I västra Polen, ca 30 mils färd från Berlin, finns flera kurorter som är belägna på den norra sidan av bergskedjan Sudeterna. En av de främsta är Karpacz – ett vandringsparadis under sommaren och skidort på vintern. Vi njuter av fyra nätter på ett resorthotell och gör utflykter i närområdet där vi bl.a. besöker Jelenia Gora och det mytomspunna slottet Ksiaz i Walbrzych.

Dag 1. Ankomst till Karpacz
Vi anländer till Karpacz och checkar in på vårt moderna resorthotell. Under vistelsen på Hotel Golebiewski kan vi nyttja hotellets två badlandskap med pooler både utom- och inomhus samt bastu och relaxavdelning. Här finns även bowling, en sommarrodelbana och under helgerna spelar ett dansband.

Dag 2. Utflykt till Jelenia Gora med kristalltillverkning & likörprovning
Efter en god frukost inleder vi dagen med ett besök hos kristalltillverkaren Huta Julia i Piechowice. Vi får en guidad rundvisning och lär oss om det ädla hantverket att tillverka kristall och i den stilrena butiken säljs vackra produkter till förmånliga priser. Vi fortsätter sedan till Jelenia Gora som har en historisk stadskärna som omgärdar det gamla torget. En av stadens sevärdheter är Katarinakyrkan som byggdes under tidigt 1700-tal efter samma ritningar som Katarinakyrkan i Stockholm.

Under eftermiddagen stannar vi till vid slottet Lomnica. Här har vi möjlighet att promenera i slottsträdgården och besöka de gamla stallarna som rymmer butiker med försäljning av lokala delikatesser och hantverk. På väg till hotellet provsmakar vi även den lokala likören Likier Karkonoski i Kalevala. Den tillverkas efter ett över tvåhundra år gammalt recept och ingredienserna är en välbevarad hemlighet.

Dag 3. Utflykt till slottet Ksiaz
Vi reser till slottet Ksiaz i Walbrzych som är det största slottet i Schlesien, och ett av Polens allra vackraste. Slottet byggdes under 1200-talet och har över 400 rum. Under slottskomplexet finns Projekt Riese, ett underjordiskt tunnelsystem som byggdes av nazisterna. Skattjägare är övertygade om att labyrinten gömmer Hitlers försvunna guldtåg som försvann under slutskedet av kriget och sägs vara fullastat med guld, ädelstenar och dyrbar konst. En guide visar oss delar av slottet och några av rummen.

Under eftermiddagen reser vi hem till Karpacz och besöker Vangs stavkyrka. Den lilla kyrkan som från början stod i norska Vang såldes och flyttades till Polen. Under vårt besök bjuder en kantor på en orgelkonsert.

Dag 4. Karpacz
En dag som ägnas åt avkoppling och rekreation på vårt hotell. Vi har fri tillgång till bl.a. bastu, bad och relaxavdelning. De som önskar att motionera kan ta en gondollift upp i bergen och vandra ca 2,5 km till Tjeckiens högsta berg Snezka, vars topp är 1 603 m.ö.h.

Dag 5. Hemresa

© Hotel Golebiewski

Konceptet hemlig resa
Denna resa passar både för färdiga grupper och i ditt program, inte minst som hemlig resa. Resor mot okända mål lockar många resenärer – tänk vad spännande att kliva ombord utan att veta vart resan ska gå. Att resa ”ut i det blå” är ett koncept som ökar stadigt. Inte sällan ser vi att en destination som varit hemlig resa ett år, blir ett återkommande resmål i nästa års program. Vissa pärlor behöver hemlighetsmakeriet för att upptäckas, men när några resenärer varit där vill fler åka dit. Välj fliken Resmål och sedan Hemlig resa för att se fler fina för

Reseförslag

  • 4 x övernattning inkl. halvpension med buffémiddagar på Hotel Golebiewski i Karpacz. En av kvällarna består buffén av polska rätter och serveras i hotellets andra bufférestaurang.
  • entré till hotellets bad, bastu och relaxavdelning
  • entré och guidad visning hos kristalltillverkaren Huta Julia i Piechowice
  • provsmakning av likören Likier Karkonoski i Kalevala
  • entré och guidad visning på slottet Ksiaz i Walbrzych
  • entré och orgelkonsert i Vang stavkyrka i Karpacz
Skicka förfrågan