Under våren när tulpanfälten står i full blom fylls Amsterdam och närliggande grannstäder av turister. En resa efter den korta och intensiva vårsäsongen ger en bättre möjlighet att lära känna landet i ett lugnt tempo. Vi bor fyra nätter i Nunspeet öster om Amsterdam och upplever bl.a. den underbara Giethoorn som fått smeknamnet ”Nederländernas Venedig”. Under vår resa besöker vi även världens näst största Van Gogh-samling och åker ångtåg på holländska landsbygden.

Dag 1. Ankomst till Nunspeet
Vi anländer till Nunspeet öster om Amsterdam.

Dag 2. Lantlig ångtågsfärd & båttur i bilfria Giethoorn
Under morgonen reser vi till den historiska staden Hoorn som en gång i tiden var en blomstrande kustort med en hamn som användes av Nederländska Ostindiska Kompaniet. Staden har gett namn till Kap Horn, klippan som räknas som Sydamerikas sydligaste spets. Den namngavs nämligen av den holländska sjökaptenen Willem Schouten som föddes i Hoorn. När Afsluitsdijk byggdes förvandlades havsviken Zuiderzee till IJsselmeer och Hoorns hamn blev därmed en insjöhamn.

I Hoorn stiger vi på ett historiskt ångtåg för en rogivande färd genom det lantliga jordbrukslandskapet. Vi passerar bl.a. byarna Wognum och Twisk samt flera kanaler innan vi når vår slutstation i Medemblik. Eftermiddagen tillbringas i charmiga Giethoorn som fortfarande är en relativt okänd pärla. Den lilla orten har fått smeknamnet ”Nederländernas Venedig” då delar av samhället saknar vägar och husen endast nås med båt eller till fots. Vi gör en guidad båttur genom kanalerna och passerar under träbroar som förbinder kvarteren. Här kan vi njuta av ett bilfritt område, fyllt av docklika små hus och trädgårdar.

Dag 3. Amsterdam
Under en heldagsutflykt får vi uppleva den holländska huvudstaden från sin bästa sida. En båttur på floden Amstel och stadens kanaler tar oss runt bland innerstadens vackra gavelhus och storslagna byggnader. Vi besöker även Heinekenbryggeriet och Heineken Experience. En rundvandring genom Heinekens allra första bryggeri är en spännande upplevelse med flera interaktiva inslag och som avslutas med en provsmakning av deras öl.

Dag 4. Van Gogh museet i Hoge Veluwe och slottet Het Loos trädgårdar i Apeldoorn
Några mil söder om Nunspeet finns Hoge Veluwe som är Nederländernas största nationalpark. Naturen är varierad med vidsträckta skogar, ljunghedar och sanddyner. I nationalparken ligger det världsberömda Kröller-Müller museet som har den näst största samlingen av målningar av Vincent van Gogh. Här finns ca 90 målningar och 180 teckningar som köptes av Helene Kröller-Müller och senare donerades till den nederländska staten. Vi besöker museet som även har verk av Paul Gauguin, Pablo Picasso och Lucas Cranach. Entréavgiften inkluderar även den vackra skulpturparken.

Under dagen besöker vi också slottet Het Loo i Apeldoorn. Det byggdes som ett jaktslott i slutet av 1600-talet och omgärdas av en magnifik slottsträdgård som för tankarna till Versailles. Vi upplever de vackra trädgårdarna under en gemensam guidad rundtur.

Dag 5. Hemresa

Helt nya resmål eller en klassiker som välförtjänt har fått ny kostym – varje månad presenterar vi ett nytt reseförslag med etiketten Månadens resa. Just nu läser du Månadens resa november och här hittar du Månadens resa januari resp. december. Anmäl dig till våra nyhetsbrev så får du Månadens resa direkt i inkorgen framöver.  

 

Prisexempel

  • 4 x övernattning inkl. halvpension på Hotel Villa Vennendal i Nunspeet
  • ångtågsfärd Hoorn-Medemblik, ca 1,5 timma
  • guidad båttur i Giethoorn, ca 1 timma
  • båttur i Amsterdam, ca 1 timma
  • entré till Heineken Experience inkl. 2 öl/vatten/läsk
  • entré till nationalparken Hoge Veluwe och Kröller-Müller Museum samt skulpturparken
  • entré och guidning i slottsträdgården Het Loo, ca 1 timma
Nettopris/person i dubbelrum 1/5 – 30/9 2020
Skicka förfrågan