Stilla sjöar, fantastisk natur, idylliska bergsbyar, choklad, fondue och vin – allt detta och mycket mer passar in på härliga Ticino och Luzern i Schweiz.

Luganosjön i kantonen Ticino räknas som porten till Italien och här möts ”Swiss quality and Italian lifestyle”. I den exklusiva orten Lugano provar vi typiska viner och äter god mat. Resan går vidare genom Alperna med den berömda Gotthard Panorama Express, vars fantastiska järnvägsdesign går genom en mängd tunnlar. Designen är en av de mest berömda i världen och vi bjuds på enastående vyer. Väl framme i Luzern ser vi den omtalade träbron, njuter av utsikten från berget Rigi, åker kuggstångsbanan och färdas med båt på Vierwaldstättersjön.

Dag 1. Ankomst till Lugano
Om vi väljer att flyga t/r Zürich kan vi på vägen ner till Lugano göra ett stopp i den mysiga staden med de tre medeltida borgarna, Bellinzona i Ticino.

Dag 2. Bland palmerna i Lugano
Lugano ligger precis vid Luganosjöns strand och brukar kallas Schweiz Monte Carlo. I stadskärnan finns flera pampiga sekelskiftesbyggnader och den gröna parken Parco Ciani. Staden var svenska fotbollslandslagets hemvist under EM 2008, detta och mycket annat får vi höra om under en promenad tillsammans med vår engelsktalande lokalguide.

Vi tar sedan en härlig båttur till en  ”grotto”, där vi njuter av lunch med utsikt över sjön och områdets mäktiga berg. Förr i tiden förvarade man mat och förnödenheter här, då grottorna är belägna på skuggsidan där varorna höll kylan. Under eftermiddagen kan vi bada, promenera, njuta på stadens stora torg eller sitta i Luganobornas ”vardagsrum” – Piazza Riforma och se på folklivet medan vi äter italiensk glass.

Dag 3. Vinprovning & magiska berg
Vi flanerar i stan eller besöker de mäktiga Monte San Salvatore eller Monte Bre med bergbanan. Här erbjuds panoramavyer över de röda hustaken, sjön och den vackra naturen. Under eftermiddagen transporteras vi med minibussar upp till Fattoria Moncucchetto för vinprovning med ost och kallskuret. Denna vinproducent har på endast 6,5 hektar en årlig produktion på 30 000 flaskor vin som framställs i fyra olika områden.

Dag 4. Tågresa med Gotthard Panorama Express
Vi lämnar palmerna i Lugano och reser med tåg genom Ticinos varierande landskap. Vid Airolo passeras den högsta punkten på 1 150 m ö h, innan vi åker genom den 15 km långa Sankt Gotthards tunneln. Tunneln invigdes 1882 efter 11 års byggande från två håll utan instrument eller GPS och det diffade endast 5 cm när de möttes(!) Man jobbade i tre skift under 150 miljoner arbetstimmar och använde 260 kubikmeter dynamit. Mellan två loop-tunnlar ändrar järnvägen riktning två gånger i en dubbel slinga. Vi passerar Wassen och kyrkan från hela tre olika vinklar och tre olika nivåer innan vi är förbi.


 © SBB CFF FFS; Dario Häusermann

I Flüelen byter vi färdmedel till båt och ute på Vierwaldstättersjön äter vi lunch ombord. Medan vi kryssar på sjön passeras mystiska vikar, legendariska platser och pittoreska landskap. I sjöns norra del ankommer vi till Luzern. Här tar vi en promenad på den kända Kapellbron över floden Reuss, Europas äldsta täckta träbro. Vår lokalguide visar oss bl.a. målningarna som finns i de takstolar som inte förstördes i branden 1993.

Dag 5. Berget Rigi
Med båt och kuggstångsbana kommer vi upp till bergsmassivet Rigi Kulm och härifrån har vi en promenad på ca 25 minuter till utsiktsplatsen. Från bergens drottning Rigi på 1 798 m ö h har vi en fantastisk panoramautsikt i 360 grader över 13 sjöar i det schweiziska mittlandet, Schwarzwald, Vogeserna och Alperna. Vid helt klart väder ser vi 24 av de 26 schweiziska kantonerna.

Därefter gör vi en tågtur till Rigi Staffel. Här kan de som önskar äta lunch, innan vi går en enklare vandring i ca 35 minuter på bra vägar till semesterorten Rigi Kaltbad. Där kliver vi ombord på tåget som går ned till Vitznau och åker sedan vidare med båt till Luzern. Dagen avslutas med en ostfondueafton med traditionella tillbehör på en trevlig restaurang i centrum.


© Ralph Welling www.welling.ch

Dag 6. Panoramamålning, choklad & hemresa
Vi besöker panoramamålningen Bourbaki – 360 grader,10 m hög och hela 112 m i omkrets, som målades av Edouard Castres 1881. Detta är en av få panorama-målningar som finns kvar i Europa. Rundmålningen föreställer den franska Armé de l’Est i det neutrala Schweiz i slutet av det fransk-preussiska kriget. Armén som leddes av general Charles-Denis Bourbaki var besegrad och flydde till Schweiz med sina 88 000 män. Här släpptes de in och  fick hjälp av bybor och Röda Korset. Efter detta besök blir chokladinköp en minnesvärd avslutning innan vi lämnar Luzern för denna gång.


Konceptet Månadens resa

Helt nya resmål eller en klassiker som välförtjänt får ny kostym – varje månad presenterar vi ett nytt reseförslag med etiketten Månadens resa. Se också till exempel:

Schweiz från topp till dal
Malgrat de Mar
Great West Way – hela England på ett snöre 
Ostfriesland
Tre vinländer
Glaskonst, gin & hyttsill i utvandrarbygdens Kosta
Wien – en mix av gammalt & nytt
Tåg bland bergen, blommor på Mainau och vin i Alsace
Du måste se ABBA Voyage!
Skottland – lochs, hills & glens
Magdeburgs okända juveler
Sommar på Nordkalotten 

Anmäl dig till våra nyhetsbrev så kommer Månadens resa i din inkorg.

Reseförslag

 • 3 x övernattning, varav 2 x halvpension och 1 x frukostpension, på 4-stjärnigt hotell i Lugano
 • 2 x övernattning inkl. frukostpension på 4-stjärnigt hotell i Luzern
 • lokalguide i Lugano, ca 1,5 h
 • 3-rätters lunch i Grotto Lugano samt båttur
 • vinprovning på Fattoria Moncucchetto i Lugano inkl. tre viner, ost och kallskuret
 • tågresa med Gotthard Panorama Express
 • båtresa Flüelen-Luzern inkl. lunch
 • lokalguide i Luzern, ca 1,5 h
 • båttur och kuggstångsbana t/r berget Rigi
 • ostfondueafton i Luzern
 • entré till Bourbaki panoramamålning i Luzern
Skicka förfrågan