Under en weekend i Västerås bekantar vi oss med gurkstaden vid Mälaren som är rik på sevärdheter. Vi bor två nätter på centrala Elite Stadshotellet och gör utflykter i både Mälardalen och Bergslagen.

I Skultuna har livet kretsat kring mässingsbruket i över 400 år. Skultuna Messingsbruk är numera Europas äldsta ännu fungerade mässingsbruk. Det var i Brännhyttan, brukets första gjuteri, som koppar och zink smältes för att tillverka ljusstakar, mortlar och gruvlampor. Idag är Skultuna ett älskat utflyktsmål och under vårt besök bjuds vi på en presentation och gemensam fika.

Sala Silvergruva är en av landets äldsta gruvor och hade sin storhetstid under 1500-talet. Gustav Vasa kallade den för ”Svea Rikes Skattkammare” och gruvan var i drift ända fram till 1908. Under vår resa gör vi en underjordisk rundvandring i gruvan och avslutar med gemensam lunch på Sala Värdshus.

Gripsholms slott i Mariefred var en av Vasaättens viktigaste borgar och är vackert beläget vid Mälarens strand. Vår rundtur genom det röda tornkrönta slottet tar oss genom utsmyckade salar och inkluderar ett besök i Hertig Karls kammare.

© Skultuna Messingsbruk

Konceptet hemlig resa
Denna resa passar både för färdiga grupper och i ditt program, inte minst som hemlig resa. Resor mot okända mål lockar många resenärer – tänk vad spännande att kliva ombord utan att veta vart resan ska gå. Att resa ”ut i det blå” är ett koncept som ökar stadigt. Inte sällan ser vi att en destination som varit hemlig resa ett år, blir ett återkommande resmål i nästa års program. Vissa pärlor behöver hemlighetsmakeriet för att upptäckas, men när några resenärer varit där vill fler åka dit. Välj fliken Resmål och sedan Hemlig resa för att se fler fina för

Reseförslag

  • 2 x övernattning, varav 1 x halvpension och 1 x frukostpension, på Elite Stadshotellet i Västerås
  • fika och presentation på Skultuna Messingsbruk
  • lokalguide i Västerås, ca 2 timmar
  • entré och rundvisning i Sala Silvergruva
  • 1-rätters lunch på Sala Värdshus
  • entré och rundvisning på Gripsholms slott i Mariefred
Skicka förfrågan