Lust att bo på ett riddarslott? Den här resan tar dig till slottet Podewils i polska Pommern. Här njuter vi av den speciella miljön och gör intressanta utflykter i närområdet.

Dag 1. Till Karlskrona och med Stena Line till Gdynia
Vi reser till Gdynia med Stena Lines nya E-Flexer fartyg Estelle eller Ebba, alternativt den större Spirit. Under kvällen äter vi deras buffé all inclusive i restaurang Taste.

Dag 2. Leba, Slowinski nationalpark och ankomst till vårt slottshotell
Från Gdynia kör vi till den livliga turistorten Leba, känd för sitt härliga mikroklimat. Kustorten är omgiven av breda sandstränder, sjöar och Slowinski nationalpark. Vi åker med el-minibussar genom nationalparken till fenomenet Lebas flygande sanddynor. Flygsanddynorna kan nå höjder av 40 m och förflytta sig 10 m om året.

Efter att ha strosat lite i Leba centrum beger vi oss till vårt slottshotell Castle Podewils i Krag. Hotellbyggnaden är ursprungligen ett riddarslott från 1500-talet, idylliskt beläget vid en liten sjö och omgivet av en slottspark och skog. Att promenera runt sjön tar ca 30 minuter. På kvällen serveras vi en grillbuffé på terrassen som ligger med utsikt ut över sjön.

Dag 3. Utflykt till Swolowo, Ustka och Slupsk
Friluftsmuséet i Swolowo är en uråldrig liten lantby som härstammar från 1230-talet. Vi vandrar runt i Swolowos gamla bebyggelse och upplever den rofyllda atmosfären, och får en känsla av hur livet på den pommerska landsbygden gestaltade sig i gångna tider.

Nästa besök är Ustka – en fin badort där de långa turiststråken kantas av affärer, kaféer och restauranger. Längs den breda stranden kan vi flanera på promenaden och stanna till för en kopp kaffe.Under återresan passerar vi den fina staden Slupsk. Här besöker vi Slupsk museum med intressanta konstsamlingar som förevisas av vår lokala guide. Muséet är inrymt i det före detta pommerska hertigarnas slott. Kvällens middag är en serverad 3-rätters meny.

Dag 4. Hortulus trädgård, Bismarcks semesterslott och festlig middag
Idag skall vi besöka den stora Hortulus trädgård i Dobrzyka som är ambitiöst anlagd med olika teman. Förmiddagsfikat kan avnjutas i någon av parkens två serveringar. På återresan turistar vi från bussen och köra på mindre vägar, bl.a. på landtungan mellan havet och sjön Jamno.

Slottet Varzin härstammar från 1400-talet och 1867 köpte rikskansler Otto von Bismarck slottet. Det användes för rekreation och möten med utländska dignitärer, och blev kvar i familjens ägo tills Röda armén kom 1945. En lokalguide förevisar sevärdheterna, och vi kör sedan den korta biten tillbaka till vårt hotell. Det är dags att förbereda sig inför den sista kvällen här, som blir lite festligare med specialdukning, välkomstdrink och 4-rätters meny.

Dag 5. Tid i Gdansk och med Stena Line till Karlskrona
Efter några härliga dagar måste resväskan packas och vi tar farväl av Castle Podewils. Vi anländer till Gdansk vid lunchtid och kan på egen hand utforska staden under eftermiddagen. Är vädret vackert besöker vi även den fina kur- och badorten Sopot, innan vi går ombord på Stena Lines fartyg i Gdynia och äter middagsbuffé all inclusive.

Dag 6. Karlskrona – hemorten
Efter frukost ombord kör vi den sista biten hem.

 

Konceptet Månadens resa
Helt nya resmål eller en klassiker som välförtjänt får ny kostym – varje månad presenterar vi ett nytt reseförslag med etiketten Månadens resa. Se till exempel:

Gutarnas ö
Sagolika städer & historiska skatter
En smak av Sydafrika
Rundresa i vackra Tjeckien
Pärlor vid Istriens kust
Schweiz från topp till dal
Malgrat de Mar
Great West Way – hela England på ett snöre
Ostfriesland
Tre vinländer
Glaskonst, gin och hyttsill i utvandrarbygdens Kosta

Anmäl dig till våra nyhetsbrev så kommer Månadens resa i din inkorg.

 

Reseförslag

  • båtresa med Stena Line Karlskrona-Gdynia t/r inkl. halvpension
  • 3 x övernattning inkl. halvpension på Castle Podewils i Krag, Polanów
  • färd med el-minibussar genom Slowinski nationalpark
  • entré till Swolowo friluftsmuseum
  • entré och visning på Slupsk museum
  • entré till Hortulus trädgård i Dobrzyka
  • entré och visning på Otto von Bismarck slott i Varzin
Skicka förfrågan