Den grönskande Neckardalen öster om Schwarzwald är rik på historiska sevärdheter och vacker natur. Här finns bl.a. den mäktiga Burg Hohenzollern och världsarvet Maulbronn. Stuttgart är Tysklands främsta bilstad och både Mercedes och Porsches huvudkontor finns fortfarande här och inte minst deras påkostade museer. På vår resa besöks det lyxiga Mercedes-Benz Museum vars utställningar ger en övergripande bild av bilens historia.

Dag 1. Ankomst till Herrenberg
Vi anländer till den vackra korsvirkesstaden Herrenberg sydväst om Stuttgart och tar in på vårt hotell.

Dag 2. Stuttgart med Mercedes-Benz Museum & outletshopping i Metzingen
Vår dag inleds med en guidad tur i Stuttgart, den dynamiska staden vid Neckar som omgärdas av frodiga kullar och vinodlingar. Vid Schlossplatz finns stadens pampiga palats från 1700-talet och ett stenkast därifrån ligger den välbesökta saluhallen. Vi besöker även det futuristiska Mercedes-Benz Museum. Den fantastiska utställningen som berättar om bilens historia inleds på översta våningen med Daimler & Benz tidiga modeller, och avslutas med Mercedes toppmoderna Formel 1-bilar.

Under eftermiddagen finns det möjlighet att besöka Metzingen, staden där Hugo Boss startade sin första fabrik 1923. Idag har Metzingen en av Europas främsta outletbyar där över 80 internationella klädmärken och butikskedjor säljer sina märkeskläder och skor m.m. till reducerade outletpriser.

Dag 3. Burg Hohenzollern & korsvirkesstaden Tübingen
Idag går vår färd till Burg Hohenzollern som ligger på toppen av det 855 m höga berget med samma namn. Den mäktiga borgen var Hohenzollernättens stamborg i Schwäbische Albs. Vi får en guidad rundvisning i slottet och får höra om ätten och slottets historia.

Under eftermiddagen besöker vi den livliga universitetsstaden Tübingen som ligger vid Neckar söder om Herrenberg. Här finns ett av södra Tysklands främsta universitet och den historiska stadskärnan har hundratals korsvirkeshus. Precis som i engelska Oxford och Cambridge så har staden en förkärlek till gondolliknande flatbottenbåtar och vi gör en gemensam Stocherkahnfahrt på floden.

Dag 4. Världsarvet i Maulbronn
Under förmiddagen besöker vi det magnifika klosterkomplexet i Maulbronn nordväst om Stuttgart. Innanför de höga försvarsmurarna finns det gamla cistercienserklostret som grundades på 1100-talet, men också bageri, smedja, pensionat, kafé och restaurang. Här bryggs även den egna klosterölen som säljs i liten skala. Vi gör en guidad rundtur i klosterkomplexet och upplever det storslagna världsarvet.

Dag 5. Hemresa

© Mercedes-Benz Museum, Stuttgart © Daimler AG

Reseförslag

  • 4 x övernattning inkl. halvpension på H+ Hotel Stuttgart i Herrenberg
  • lokalguide i Stuttgart, ca 2 timmar
  • entré och audioguide på Mercedes-Benz Museum i Stuttgart
  • entré och guidad visning av Burg Hohenzollern inkl. shuttlebuss från parkeringen t/r
  • Stocherkahnfahrt i Tübingen, ca 1 timma
  • entré och guidad visning av klosterkomplexet i Maulbronn
Skicka förfrågan