Sachsen-Anhalt bjuder på mycket annorlunda arkitektur, vackra slott och imponerande trädgårdar. I delstatens huvudstad Magdeburg tronar Hundertwassers otroliga skapelse och i Quedlinburg och Harzgerode fångar vi gärna de fina korsvirkeshusen på bild. Med Magdeburg som utgångspunkt besöker vi också det spännande Milleniumtornet, slottet Wörlitz, vindlande labyrinter och mycket mer. Visste du att trots att Sachsen-Anhalt är en av Tysklands minsta delstater ryms här mer än tusen parker och trädgårdar? Delstaten har också en fascinerande historia som går tillbaka till 1945, då den bildades av den sovjetiska ockupationsmakten.


Dag 1. Ankomst till Rostock

Vi promenerar genom hansastaden och ser bl.a. ett av de äldsta universiteten i Tyskland och det gotiska rådhuset. Kanske hinner vi också shoppa lite längs gågatan innan det är dags för middag på vårt hotell.


Dag 2. Raka spåret till Magdeburg där inte mycket är rakt

Väl framme i Magdeburg gör vi en guidad tur till fots med besök inne i det ”gröna citadellet”, som fått sitt namn efter det grönbetäckta taket. Denna unika byggnad, med träd som rotat sig på ytterväggarna, var formgivaren Friedensreich Hunderwassers sista futuristiska projekt. Han avskydde raka linjer och har skapat flera enastående byggnader runt om i världen. De som bor i det ”gröna citadellet” får själva välja hur det ska se ut runt deras fönster, så långt de når med arm och pensel, och bara det är små konstverk i sig. Vi ser också Magdeburgs 800 år gamla domkyrka som ligger vid floden Elbe, innan vi checkar in och äter middag på hotellet.


Dag 3. Milleniumtornet, barockslottet Hundisburg & tid på egen hand

En blommande staty av John Blund välkomnar oss till Elbauenparken, belägen mitt på landsbygden men ändå i staden. Parken har förvandlats från militärbas till en 93 hektar stor oas där det 60 m höga Milleniumtornet tronar. Tornet ser ut som en enorm häxhatt och här blir man förtrollad av vetenskapens och mänsklighetens utveckling, som visas på ett sätt som är spännande för alla åldrar.

Vi tar oss vidare till barockslottet Hundisburg vars vackra trädgård anlades under slutet av 1600-talet. Under sen eftermiddag har vi sedan lite egen tid i Magdeburg innan vi ses för middag.


Dag 4. Ångtåg i Harz, vindlande labyrinter & Wörlitz park
Under förmiddagen tar vi oss till Harzgerode som redan på 1300-talet var en stad med vackra korsvirkeshus i de gröna Harzbergen. Här åker vi tåg med Harzer Schmalspurbahnen till världsarvet Quedlinburg. Staden har ca 1 300 korsvirkeshus och svensk anknytning då prinsessan Sofia Albertina, syster till Gustav III, var regent här under 1700-talet.

Därefter beger vi oss till 1600-tals trädgården Irrgarten Altjessnitz med sitt 30 m höga tulpanträd och en 2 m hög labyrint med avenbokshäckar och smala stigar. Hittar du ut?

För 200 år sedan hade slott som Wörlitz inte bara varit sevärda, utan också imponerande utifrån sin modernitet och funktionalitet. Wörlitz slott var den första byggnaden i tysk klassicism och inredningen återspeglar den rika byggarens tankesätt, resor och intressen. Här byggdes bl.a. frys, en utdragbar dubbelsäng och ett system av underjordiska passager. Vi åker i små båtar på parkens sjö och i dess kanaler där vi ser slottet samt dess omgivningar från flera perspektiv, liksom ön Stein med sin konstgjorda vulkan.


Dag 5. Hemresa

Efter dessa dagar i det gröna beger vi oss hemåt, med många fina bilder och minnen.

 

Foto
Det gröna citadellet (huvudbild): © www.AndreasLander.de
Milleniumtornet: © MVGM GmbH www.AndreasLander.de
Tåget: © Harzer Schmalspurbahn Volker Schadach
Övriga: Lise-Lotte Arvidsson, RK Travel Group 

 

Reseförslag

  • 1 x övernattning inkl. halvpension på bra mellanklasshotell i Rostock
  • 3 x övernattning inkl. halvpension på bra mellanklasshotell i Magdeburg
  • lokalguide i Magdeburg, 1,5 timma
  • besök i Gröna Citadellet i Magdeburg (Hundertwasser) inkl. entré och guide (samma som under stadspromenaden ovan)
  • entré till Elbauenpark inkl. besök i Milleniumtornet
  • besök på slottet Hundisburg inkl. guide
  • tåg med Harzer Schmalspurbahn från Harzgerode till Quedlinburg
  • besök på Irrgarten Altjessnitz inkl. entré och kort introduktion
  • besök på slottet Wörlitz inkl. entré, guide och båttur
Skicka förfrågan