Kombinera Luxemburg, också kallad staden med tusen broar, med vinernas Mosel. Här besöker vi Luxemburg under Scheuberfouer, en stadsfest för alla åldrar och med anor ända från 1340. Idag påminner den centralt belägna festplatsen om ett nöjesfält och här finns åkattraktioner för de yngre och mat, dryck och fest för den vuxna publiken. Den luxemburgska delikatessen Gromperekichelcher, potatispannkakor, är populära och att svinga en bägare på Bayern Festhalle ett måste. Scheuberfouer hålls under 20 dagar varje år, runt månadsskiftet augusti-september.

Vid Mosel
Förslagsvis börjar vi vår resa med en natt i en av de gemytliga tyska byarna vid Mosel. Under förmiddagen dagen därpå besöker vi en vingård innan vi når Tysklands äldsta stad Trier, grundad av den romerska kejsaren Augustus år 16 f.Kr. Tillsammans med en lokalguide ser vi Unescos världsarv Porta Nigra, Domen och Thermalbaden. Från Trier har vi sedan ca en timmas körning till vårt hotell i Luxemburg där vi ska bo tre nätter.

I Luxemburg
Staden Luxemburg är idag en spännande kombination av mycket gammal historisk bebyggelse och modernt finanscentrum. De många broarna går över floden Lazette, som ringlar sig fram genom staden, men förbinder även stadsdelarna på höjderna mellan dalsänkorna.

Under vår första förmiddag i Luxemburg lär vi känna de tusen broarnas stad med hjälp av en lokalguide. Utöver den mysiga gamla stan får vi se den prisade moderna glasarkitekturen i stadsdelen Kirchberg, charmiga Grunds med sin 1400-tals-bebyggelse och det Unescobevarade klostret Neumünster, och flera medeltida borgar. Vi besöker även Luxembourg American Cemetary där över 5 000 amerikanska soldater från Andra världskriget är begravda. Under eftermiddagen fröjdas vi på Scheuberfouer.

Vårt lilla land som inrymmer flera EU-institutioner gränsar till belgiska Ardennerna och i öster bildar Mosel gräns mot Tyskland. Här odlar landets alla vinproducenter nio olika druvor och vi besöker en vingård för att prova luxemburgska kvalitetsviner. I pärlan Remich bordar vi en sightseeingbåt för en tur på Mosel. Flera vinbyar och slott kan beskådas under turen. Från Remich kör vi den korta sträckan till Schengen där det historiska avtalet undertecknades i juni 1985. En lokalguide förevisar platsen där avtalet skrevs och historien bakom, såväl som minnesmärkena och slottet utifrån. Turen startar med ett glas vin. Vi återvänder till vårt hotell för middag och dagen därpå startar vi hemresan, fyllda av nya upplevelser.

 

Reseförslag

  • 1 x övernattning inkl. halvpension på mellanklasshotell vid Mosel (Tyskland)
  • 3 x övernattning, varav 2 x halvpension och 1 x frukostpension, på bra mellanklasshotell i centrala Luxemburg
  • vinprovning i Mosel
  • lokalguide i Trier, 2 timmar
  • lokalguide i Luxemburg, 3 timmar
  • vinprovning i Luxemburg
  • båttur på Mosel (Luxemburg)
  • guidning i Schengen inkl. ett glas vin, ca 90 minuter
Skicka förfrågan