Vinnare av Guldbussen

Vårt pris Guldbussen är framplockat ur Corona-frysen och nya vinnare korades under festliga former på Busstorget på Hotel Tylösand den 24:e mars 2022. Vilken kväll! Tårarna rann, det var många skratt och för första gången delades två hederspriser ut. Grattis till MK Bussresor med Helen Bergh i spetsen!  Samt till Ulo Maasing på Bussmagasinet och Thomas Dietl, också journalist, som mottog var sitt hederspris.

Juryns motiveringar:

Guldbussen för året 2021 tiIldelas MK Bussresor i Skara, med Helen Bergh i spetsen. Redan som 17-åring började Helen Bergh på MK Bussresor, då startat av pojkvännen Micke på 19 vårar. Att som så unga ta ett så stort kliv visar på ett entreprenörskap och ett jäklar-anamma som följt paret och deras lila bussar i snart 40 år.

Under de senaste två årens pandemi har Helen, än mer än tidigare, personifierat turistbuss-branschen. Mitt i stormen har hon alltid haft energi till att företräda branschen, tid att peppa kollegor och styrkan att berätta om sina personliga erfarenheter i media.

Hon har också haft kraften att tänka nytt och ställa om, utan att tappa fokus på kärnverksamheten, och det genom nya satsningar med Micke på deras älskade Gotland. Helen är en jordnära lagspelare från ”Schlätta” som står stadigt när det blåser, och tillsammans med sitt team på MK Bussresor en värdig vinnare av Guldbussen.

Ulo Maasing tilldelas Guldbussens hederspris för sitt outtröttliga och professionella arbete med Bussmagasinet. Det är nu 10 år sedan Ulo grundade Bussmagasinet och en aldrig sinande ström av relevanta artiklar har publicerats. Att mer eller mindre ensam hålla lågan brinnande, inte minst när informationsbehovet är stort i oroliga tider med pandemi och krig, kräver en enorm drivkraft.

Varje dag skapas flera artiklar, både på webben och på sociala medier, och alla med bussen i fokus. Med ett brett internationellt nätverk, ett källkritiskt öga och stor integritet guidar Ulo sina läsare mot framtiden, inte minst när det kommer till elbussar och miljöfrågor. En snabb och vass penna som hela branschen har stor nytta av.

Thomas Dietl är den andra vinnaren av Guldbussens hederspris och han firade via länk från Liverpool. I hela sitt liv har Thomas skrivit och rapporterat för tidningar som Dagens Industri, Transport Idag, Logistik Idag och inte minst Resforum och Trafikforum. Här jobbade denna flitiga journalist i hela 13 år, både som redaktionssekreterare och som chefredaktör.

Guldbussens hederspris 2021 tilldelas Thomas Dietl för hans engagerande skildringar av turistbussbranschen. Hans intresse för just bussarna väcktes tidigt och han har alltid hållit dem högst, framför de andra transportslagen.

Thomas har ofta lyft fram de mindre turistbussföretagen och människorna bakom. Att visa deras verklighet ligger honom varmt om hjärtat och reportagen har spridit kunskap och erfarenheter vidare till många i branschen. Lägg därtill ett starkt intresse för att rapportera från resmål och Thomas + turistbussbranschen = a perfect match.

Guldbussen är ett årligt pris som instiftades 2017 för att lyfta turistbussbranschen i Norden i allmänhet och ett företag eller person i branschen i synnerhet. Vi vill uppmärksamma de som har gjort något extra som kan utveckla och inspirera andra. Egenskaper som premieras är: glädje, energi, framåtanda, nyfikenhet och en förmåga att tänka nytt. Juryn består av våra medarbetare som dagligen har kontakt med de flesta i branschen.

Tidigare vinnare
Guldbussen 2019: Gruppresor i Värmland
Guldbussen 2018: ReseMakar’n i Väst
Guldbussen 2017: Kjetils Bussreiser, Skotterud

Hederspriser
2019: Marie Lange
2018: Lennart Carlsson
2017: Toni Schönfelder