Många resor bjuder på fantastiska vyer, men den här är svår att överträffa. Under vår vistelse i Schweiz tar vi oss upp på tre olika alptoppar och upplever vyer som inte finns någon annanstans. Dessutom ligger flera spännande sevärdheter högt här uppe, så vi får med oss mycket mer än bara utsikten. Resan tar oss också till vackra platser som Luzern och Grindelwald.

Dag 1. Ankomst till Luzern
Vår vistelse i Schweiz börjar på låg höjd i Luzern vid Vierwaldstättersjön. Här gör vi en stadspromenad tillsammans med vår lokalguide som visar oss gågatorna med sina mysiga butiker och Luzerns främsta sevärdheter. En av höjdpunkterna är träbron från 1300-talet som tronar över floden Reuss. På kvällen äter vi  gemensam middag på en restaurang i centrum.

Dag 2. Rigi – bergens drottning
Dagen börjar med en båttur till foten av berget Rigi och där vi tar Europas äldsta kuggstångsbana, Rigi Bahn från 1871, upp till bergsmassivet Rigi Kulm. Härifrån har vi en promenad på ca 25 minuter till utsiktsplatsen. Från bergens drottning Rigi på 1 798 m ö h har vi en fantastisk panoramautsikt i 360 grader över 13 sjöar i det schweiziska mittlandet, Vogeserna, Schwarzwald och Alperna. Vid helt klart väder ser vi 24 av de 26 schweiziska kantonerna.

Därefter gör vi en tågtur till Rigi Staffel. Här kan de som önskar äta lunch, innan vi går en enklare vandring i ca 35 minuter på bra vägar till semesterorten Rigi Kaltbad. Där kliver vi ombord på tåget som går ned till Vitznau och åker sedan vidare med båt tillbaka till Luzern.

© Ralph Welling www.welling.ch

Dag 3. Byn Grindelwald
Vi lämnar Luzern för att resa upp mot Grindelwald, en gammal ort med anor från 1100-talet som ligger i ett av Schweiz största skidområden. Här bor vi mitt i ett vackert panorama då byn är omgiven av berg; Jungfrau, Mönch, Schreckhorn, Wetterhorn och det utmanande berget Eiger. I det lilla museet i Grindelwald kan vi lära oss om bergsbestigarnas öden och äventyr på Eigers nordvägg. Grindelwald har flera mysiga barer och butiker och att promenera i den fina dalen är en härlig upplevelse. Under vår vistelse bor vi på centrala hotell Derby och här har vi halvpension varje dag.

Dag 4. James Bond – Agent 007
Vi beger oss till Stechelberg för att ta linbanan upp till Schilthorn Piz Gloria på 2 970 m höjd. Toppen nås efter några byten och väl framme väntar Agent 007 och de vitklädda bergstopparna. Det var på Schilthorn som James Bond-filmen I hennes majestäts hemliga tjänst spelades in. Här får vi möta James Bond (som spelades av George Lazenby) på bergets Walk of Fame och på Spy World träffar vi Miss Moneypenny och kan ringa på den legendariska röda telefonen.

I restaurangen som roterar 360 grader äter vi en James Bond-brunch och deras hemmagjorda Rösti är ett måste. Det var förresten i denna restaurang som superskurken Ernst Stavro Blofeld hade sitt gömställe i filmen. Schilthorn bjuder också på fantastiska vyer och äventyr och den som vågar kan gå Skyline Walk och Thrill Walk.

När vi vill åka ner tar vi linbanan till den bilfria byn Mürren, som är som ett vykort från alpmiljöerna i Heidi och Sound of Music. Fina trähus i klassisk alpstil kantar byns gata som man går igenom på 20 minuter i lugn takt. Ta tåget till Lauterbrunnen härifrån eller gå ytterligare 30 minuter i lummiga miljöer till nästa station. Väl framme i Lauterbrunnen väntar vår buss som tar oss tillbaka till Grindelwald.

Dag 5. Jungfraujoch – Top of Europe
Idag står berget Jungfraujoch – Top of Europe på vårt program. Redan 1912 låg Europas högst belägna järnvägsstation här och än idag är det den som ligger högst. På denna bergstopp finns Alpernas längsta glaciär och den är dessutom Unesco-bevarad. När vi har njutit av utsikten besöker vi Ice Palace och går genom en smal tunnel av is där fascinerande isskulpturer kantar vår väg. Här inne lagrar man faktiskt whisky, vilket ju inte är det första man väntar sig.

På Jungfraujoch ligger också Lindts chokladmuseum,  en forsknings- och väderstation med mera. Oavsett väder finns här mycket att uppleva och om solen skiner är det härligt att bara sitta i en solstol i snön och njuta av vyerna och något att dricka. Den nya linbanan tar oss sedan snabbt ner till dalen utmed berget Eigers norra sida.

Dag 6.  Hemresa
Vi lämnar vackra Grindelwald och påbörjar vår hemresa.

 

Konceptet Månadens resa
Helt nya resmål eller en klassiker som välförtjänt får ny kostym – varje månad presenterar vi ett nytt reseförslag med etiketten Månadens resa. Se till exempel:

Gutarnas ö
Sagolika städer & historiska skatter
En smak av Sydafrika
Rundresa i vackra Tjeckien
Bo på slott i polska Pommern
Pärlor vid Istriens kust
Malgrat de Mar
Great West Way – hela England på ett snöre
Ostfriesland
Tre vinländer
Glaskonst, gin och hyttsill i utvandrarbygdens Kosta

Anmäl dig till våra nyhetsbrev så kommer Månadens resa i din inkorg.

Prisexempel

  • 2 x övernattning inkl. frukostpension på 3-alt. 4-stjärnigt hotell i Luzern
  • 3-rätters middag på restaurang i Luzern ankomstdagen
  • 3 x övernattning inkl. halvpension på 3-stjärniga hotell Derby i Grindelwald
  • lokalguide i Luzern, ca 1,5 timma
  • båttur och kuggstångsbana t/r Rigi
  • linbana från Stechelberg upp till Schilthorn Piz Gloria
  • James Bond-brunch i restaurangen som roterar 360 grader på Schilthorn Piz Gloria
  • linbana från Schilthorn Piz Gloria ner till Stechelberg alt. tar vi linbanan till Mürren och fortsätter vidare med tåg till Lauterbrunnen
  • tåg och linbana t/r Jungfraujoch - Top of Europe
Nettopris/person i dubbelrum 4/4-31/5 och 20/9-26/10 2025
Skicka förfrågan