Tweed, whisky, slott och långhåriga kor. Skottland lockar turister från hela världen och här är det aldrig långt till vackra sjöar, böljande berg, slingrande dalgångar, pittoreska byar eller vidsträckta hedar. Ofta har du också ett destilleri på en armlängds avstånd.

Dag 1. Ankomst till Glasgow
Vår resa börjar i pulserande Glasgow, en modern stad med ett stort utbud av nöjen, shopping och sevärdheter.

Dag 2 & 3. Oban
Efter frukost åker vi norrut längs vackra Loch Lomond och vid önskemål kan en båttur på sjön inkluderas. Efteråt reser vi vidare ut mot den dramatiska kusten och den omtalade tätorten Oban där vi stannar i två nätter.

Väl i ”The Gateway to the Islands” och med blicken mot Inre Hebriderna har vi en hel dag för nya upplevelser. Njut av den långa havspromenadens utbud, McCaig’s Towers silhuett eller ta kanske en båtutflykt till Mull. Vi kan också sondera utbudet på det världsberömda destilleriet och uppleva stämningen på en mysig lokal restaurang.

Dag 4 & 5. Inverness & Highlands
Vår resa fortsätter norrut längs slingriga vägar och vi ser små öar med slott i väster. Orter som Fort William och Fort Augustus passeras och vi följer mystiska Loch Ness strandlinje. Här stannar vi till för en båttur där vi hör legenden om sjöodjuret Nessie och ser den välkända slottsruinen Urquhart trona vid sjön.

Vidare mot Inverness, skotska höglandets huvudstad vid River Ness mynning, där vi bor två nätter. Under utflyktsdagen kan vi se den imponerande utsikten från Inverness Castle, ta en tur till det berömda slagfältet Culloden Moor, stanna till vid Cowdor Castle eller njuta en ”wee dram” på whiskydestilleriet Glen Moray.

Dag 6 & 7. Speyside & Edinburgh – med Edinburgh Military Tattoo om du så vill
Nu lämnar vi Highlands och reser mot Edinburgh där vi bor två nätter. Vi kör genom whiskymetropolen Speyside där mer än 50 destillerier ligger utslängda både till vänster och höger, högt och lågt längs med floderna. Vi passerar också nationalparken Cairngorm med sin dramatiska bergskedja i horisonten. Stanna gärna till i den trevliga orten Pitlochry, ett bra lunchstopp. Här kan vi även besöka det lokala destilleriet Blair Athol för en whiskyprovning, alternativt välja att åka till Aberfeldy eller Glenturret. Det här reseförslaget är baserat på whiskyprovning och rundvisning på Glenturret i Crieff.

När vi ser de tre sceniska broarna vid Queensferry är vi snart framme vid resans slutmål – Skottlands huvudstad Edinburgh. I slutet av The Royal Mile ligger slottet högt uppe på sin kulle och övervakar staden. Men Edinburgh är också grönskande parker, livliga torg, slingrande gator, spöklika gränder, shopping på Princess Street och välkomnande pubar – allt med säckpipor som ljudkuliss. Under vår vistelse gör vi en stadsrundtur samt den prisbelönta båtturen Three Bridges, där vi bl.a. ser den spektakulära och Unesco-skyddade Forth Bridge.

Vill du inkludera det storslagna evenemanget Edinburgh Military Tattoo i din resa? Kontakta oss så hjälper vi dig och tänk på att vara ute i mycket god tid.

Dag 8. Hemresa från Edinburgh
Med många härliga minnen i bagaget reser vi hemåt.

Foto 2:  © The Edinburgh Military Tattoo


Konceptet Månadens resa

Helt nya resmål eller en klassiker som välförtjänt får ny kostym – varje månad presenterar vi ett nytt reseförslag med etiketten Månadens resa. Se också till exempel:

Bo på slott i polska Pommern
Pärlor vid Istriens kust
Schweiz från topp till dal
Malgrat de Mar
Great West Way – hela England på ett snöre
Ostfriesland
Tre vinländer
Glaskonst, gin & hyttsill i utvandrarbygdens Kosta
Från svajande palmer till magiska berg
Wien – en mix av gammalt & nytt
Tåg bland bergen, blommor på Mainau och vin i Alsace
Du måste se ABBA Voyage!

Anmäl dig till våra nyhetsbrev så kommer Månadens resa i din inkorg.

Reseförslag

  • 1 x övernattning inkl. halvpension på Ibis Glasgow City Centre
  • 2 x övernattning inkl. halvpension på Royal Hotel i Oban
  • 2 x övernattning inkl. halvpension på Royal Highland Hotel i Inverness
  • 2 x övernattning, varav 1 x halvpension och 1 x frukostpension, på Ibis Edinburgh Centre Southbridge
  • båttur på Loch Ness, 1 timma
  • whiskyprovning och rundvisning på Glenturret i Crieff
  • lokalguide i Edinburgh, 3 timmar
  • båtturen Three Bridges i Edinburgh, 90 minuter
Skicka förfrågan