Vi behöver inte åka långt från London för att få allt som man vill uppleva på en Englands-resa. Great West Way sträcker sig likt ett snöre från London och rakt västerut till Bristol, och längs rutten finns sevärdheter och upplevelser i världsklass. Vi bor fem nätter i Swindon och har ett fint utgångsläge för utflykter till Stonehenge, Salisbury, Bath, Bristol och inte minst Cotswolds – An Area of Outstanding Natural Beauty. Dessutom har vi chansen att prova lokala drycker, från gin, vin och en sval ale till afternoon tea. Så häng med till Wiltshire, Berkshire, Oxfordshire… med mera!

Dag 1. Ankomst till England & en smak av gin
Vi ankommer till London och sätter kurs mot hotell Holiday Inn i Swindon där vi ska bo under hela vistelsen, med närhet till både pubar och grönområden. Om det passar med ankomsttiden till London kan vi besöka det världsberömda gindestilleriet Bombay Sapphire i Whitchurch, Hampshire på vägen.

Dag 2. Megalitiska stenar, katedraler & vin
Idag är det vår ”must-see-day”. Vi börjar med att köra söderut till den megalitiska och världsberömda stencirkeln Stonehenge. Härifrån har vi sedan ca 30 minuter till välkända Salisbury. En trevlig stad att strosa i och med den mäktigaste av katedraler som också stoltserar med ett exemplar av den unika skriften Magna Carta. På vägen tillbaka till vårt hotell stannar vi till på Bluestone Vineyard och provar några av deras utsökta viner.

Dag 3. Romerska bad, Harry Potter & Downton Abbey
Vi reser västerut för att bekanta oss med en av Englands mest klassiska städer, Bath. Här gör vi en stadsrundtur för att lära mer om stadens otroligt intressanta historia, framför allt från den tid då romarna levde och verkade här. Därefter kan vi äta en klassisk publunch och strosa runt i staden på egen hand. I Bath ligger också Jane Austin Center och Mary Shelley’s House of Frankenstein.

På vår väg tillbaka till Swindon stannar vi till strax utanför Chippenham och besöker Lacock Abbey, ett medeltida kloster med intressant historia och vars mäktiga interiör vi bl.a. sett i Harry Potter-filmerna. Dessutom har den pittoreska byn Lacock varit inspelningsplats för flera scener i både Harry Potter och Downton Abbey.

Dag 4. An Area of Outstanding Natural Beauty: Cotswolds
Idag kastar vi oss verkligen rakt ut i det klassiska brittiska ”TV-landskapet”. Vi kör norrut från Swindon igenom Vale of White Horse, där den stora kända silhuetten av en vit häst syns på en grässluttning. Vi tillbringar sedan dagen tillsammans med en lokalguide i den otroligt vackra delen av England som vi känner som Cotswolds. Pittoreska byar, böljande fält, lummiga skogar, slingrande floder – helt enkelt typiska miljöer som vi känner igen från filmer och serier. Googla Snowshill, Chipping Campden, Bibury, Stow-on-the-Wold, Broadway och Bourton-on-the-Water så talar bilderna för sig själva. Om vi vill sträcka ut dagen ytterligare kan vi stanna till vid det stora vackra Blenheim Palace, Churchills födelsehus som ligger i utkanten av Oxford.

Dag 5. Broar, Brunel, Banksy & bryggeribesök
Det är dags att fara västerut igen, nästan så vi snuddar gränsen till Wales, då vi ska besöka Bristol. En hamnstad som varit viktig sedan 1100-talet och där floden Avon och den sceniska hängbron Clifton Suspension Bridge har en betydande roll i stadsbilden. Bristol är även hemvist för världens mest kända och hemliga graffitikonstnär Banksy, vars finurliga verk finns att beskåda runt om i staden.

Vi gör en stadsrundtur och besöker dessutom den fantastiska sevärdheten Brunel’s SS Great Britain, oceanångaren från 1800-talet som med sin banbrytande teknik och storlek förändrade världen. Dagen avslutas med ett besök på Bristol Beer Factory, så vi får svalka oss med en kall lokalproducerad ale innan vi åker tillbaka till vårt hotell för sista natten.

Dag 6.  Hemresa – kanske via Windsor?
Vi checkar ut och beger oss mot London för hemresa. Om tid finns, rekommenderar vi ett besök i Windsor. Där kan vi avsluta vår Englands-vistelse med en traditionell afternoon tea på Clarence Brasserie & Tea Room eller besöka legendariska Windsor Castle.

 

Konceptet Månadens resa
Helt nya resmål eller en klassiker som välförtjänt får ny kostym – varje månad presenterar vi ett nytt reseförslag med etiketten Månadens resa. Se till exempel:

Gutarnas ö
Sagolika städer & historiska skatter
En smak av Sydafrika
Rundresa i vackra Tjeckien
Bo på slott i polska Pommern
Pärlor vid Istriens kust
Schweiz från topp till dal
Malgrat de Mar
Ostfriesland
Tre vinländer
Glaskonst, gin och hyttsill i utvandrarbygdens Kosta

Anmäl dig till våra nyhetsbrev så kommer Månadens resa i din inkorg.

Reseförslag

  • 5 x övernattning inkl. halvpension på Holiday Inn i Swindon
  • entré till Stonehenge i Wiltshire
  • entré till katedralen i Salisbury
  • vinprovning på Bluestone Vineyard i Salisbury
  • lokalguide i Bath, ca 2 timmar
  • entré till Lacock Abbey i Lacock
  • lokalguide i Cotswolds, heldag
  • lokalguide i Bristol, ca 3 timmar
  • entré till oceanångaren Brunel’s SS GB i Bristol
  • ölprovning på Bristol Beer Factory i Bristol
Skicka förfrågan