Under våren när tulpanfälten och blomsterparken Keukenhof står i full blom fylls Amsterdam och närliggande grannstäder av turister från hela Europa. En resa efter den korta och intensiva vårsäsongen ger en bättre möjlighet att lära känna landet i ett lugnare tempo. Vi bor fyra nätter i Nunspeet öster om Amsterdam och upplever bl.a. den underbara lilla orten Giethoorn som fått smeknamnet ”Nederländernas Venedig”. Under vår resa besöker vi även världens näst största Van Gogh-samling och åker ångtåg genom den holländska landsbygden.

Dag 1. Ankomst till Nunspeet
Vi anländer till Nunspeet öster om Amsterdam och tar in på vårt hotell.

Dag 2. Lantlig ångtågsfärd & båttur i bilfria Giethoorn
Under morgonen reser vi till den historiska staden Hoorn som en gång i tiden var en blomstrande kustort med en hamn som användes av Nederländska Ostindiska Kompaniet. Staden har gett namn till Kap Horn, klippan som räknas som Sydamerikas sydligaste spets. Den namngavs nämligen av den holländska sjökaptenen Willem Schouten som föddes i Hoorn. När Afsluitsdijk byggdes förvandlades havsviken Zuiderzee till IJsselmeer och Hoorns hamn blev därmed en insjöhamn.

I Hoorn stiger vi på ett historiskt ångtåg som tar oss med på en rogivande färd genom det lantliga jordbrukslandskapet. Under vår färd passerar vi bl.a. byarna Wognum och Twisk samt flertalet kanaler innan vi når vår slutstation i Medemblik. Eftermiddagen tillbringas i charmiga Giethoorn som fortfarande är en relativt okänd pärla. Den lilla orten har fått smeknamnet ”Nederländernas Venedig” då delar av samhället saknar vägar och husen endast nås med båt eller till fots. Vi gör en guidad rundtur med båt genom nätverket av kanaler och passerar under de träbroar som förbinder de olika kvarteren. Under turen njuter vi av det bilfria området som är fyllt av docklika små hus och trädgårdar.

Dag 3. Amsterdam
Under en heldagsutflykt till Amsterdam får vi uppleva den holländska huvudstaden från sin bästa sida. En båttur på floden Amstel och stadens kanaler tar oss på en färd bland innerstadens vackra gavelhus och storslagna byggnader. Vi gör även ett besök på Heinekenbryggeriet och Heineken Experience. En rundvandring genom Heinekens allra första bryggeri är en spännande upplevelse med flera interaktiva inslag och som avslutas med en provsmakning av deras öl.

Dag 4. Van Gogh museet i Hoge Veluwe och slottet Het Loos trädgårdar i Apeldoorn
Några mil söder om Nunspeet finns Hoge Veluwe som är Nederländernas största nationalpark. Här finns en varierad natur med vidsträckta skogar, ljunghedar och sanddyner. I nationalparken finns det världsberömda Kröller-Müller museet som innehar den näst största samlingen av målningar av Vincent van Gogh. Här finns ca 90 målningar och 180 teckningar som köptes av Helene Kröller-Müller och som senare donerades till den nederländska staten. Vi besöker museet som även inkluderar verk av Paul Gauguin, Pablo Picasso och Lucas Cranach. Inträdet till museet inkluderar även den vackra skulpturparken.

Under dagen gör vi även ett besök vid slottet Het Loo i Apeldoorn. Det byggdes som ett jaktslott under slutet av 1600-talet och omgärdas av en magnifik slottsträdgård som för tankarna till Versailles. Vi upplever de vackra trädgårdarna under en gemensam guidad rundtur.

Dag 5. Hemresa

Helt nya resmål eller en klassiker som välförtjänt har fått ny kostym – varje månad presenterar vi ett nytt reseförslag med etiketten Månadens resa. Just nu läser du Månadens resa november och Månadens resa december hittar du här. Anmäl dig till våra nyhetsbrev så får du Månadens resa direkt i inkorgen framöver.  

 

Prisexempel

  • 4 x övernattning inkl. halvpension på Hotel Villa Vennendal i Nunspeet
  • ångtågsfärd Hoorn-Medemblik, ca 1,5 timma
  • guidad båttur i Giethoorn, ca 1 timma
  • båttur i Amsterdam, ca 1 timma
  • entré till Heineken Experience inkl. 2 öl/vatten/läsk
  • entré till nationalparken Hoge Veluwe och Kröller-Müller Museum samt skulpturparken
  • entré och guidning i slottsträdgården Het Loo, ca 1 timma
Nettopris/person i dubbelrum 1/5 – 30/9 2020
Skicka förfrågan