bekväma semesterhus med två bäddar på Kosta Loge
  • guide i glasbruket och Kosta Art Gallery, ca 1 timma
  • buffémiddag på Kosta Lodge
  • lokalguide i Utvandrarbygden, ca 4 timmar
  • hyttsill med mat, underhållning och glasblåsning
Skicka förfrågan