Utsikten vid högfjällsplatån Vestkapp är hänförande och en av höjdpunkterna på vår resa i Nordfjord. Vi får också uppleva det sagolika landskapet vid Hjörundfjorden med de snötäckta Sunnmöresalperna, samt fågelön Runde med sin fascinerande historia. Under tre nätter är Grodås vårt hem, beläget vid Hornindalsvatnet som är Europas djupaste sjö.

Dag 1. Ankomst till Nordfjord
Ankomst till Grodås i Nordfjord. I det lilla samhället vid Hornindalsvatnets östra strand finns Anders Svor Museum, som tillägnats den framstående skulptören som växte upp i Hornindal. Det lilla museet visar hundratals av hans verk.

Dag 2. Vestkapp & Nordfjords vikingar
Under morgonen reser vi västerut genom Nordfjord och ut på Stadhalvøya. På slingrande landsvägar når vi utsiktsplatsen vid Vestkapp, Norges västligaste högfjällsplatå. Strax intill den högsta punkten som mäter 497 m ö h finns en liten servering som bjuder på en storslagen utsikt över Norska havet. Under ockupationsåren var halvön av stor strategisk betydelse för nazisterna som byggde flera befästningar och minerade havsvikarna.

Vi kommer till Nordfjordeid under eftermiddagen och besöker Vikingacentret Sagastad. Här finns utställningar om Nordfjords vikingar och om vikingaskeppet Myklebust, det största norska vikingaskepp som hittats i Norge. Det 30 m långa skeppet hittades i en grav och har återskapats till hur det tros ha sett ut för tusen år sedan.

Dag 3. Fågelön Runde, Hjörundfjorden & Sunnmörsalperna
Under morgonen reser vi nordväst mot fågelön Runde. Vi passerar genom ett skärgårdslandskap och via flera öar och broar når vi den lilla ön Runde. Här bor endast ca 150 invånare, men sommartid är ön hem för ca en halv miljon havsfåglar. Vi besöker Runde Miljösenter där vi får lära oss mer om bl.a. lunnefåglar och den norska sillen. Vi får även höra historien och se delar av Rundeskatten, en holländsk guldskatt som hittades i havet utanför Runde 1972. Vi avslutar besöket med en gemensam lunch.

Under eftermiddagen återvänder vi mot Hjörundfjorden och reser till det lilla samhället Saebo på västra sidan av fjorden. Härifrån har vi en vacker utsikt över den glittrande Hjörundfjorden som omgärdas av de snötäckta Sunnmöresalperna. En kort färjeöverfart tar oss till Leknes och via vackra landsvägar reser vi hem till Grodås.

Dag 4. Jostedalsbreen Nasjonalparksenter & hemresa
Vi lämnar vårt hotell och reser österut till Oppstryn där vi besöker Jostedalsbreen Nasjonalparksenter. Jostedalsbreen är belägen mellan Nordfjorden och Sognefjorden och är den största glaciären på det europeiska fastlandet. Jostedalsbreen Nasjonalparksenter ger oss en fin inblick i områdets flora, fauna och kultur.

Lägre pris 
Sedan många år har RK Travel Group en stor andel av gruppresemarknaden i Norge och vi har även öppnat ett norskt bolag: RK Travel Group Norway A/S. I praktiken innebär det att alla resor i Norge för norrmän numera har avdragsgill moms/merverdiavgift, vilket i sin tur sänker resans pris med mellan 10–12% för våra norska kunder. Detta kommer i sin förlängning gynna även våra svenska och finska kunder – ju mer våra norska kunder köper, desto större samlade inköp med bra villkor får vi.

 

 

 

Prisexempel

  • 3 x övernattning inkl. halvpension på Havila Hotel Raftevold i Grodås
  • lokalguide Vestkapp, ca 4 timmar
  • entré och guidning på Anders Svor Museum i Grodås
  • entré, filmvisning och guidning på vikingacentret Sagastad i Nordfjordeid
  • entré, guidning och 1-rätters lunch inkl. kaffe och kaka på Runde Miljösenter
  • entré till Jostedalsbreen Nasjonalparksenter
Nettopris/person i dubbelrum 15/6-31/8 2021
Skicka förfrågan