Upplev skönheten runt Genèvesjön – från mondäna Montreux till mäktiga Mont Blanc! Med prisvärda Martigny som utgångspunkt gör vi tre heldagsutflykter som alla bjuder på storslagna upplevelser. Vi njuter t.ex. av en stämningsfull båttur på Genèvesjön, reser med panoramatåget GoldenPass och ser magiska naturscenerier och fina städer.

Dag 1. Ankomst till Martigny
Martigny har ett gott rykte som kulinarisk destination med många välrenommerade restauranger och på sluttningarna ovanför ligger vidsträckta vinodlingar. Stadens historia sträcker sig 2 000 år tillbaka till romarriket och än idag finns här lämningar av en amfiteater och ett termalbad.

Vi checkar in på 3-stjärniga Hotel Campanile, vårt hem för fyra nätter. Hotellet har restaurang och bar och vid tidig ankomst kan vi utforska staden direkt från hotellet. Vill vi göra något gemensamt föreslås ett besök på Destilleri Morand som erbjuder visning och provsmakning på engelska.

Dag 2. Magnifik natur, mäktiga Mont Blanc & Sankt bernhardshundar
Vi gör en enastående tur bland några av Schweiz, Italiens och Frankrikes högsta berg. Från Martigny reser vi upp mot Orsieres och vidare till italienska Aosta i den sköna Aostadalen med flera kända skidorter som Courmayeur och Cervinia. Staden Aosta härstammar liksom Martigny från romartiden och gatunätet i centrum är kvar sedan dess. Aostadalen är omgiven av bergsgiganter som Monte Rosa, Matterhorn och Mont Blanc.

Via snabba motorvägar når vi Chamonix vid foten av Mont Blanc där de första olympiska vinterspelen hölls. Här strosar vi en stund och kan beskåda statyn av Michel-Gabriel Paccard som var först att bestiga Europas högsta berg. Tillbaka till Schweiz och vackra Wallis via Forclaz-passet. Väl tillbaka i Martigny besöker vi Barryland och den schweiziska nationalhunden Sankt bernhard. Barryland visar hundarnas historia och yrke som räddningshundar, och vi får lära känna dem i både inomhus- och utomhusmiljöer.

Dag 3. Montreux, panoramatåg och ostprovning i Gruyères
Under dagens första etapp till Montreux ser vi det berömda vattenslottet Chillon. Den eleganta festivalstaden är också känd för sitt milda klimat och sin prunkande växtlighet, och under en promenad längs Genèvesjön får vi en känsla för stadens mondäna livsstil. Montreux var Freddie Mercurys favoritstad och Queen spelade in sex album här. Vid promenaden längs sjön står Freddie staty och hängivna fans pryder den fortfarande med blommor.

Nu väntar en av resans höjdpunkter; den spektakulära tågresan med GoldenPass Panoramic från Montreux till Gstaad. Höjdstigningen är 650 m och tågresan anses vara en av landets vackraste. Genom de enorma panoramafönstren njuter vi av utsikten mot vinodlingar, berg och dalar. I Gstaad kan vi insupa frisk luft i den bilfria stadskärnan och få en fläkt av stadens jetset-liv. Den schweiziska ”chalet-bebyggelsen” dominerar stadsbilden och här finns gott om kaféer och exklusiva butiker.

Vi åker vidare på vackra vägar till den lilla medeltida staden Gruyères med sitt pittoreska torg och slottet Chateau de Gruyères. Här provar vi ost på visningsmejeriet som producerar den världsberömda osten Gruyère som lagras under tre, åtta och tolv månader.

Dag 4. Skönheter vid & på Genèvesjön
Under dagens omväxlande utflykt njuter vi först av måleriska Evian-les-Bains, staden som är känd för sin vattenkälla. Under 1900-talet blev Evian-les-Bains en exklusiv spaort med lyxhotell och kasinon för Europas jetset. Den välbekanta promenaden längs vattnet är inbjudande och här dröjer vi oss gärna kvar ett litet tag.

Nästa stopp är den lilla medeltida staden Yvoire som anses vara en av Frankrikes vackraste. Här stannar vi en stund och kan bl.a. beskåda det måleriska slottet som har en mycket fin trädgård. Yvoire har många fiskrestauranger som påminner om stadens historia som fiskeby.

Vår resa går vidare till metropolen Genève där bl.a. FN residerar. Vi lär känna denna fina schweiziska stad under en rundtur med lokalguide och upplever sedan den pittoreska gamla stadsdelen på egen hand. Dags för Skepp O’hoj! Under ca en timma tar vi en båttur på Genèvesjön och njuter av staden och bukten från sjösidan.

Dag 5. Avresa från Martigny
Vi lämnar Schweiz vidunderliga alpvärld och påbörjar vår hemresa.

Foto:
GoldenPass Panoramic
Barryland, © Berger Tam

 

 

 

Reseförslag

  • 4 x övernattning inkl. halvpension på 3-stjärniga Hotel Campanile, centralt beläget i Martigny
  • entré till Barryland i Martigny
  • tågresa med GoldenPass Panoramic från Montreux till Gstaad, ca 1,5 timma
  • ostprovning i Gruyères
  • lokalguide i Genève, ca 1,5 timma
  • båttur på Genèvesjön, ca 1 timma
Skicka förfrågan