
I området runt Österlen värnas det om lokalproducerad mat och dryck. Här finns många småskaliga verksamheter som producerar grönsaker, kött, frukt, kryddor m.m. Under vår resa besöker vi fem besöksmål som alla ligger i trakterna kring Simrishamn.
Vår andra resdag inleds på Österlenkryddor där vi får höra historien om kryddodlingen, får smaksättningstips och serveras förmiddagskaffe. Sommartid kan vi också köpa deras kryddade glass. På Köpingsbergs Vingård lär vi oss om mousserande vin och om vingårdens godsaker. Örums Nygård har genomgått en förvandling från jordbruk till hotell och här får vi höra gårdens historia och serveras lunch. Under eftermiddagen besöker vi Petersborgs Gård som tillverkar egna prisbelönta senapsvarianter som t.ex. whiskysenap och senapspesto. Dagen avslutas på Gunnarshögs Gård som tillverkar rapsolja och har en egen gårdsbutik.
Vi bor centralt i Kristianstad och om tillfälle ges kan vi ta en promenad till Naturum Vattenriket. Det är byggt på pålar i Helgeån och berättar bl.a. om Vattenrikets djurliv.
Foto
Rapsolja: © Gunnarshögs Gård
Glass: © Österlenkryddor