Nästan som Medelhavet, men så mycket närmare. En plats som med sitt unika ljus, sina orörda stränder och sin dramatiska kust lockat besökare i alla tider. Och som bjuder på fina, men lite udda sevärdheter som börjat som en hobby och utvecklats till mångfaldig succé. Så var är vi? Jo, lite nordost om Rostock, på halvön Fischland-Darss-Zingst. Välkommen att upptäcka en ny, nära, del av Tyskland.

Dag 1. Ankomst till Rostock
Vi kommer till hansastaden Rostock och checkar in på Pentahotel som blir vårt hem för fyra nätter. Det ligger vid Universitetsplatsen, mitt i centrum.

Dag 2. Vid och i havet
Vi styr kosan mot nordost och längs vägen gör vi ett besök i en senapskvarn, där vi lär oss om senapens historia och framtid. Vi åker sedan vidare ut till Zingst vid havet, med sin underbara strandpromenad och piren rätt ut i det blå. Här kan de som önskar ”dyka” ner under ytan med vattengondol för att se havets flora och fauna. Zingst är under våren och hösten även rastplats för 1000-tals tranor på väg mot norr/söder.

På Bärnstensmuseet i Ribbnitz får vi se fascinerande fossiler i harts (kåda från barrträd), så lätta att de med vågornas kraft kastas upp på stranden från havsbotten. Denna bärnsten ansågs förr vara botemedlet mot gikt och magont och idag används den till vackra smycken.

Dag 3. Båttur, konstpromenad & ädla drycker
Idag gör vi en båttur på Boddensee, en upplevelse i ljus och form, och besöker sedan pittoreska Ahrenshoop. Byn har i alla tider lockat konstnärer som avbildat ljuset, havet och de fina miljöerna. Här går vi på en konstvandring längs en promenadväg där bilder av kända konstverk har satts upp. Det som gör det så speciellt är att vi samtidigt som vi njuter av konsten, också har det verkliga motivet framför våra ögon. Vår lokalguide ger oss fascinerade detaljer om konstnärerna och deras verk, och om vad som hänt på platserna sedan tavlorna målades kring sekelskiftet 1800-1900-talet. Efteråt strosar vi tillbaka mot bussen och kanske hinner vi också kika in i konstmuseet.

Vi vänder tillbaka mot Rostock och på vägen stannar vi till i Klein Kussewitz. Här ligger mikrobryggeriet med det fyndiga namnet Männerhobby, och som tillverkar snaps, likör, rom och gin med egenodlade enbär. Verksamheten började mycket riktigt som en hobby, men har vuxit till yrke och succé. Vi kikar runt, handlar och vill man provsmaka är det bara att säga till. På kvällen äter vi gemensam middag på Trotzenburgs ölbryggeri, som ligger granne med Rostocks zoo.

Dag 4. Warnemündes kanaler & gränder
Strax norr om Rostock ligger fiske- och konstnärsbyn Warnemünde som har en säregen historia och en välbevarad fyr nere vid havet. Intill den ligger också den trevliga restaurangen Tekannan. Vi promenerar utmed kanalen med sina fiskebåtar och bland små hus där mysiga butiker är gömda i gränderna. Därefter gör vi en härlig båttur tillbaka till Rostock. Under turen upplever vi Rostock från ett annat perspektiv och ser livet i de nyare bostadskvarteren utmed Unterwarnow.

Dag 5. Hemresa
Vi lämnar Rostock och reser hemåt.

Huvudbilder: Hus i konstnärsbyn Ahrenshoop och vattengondolen i Zingst. Bilder i texten: Ahrenshoop, mikrobryggeriet Männerhobby och Warnemünde. 

 

Konceptet Månadens resa
Helt nya resmål eller en klassiker som välförtjänt får ny kostym – varje månad presenterar vi ett nytt reseförslag med etiketten Månadens resa. Se också till exempel:

Ostfriesland
Tre vinländer
Glaskonst, gin & hyttsill i utvandrarbygdens Kosta
Från svajande palmer till magiska berg
Wien – en mix av gammalt & nytt
Tåg bland bergen, blommor på Mainau och vin i Alsace
Honey, Honey, du måste se ABBA Voyage!
Skottland – lochs, hills & glens
Magdeburgs okända juveler
Sommar på Nordkalotten
Skaraborg med Lundsbrunn Resort & Spa

 Anmäl dig till våra nyhetsbrev så får du kommande Månadens resa i din inkorg.

Reseförslag

  • båtresa med Scandlines Gedser-Rostock t/r
  • 4 x övernattning, varav 1 x halvpension och 3 x frukostpension, på Pentahotel i Rostock
  • besök i senapskvarn, på vägen till Zingst
  • besök på Bärnstensmuseet i Ribbnitz
  • båttur på Boddensee
  • lokalguide för konstvandring i Ahrenshoop, ca 1 timma
  • besök på mikrobryggeriet Männerhobby i Klein Kussewitz inkl. smakprov
  • 2-rätters middag inkl. en öl på Trotzenburgs ölbryggeri i Rostock
  • lokalguide i Warnemünde, ca 1 timma
  • båttur Warnemüne-Rostock
Skicka förfrågan