Den populära halvön Istrien i nordvästra Kroatien delar många likheter med Italien och Toscana. Vid Adriatiska havets kust finns flera pittoreska pärlor där Porec och Rovinj tillhör de mest välkända. Det vackra inlandet är rikt på bergsbyar, olivlundar och vinodlingar. Här finns en öppen gästfrihet och en spännande gastronomi som bl.a. inkluderar tryffel, lufttorkad skinka, olivolja och vin. Regionen är ett paradis för livsnjutare som vill kombinera sol och bad med det lokala kökets välsmakande läckerheter.

I Porec och Rovinj finns ett tydligt italienskt arv från både romarna och venetianarna. Städernas äldsta delar är byggda efter romerska stadsplaner och de pastellfärgade husen med sina karakteristiska fönsterluckor för tankarna till Italien, som Istrien var en del av så sent som under mellankrigstiden. Världsarvet Eufrasiusbasilikan i Porec och St Euphemias katedral i Rovinj är två av regionens främsta sevärdheter. Bland de många kullerstensgränderna finns rikligt med kaféer, restauranger och butiker. Och mellan de båda städerna ligger den grönskimrande Limfjorden som skär in i kalkstenslandskapet.

I söder ligger Pula som är Istriens ekonomiska och kulturella centrum. Här finns en rad välbevarade byggnadsminnen från romartiden och den storslagna amfiteatern som än idag används för konserter är det främsta exemplet. Under Habsburgarnas österrikiska styre blev staden en viktig flottbas och idag är den inbjudande staden en av Istriens höjdpunkter.

De befästa bergsbyarna Grožnjan och Motovun är båda byggda på höga klippor i Istriens inland. Här finns ett rikt kulturliv då byarna är populära bland både konstnärer och skulptörer. I Motovun ligger också butiker som säljer tryffel och erbjuder smakprov. Området runt Motovun är rikt på Istriens vita guld och den underjordiska svampen skördas främst under sensommaren och hösten. De tränade tryffelhundarna har näsa för att hitta de värdefulla svamparna.

 

 

 

 

 

Prisexempel

  • 7 x övernattning inkl. halvpension med vin, öl eller alkoholfri dryck till middagarna på mellanklasshotell i Porec eller Rovinj
  • lokalguide i Pula, halvdag
  • lokalguide i Rovinj, ca 2 timmar
  • lokalguide i Porec, ca 2 timmar
  • lokalguide för utflykt till de befästa byarna Grožnjan och Motovun, heldag
  • vinprovning på Roxanich Winery i Motovun
  • vinprovning på vingård
  • tryffeljakt samt provsmakning på Karlic Tartufi i Buzet
Nettopris/person i dubbelrum vid boende på 3-stjärniga Valamar Pinia Hotel i Porec 12/9-3/10 2021
Skicka förfrågan