Vinnare av Guldbussen

Med tårar, vårblommor och varma applåder hyllades vinnarna av Guldbussen på branschträffen RK’s TUR. Hederspriset tilldelades Eva Larson och vinnare av Guldbussen för 2022 är Tobbes Resor med Erica Kåll i spetsen.

Juryns motivering:
När Torbjörn Kåll startade Tobbes Resor 1989 hade han en enkel, men viktig idé: resenärerna ska kunna koppla av från det att de lämnar hemmet tills dess att de kommer hem från sin resa. Därmed föddes mottot: Semester hela vägen.

Tobbe träffade Stockholmstjejen (Ljusterö) Erica och tycke uppstod hösten 1996. Paret gifte sig och fick tre barn. 2008 blev Tobbe dessvärre svårt sjuk och Erica tog över företaget två år senare. Med en sjuk man, tre barn och ett företag som alla behöver sin omsorg, tid och kärlek är det inte svårt att förstå att det krävs en superwoman för att ratta runt allt. Erica gör detta med mycket energi och optimism och hon kan konsten att värdesätta varje sekund av livet.

Erica har en förmåga att få människor att känna sig sedda samtidigt som hon håller en varm och hög servicenivå, alltid med professionalism. Hon är snabbfotad, förutseende och en duktig kommunikatör. Erica får Guldbussen för sin framåtanda och sin eviga optimism, trots stora utmaningar i livet och på jobbet. Nog är det också som hon själv beskriver det på sin hemsida, att i Dalarna är man genuin, okonstlad där trygghet och kvalitet ska vara en självklarhet. Precis som Erica är som person och precis som Tobbes vision en gång var.

 

 

Guldbussens hederspris
Årets hederspris tilldelas Eva Larson som har jobbat i resebranschens tjänst i drygt 50 år. Hon började karriären som värdinna på jorden-runt-kryssningar. En resa tog 33 dagar och dåtidens fartyg skiljde sig mycket från dagens lyxiga, flytande hotell. Här var det hytter utan toalett och med den gamla tidens östtyska personal. Fartygen chartrades av Stena Line, som värvade Eva till sin nystartade buss- och gruppavdelning.

Härefter följde några år som försäljningschef på Hotel Europa i Göteborg, innan suget efter turistbussbranschen drog Eva till nystartade Pool Resor där hon var ansvarig för verksamheten. Pool Resor var kunder till RK Travel Group och efter många år flyttade Eva in där. Efter en paus, som lärare vid Turismutbildningen i Uddevalla, blev det åter turistbussbranschen – nu på Björcks Resor i Nykvarn.

Eva har ett stort samhällsengagemang för den ”lilla människan”. Utöver sitt arbete är hon även engagerad ideellt, bl.a. inom dagisverksamhet för rumänska barn och på Räddningsmissionens livsmedelsbutik MatRätt. Beställ in en Eva Larson i baren nästa gång. Det blir en cocktail av: energi, positivism, humanism och glädje.

 

Guldbussen är ett årligt pris som instiftades 2017 för att lyfta turistbussbranschen i Norden i allmänhet och ett företag eller person i branschen i synnerhet. Vi vill uppmärksamma de som har gjort något extra som kan utveckla och inspirera andra. Egenskaper som premieras är: glädje, energi, framåtanda, nyfikenhet och en förmåga att tänka nytt. Juryn består av våra medarbetare som dagligen har kontakt med de flesta i branschen.

Tidigare vinnare
Guldbussen 2021: MK Bussresor, Skara

Guldbussen 2019: Gruppresor i Värmland
Guldbussen 2018: ReseMakar’n i Väst
Guldbussen 2017: Kjetils Bussreiser, Skotterud

Hederspriser
2021: Ulo Maasing och Thomas Dietl

2019: Marie Lange
2018: Lennart Carlsson
2017: Toni Schönfelder