När tulpanfälten står i blom fylls Amsterdam m.fl. städer av turister. En resa efter den korta och intensiva vårsäsongen ger bättre möjligheter att lära känna Holland i lugnt tempo. Vi bor i Nunspeet öster om Amsterdam och upplever bl.a. underbara Giethoorn med smeknamnet ”Nederländernas Venedig”. Världens näst största Van Gogh-samling och en ångtågsfärd på landsbygden är andra höjdpunkter på vår resa.

Dag 1. Ankomst till Nunspeet

Dag 2. Lantlig ångtågsfärd & båttur i bilfria Giethoorn
Vi reser till den historiska staden Hoorn som en gång i tiden var en blomstrande kustort med en hamn som användes av Nederländska Ostindiska Kompaniet. Staden har gett namn till Kap Horn, klippan som räknas som Sydamerikas sydligaste spets. Den namngavs nämligen av den holländska sjökaptenen Willem Schouten som föddes i Hoorn. När Afsluitsdijk byggdes förvandlades havsviken Zuiderzee till IJsselmeer och Hoorns hamn blev en insjöhamn.

I Hoorn stiger vi på ett historiskt ångtåg för en rogivande färd genom det lantliga jordbrukslandskapet. Vi passerar bl.a. byarna Wognum och Twisk samt flera kanaler innan vi når vår slutstation i Medemblik.

Eftermiddagen tillbringas i charmiga Giethoorn som är en relativt okänd pärla. Den lilla orten har fått smeknamnet ”Nederländernas Venedig” då delar av samhället saknar vägar och husen endast nås med båt eller till fots. Vi gör en guidad båttur genom kanalerna och passerar under träbroarna som förbinder kvarteren. Här kan vi njuta av ett bilfritt område, fyllt av docklika små hus och trädgårdar.

Dag 3. Amsterdam
Idag får vi uppleva den holländska huvudstaden från sin bästa sida. En båttur på floden Amstel och stadens kanaler tar oss runt bland innerstadens vackra gavelhus och storslagna byggnader. Vi besöker även Heinekenbryggeriet och Heineken Experience. En rundvandring genom Heinekens allra första bryggeri är en spännande upplevelse med flera interaktiva inslag och som avslutas med en provsmakning av deras öl.

Dag 4. Van Gogh museet i Hoge Veluwe och Paleis Het Loos trädgårdar i Apeldoorn
Några mil söder om Nunspeet ligger nationalparken Hoge Veluwe med vidsträckta skogar, ljunghedar och sanddyner. I nationalparken ligger det världsberömda Kröller–Müller museet som har den näst största samlingen av målningar av Vincent van Gogh. Här finns ca 90 målningar och 180 teckningar som köptes av Helene Kröller-Müller och senare donerades till den nederländska staten. Vi besöker museet som även har verk av Pablo Picasso, Paul Gauguin och Lucas Cranach. Entréavgiften inkluderar även den vackra skulpturparken.

Under dagen besöker vi också Paleis Het Loo i Apeldoorn. Slottet byggdes som ett jaktslott i slutet av 1600-talet och omgärdas av en magnifik slottsträdgård som för tankarna till Versailles.

Dag 5. Hemresa

© Kröller-Müller Museum

Prisexempel

  • 4 x övernattning inkl. halvpension på Hotel Villa Vennendal i Nunspeet
  • ångtågsfärd Hoorn-Medemblik, ca 1,5 timma
  • guidad båttur i Giethoorn, ca 1 timma
  • båttur i Amsterdam, ca 1 timma
  • entré till Heineken Experience i Amsterdam inkl. 2 öl/vatten/läsk
  • entré till nationalparken Hoge Veluwe och Kröller-Müller Museum samt skulpturparken
  • entré och guidning i Paleis Het Loos slottsträdgård i Apeldoorn, ca 1 timma
Nettopris/person i dubbelrum 1/5-30/9 2021
Skicka förfrågan