”It’s easy to love a country known for chocolate and beer” sa Barack Obama och vi kan bara hålla med. Bo i mysiga Mechelen och upptäck pärlor som Leuvens fascinerande beginerkvarter och fina Gent. Givetvis provar vi också mängder av lokala smaker – Flandern ska inte bara upplevas med ögonen. Kulinariskt ligger nämligen Belgien i framkant med flest Michelinstjärnor per invånare i Europa och den belgiska ölkulturen finns till och med på Unescos världsarvslista. Det belgiska köket marknadsförs ibland som ”franskt kök med tyska portioner”, så maten är inte bara god, man blir också mätt.

Många besökare uppskattar konstmuseerna och att ta en båttur på någon av städernas kanaler. Här följer förslag på ytterligare ett par pärlor till arrangemang, kontakta oss gärna för fler.

Halva huset ligger i Belgien och andra halvan i Nederländerna
I södra Nederländerna ligger Europas i särklass mest komplicerade landsgräns. I de sammanvuxna orterna Baarle-Hertog och Baarle-Nassau finns ett lapptäcke av belgiska och holländska exklaver som går rakt genom de två städerna. Landsgränsen är markerad med kullerstenar och det finns många byggnader där halva huset ligger i Belgien och den andra halvan ligger i Nederländerna.

Under en guidad promenad genom städerna får vi höra historien om hur denna gräns uppkom. Efter turen passar det bra med gemensam lunch på ett pannkakshus. Holländarna och belgarna älskar sina pannkakor som finns i både salta och söta versioner, serverade med många olika tillbehör.

Gent med sina gilleshus
En av utflyktsdagarna går västerut till Gent, staden som för svenskar kanske är mest känd för att en stor svensk biltillverkare har en fabrik här. Ett utmärkt sätt att uppleva innerstaden är genom en guidad stadsvandring, med flera stopp för provsmakningar av lokala produkter. Den medeltida stadskärnan är fylld av vackra gilleshus och staden Gent har fler kulturskyddade hus än resten av Belgien tillsammans!

Kvinnohistoria i Leuvens beginerkvarter
En annan pärla är Leuven strax öster om Bryssel som är Flanderns äldsta universitetsstad. Här finns bl.a. stadens stora beginergård som utsetts till världsarv. Beginerna var en ordensliknande förening av fromma kvinnor som levde i en klosterliknande gemenskap under en mästarinna och skyddade varandra, för att söka sig från tidens våld. En guidad vandring genom beginerkvarteren ger en inblick i kvinnornas liv genom historien.

Mer om mysiga Mechelen 
Mechelen är en mysig liten stad med bra läge mellan Antwerpen och Bryssel, perfekt som utgångspunkt för utflykter i Flandern. I Mechelen hittar vi allt det som finns i de mer kända belgiska städerna; pittoreska hus, små torg, kullerstensgator, gamla kyrkor med berömda målningar, kanaler och sist men inte minst, ett bryggeri så klart. Bryggeriet Het Anker har anor från 1400-talet och erbjuder guidade gruppvisningar med provsmakning.


Konceptet hemlig resa

Denna resa passar både för färdiga grupper och i ditt program, inte minst som hemlig resa. Resor mot okända mål lockar många resenärer – tänk vad spännande att kliva ombord utan att veta vart resan ska gå. Att resa ”ut i det blå” är ett koncept som ökar stadigt. Inte sällan ser vi att en destination som varit hemlig resa ett år, blir ett återkommande resmål i nästa års program. Vissa pärlor behöver hemlighetsmakeriet för att upptäckas, men när några resenärer varit där vill fler åka dit. Välj fliken Resmål och sedan Hemlig resa för att se fler fina förslag.

 

Reseförslag

  • 3 x övernattning, varav 1 x halvpension och 2 x frukostpension, på bra mellanklasshotell i Mechelen
  • lokalguide i Baarle-Hertog och Baarle–Nassau, ca 1,5 timma
  • pannkakslunch i Baarle-Hertog
  • chokladprovning på Chocovibes i Antwerpen
  • Nibbling Tour i Gent (stadsvandring med provsmakningar), ca 2 timmar
  • lokalguide för beginervandring i Leuven, ca 2 timmar
  • rundvisning och ölprovning med middag på bryggeriet Het Anker i Mechelen
Skicka förfrågan