Det är lätt att tycka om både skaraborgarna och Skaraborg. Här, i hjärtat av Västergötland, väntar vacker natur och Göta kanal bryter som en storslagen blå passage genom det gröna landskapet. Inom regionen är det en timmas bussresa till många populära besöksmål, både historiska och mer moderna. Häng med på en resa till ”Schlätta” mellan Vänern och Vättern!

Vi bor fint och bekvämt på Lundsbrunn Resort & Spa utanför Götene, strategiskt beläget vid Läckö-Kinnekullebygden och nära många sevärdheter. Lundsbrunn är en kurort vars historia sträcker sig närmare 300 år tillbaka – hit åkte man för att dricka brunn, umgås och koppla av. Anläggningen består av flera historiska byggnader och vi bor bra i nyrenoverade rum. Här kan man äta gott i den stora, luftiga restaurangen, bada sig sund i spaavdelningen och aktivera sig frisk i park och natur. Eller varför inte fira jul, nyår eller midsommar här? Kontakta oss för förslag till unika priser.

 

Dag 1. Ankomst till Lundsbrunn Resort & Spa
Väl framme väntar gemensam middag. (Om det finns tid för utflyktsmål på vägen hit – se tips nedan.)

Dag 2. En utflyktsdag med extra allt
Vår innehållsrika dag börjar med en kort promenad vid Varnhems unika klosterkyrka. Den har anor från 1150-talet och här sägs bl.a. Birger Jarl vila. Vi tar oss sedan vidare söderut till tranornas Hornborgasjön där vi besöker Naturum och guidas på denna mycket speciella plats. Förslagsvis äter vi lunch på Löfwings Ateljé & Krog, en välbesökt lantgård där konst och mat står i centrum.

Vi reser vidare genom retrobyn Broddetorp och gör ett kort stopp vid fornminnesområdet Ekornavallen. Gravfältet ligger utmed vägen och det skiljer 4 000 år mellan den äldsta och den yngsta graven. Därefter besöker vi populära Falbygdens Osteria i Falköping för att prova ost och shoppa delikatesser. Vi rundar av på Alphems Arboretum, en imponerande park med en av landets största trädsamlingar, innan vi återvänder till Lundsbrunn Resort & Spa.

Dag 3. Hantverk vid Vänern, Spikens fiskeläge & besök på Läckö slott
Idag beger vi oss mot Vänern och det gamla brukssamhället Hällekis med sin hamn. Här besöker vi först Falkängens Hantverksby, ett historiskt besöksmål som ligger fint och där hantverk och konst säljs i tio butiker. Sedan åker vi till Hellekis Säteri, som bjuder in till en skön promenad i den fantastiska trädgården, ett besök i galleriet eller varför inte en förmiddagsfika? Efteråt tar vi oss upp på det blommande platåberget Kinnekulle och från utsiktstornet har vi en fantastisk vy.

När det är dags att mätta magarna föreslår vi lunch i Spikens fiskeläge, välkänt för sitt löjromsfiske och med många trevliga restauranger. Inte långt härifrån ligger det ca 700 år gamla Läckö slott vackert på en udde. Barockslottet var Magnus de la Gardies stolthet och en guide tar oss med på en tur i slottet, trädgården och historien. Tillbaka till vårt hotell för en stunds avkoppling och middag.

Dag 4. Hemresa
Efter en härlig frukost påbörjar vi vår hemresa.

Vill du uppleva andra besöksmål eller lägga till något för dag 1 eller 4? Vi har fler tips; t.ex. en båttur på Göta kanal, räkkryssning på Vänern, älgsafari, Forsviks bruk, Karlsborgs fästning, Trollhättefallen, mysiga gårdsbutiker eller varför inte besöka en bisonfarm? I resan ingår också entré till Lundsbrunns nyrenoverade spa-avdelning i två timmar, att planera in beroende på ankomst, avresa och valt dagsprogram.

Foto Hellekis säteri: Monika Manowska/Westsweden.com
Foto Läckö slott: Roger Borgelid/Westsweden.com
Foto Lundsbrunn reception: Lundsbrunn Resort & Spa

 

Konceptet Månadens resa
Helt nya resmål eller en klassiker som välförtjänt får ny kostym – varje månad presenterar vi ett nytt reseförslag med etiketten Månadens resa. Se också till exempel:

Ostfriesland
Tre vinländer
Glaskonst, gin & hyttsill i utvandrarbygdens Kosta
Från svajande palmer till magiska berg
Wien – en mix av gammalt & nytt
Tåg bland bergen, blommor på Mainau och vin i Alsace
Honey, Honey, du måste se ABBA Voyage!
Skottland – lochs, hills & glens
Magdeburgs okända juveler
Sommar på Nordkalotten
Guldkorn längs tyska Östersjökusten

 Anmäl dig till våra nyhetsbrev så får du kommande Månadens resa i din inkorg.

Reseförslag

  • 3 x övernattning inkl. halvpension på Lundsbrunn Resort & Spa
  • entré till spaavdelningen, 2 timmar
  • guidning vid Hornborgasjön inkl. Naturum, 1 timma
  • besök på Falbygdens Osteria i Falköping inkl. provsmakning av två ostar
  • entré och visning på Alphems Arboretum i Floby
  • guidad rundtur på Läcko slott, Kållandsö
Skicka förfrågan