Vi tillbringar några dagar i Dalarna, ett av Sveriges mest genuina landskap, fyllt av tradition och musik och som fostrat två av våra största konstnärer; Anders Zorn och Carl Larsson. Dagarna kring Siljan bjuder på många vackra vyer och vi gör intressanta besök i bl.a. Zorngården, Sundborn, Nusnäs och Falu koppargruva.

Dag 1. Hemorten–Mora, Falun eller Borlänge
Mot kvällen kommer vi till vårt hotell där middag väntar.

Dag 2. Siljan runt
Vi startar i Mora där Anders Zorn museet och hans bostad ligger nära varandra mitt i stan. Anders Zorn är en av Sveriges internationellt mest kända konstnärer, och blev framför allt uppmärksammad som en utomordentligt skicklig porträttmålare. I museet ser vi många av hans berömda målningar, teckningar och träsniderier. Därefter går vi vidare till Zorngården som var Emma och Anders Zorns bostad. Den visas idag precis som den såg ut när Emma Zorn gick bort 1939 och är ett bra exempel på ett konstnärshem vid sekelskiftet. Vi ser också Gammelgården, som Zorn började anlägga 1914 vid Siljans strand. Gården består av ett 40-tal timmerbyggnader och visar hur livet gestaltade sig för dalabönderna förr i världen.

Därefter kör vi vidare längs Siljan till Nusnäs, där vi stannar för att ta en titt på tillverkningen av vår kanske mest köpta souvenir, dalahästen. Föregångaren föddes på 1700-talet av skogsarbetarna, som på kvällarna kopplade av med att tälja leksaker åt barnen därhemma. Det var faktiskt först på 1800-talet som man började dekorera den. Vid världsutställningen i New York 1939 gjorde den vackert dekorerade hästen stor succé. En gigantisk dalahäst placerades utanför den svenska paviljongen och bara under utställningsåret skeppades ca 20 000 dalahästar över till New York. En imponerande mängd på den tiden!

I Tällberg, som kanske är Siljanbygdens vackraste by, tar vi en promenad. I detta hörn av Siljan finns många trevliga hantverksbyar som vi kan stanna till vid. På sydsidan av Siljan ligger Tomteland i Gesunda och ute på Sollerön finns flera intressanta vikingagravar.

En dagsutflykt Siljan runt kan naturligtvis varieras på många sätt. Inkludera t.ex. Vasalopps-museet i Mora istället och ta del av loppets intressanta historia. Eller besök Rättvik med utomhusscenen Dalhalla i det nerlagda kalkbrottet. Dalhalla har en fantastisk akustik och här ges konserter och föreställningar under hela sommaren. Inne i själva Rättvik kan vi bl.a. se Rättviks kyrka med vissa delar bevarade ända från 1200-talet. I anslutning till kyrkan ligger två områden med 87 kyrkstallar, det äldsta byggt redan på 1470-talet. Stallarna användes till sockenbornas hästar vid gudstjänstbesök.

Dag 3. Carl Larssons Sundborn & Falun
Vi börjar med ett besök i Karin och Carl Larssons berömda hem. Gården, som representerade ett nytänkande inom svensk heminredning med sina ljusa och varma färger, är fortfarande en inspirationskälla för den inredningsintresserade. Alla textilier på gården är från början skapade av Karin Larsson, som också hon var utbildad på Konstakademien i Stockholm. Carl Larsson hämtade flera av sina motiv från hemmet och dess omgivningar.

I Falun besöker vi Lugnets skidstadion med sin hoppbacke. Vi promenerar i trästaden bland faluröda hus och åker sedan 67 m ner i Falu koppargruva, där vi går i flera hundra år gamla gruvorter. Carl von Linné beskrev en gång gruvan som ”Sveriges största under, men faslig som helvete”. Gruvan är fortfarande ett under och det behövs inte mycket fantasi för att kunna föreställa sig hur påfrestande arbetsmiljön var när gruvan var i drift. Mot kvällen återvänder vi till vårt hotell.

Dag 4. Mora, Falun eller Borlänge-hemorten
Det är dags att lämna det trevliga landskapet Dalarna för denna gång, men helt säkert kommer vi tillbaka.

Reseförslag

  • 3 x övernattning inkl. halvpension på mellanklasshotell i Mora, Falun eller Borlänge
  • entré till Zornmuseet
  • entré och rundvisning på Zorngården
Skicka förfrågan