Den tyska vinvägen är ett av Tysklands vackraste områden med mängder av vingårdar som sträcker sig över Pfälzers solindränkta sluttningar. På denna härliga resa bor vi i Neustadt an der Weinstrasse i Pfalz och här är kulturen kring mat och vin djupt rotad. Från jord till bord är en slogan som verkligen stämmer och utöver intressant historia bjuder regionen på fina smakupplevelser.

Dag 1. Ankomst till Neustadt an der Weinstrasse
Vi når Neustadt under tidig eftermiddag och inleder med en timmas guidning i stadens äldre delar. Neustadt har flera fina fontäner och är känt för sin drickbara vinäger och sitt järnvägsmuseum. Efteråt besöker vi Sektkelleri Heim och provar mousserande vin, innan det är dags för incheckning och middag på hotellet där vi ska bo i tre nätter.

Dag 2. Hambach slott, Schweigen, Landau & kastanjer
Dagen inleds med ett besök på Hambach slott som spelat en väldigt viktig roll i Tysklands väg mot demokrati. Utöver intressant historia bjuder slottet på en fin utsikt över Rhendalen.

Vi reser vidare söderut på den tyska vinvägen till Schweigen vid gränsen till Frankrike. Denna sträcka på ca 85 km var den första turiststräckan som byggdes i Tyskland under 30-talet. Schweigen är känt för sitt 18 m höga ”vintorn” i rosa sandsten, även det byggt under 30-talet. Efter att en vinskörd blivit ovanligt stor var vinindustrin i kris och priserna rasade. Krisen förstärktes av att judiska vinhandlares affärsverksamhet hade förbjudits och ”vintornet” byggdes för att öka allmänhetens medvetenhet om regionens vin och öka den lokala sysselsättningen.

Vi gör ett stopp i Landau och ser ruinerna från stadens fästning på håll, innan vi reser vidare till Hauenstein och Wasgau Ölmühle, en matproducent som använder regionens kastanjer till bl.a. matolja. Kvällens middag är tillredd på lokala råvaror och den äter vi i en rustik vinlokal i Neustadt-området.

Dag 3. Lokala smaker, vingårdslunch & Bad Dürkheim
Dagen kan inledas på olika sätt beroende på tidpunkten för vår resa. Vi kan t.ex. besöka Tysklands enda teproducent med örtodlingar och prova te. Alternativt besöka en getostproducent där vi hälsar på getterna och provsmakar ostar.

Vidare till byn Forst för lunch hos Weingut Spindler där vi också går en liten promenad bland vinfälten tillsammans med vinbonden som berättar om vinproduktionen.

Resan fortsätter till kurorten Bad Dürkheim där vi ser världens största vinfat samt salinerna, en källa för salt som även har en positiv inverkan på luften. Vi besöker sedan ett trevligt familjeägt snapsbränneri där vi provar äpple- och päronsnaps. Bad Dürkheim är också känt för världens största vinfestival Dürkheimer Wurstmarkt, men kanske mest för det gigantiska vinfatet med en diameter på 13,5 m och som är gjort av 200 m³ julgranar! Dagen avslutas med middag i en vinlokal i närheten av Neustadt.

Dag 4. Hemresa

Pfalz lockar under många perioder på året. I mars kan vi uppleva mandelblomningen, i april/maj är det sparrissäsong, i september Dürkheimer Wurstmarkt och oktober/november är kastanjetid.

Reseförslag

  • 3 x övernattning, varav 1 x halvpension och 2 x frukostpension, på Achat Premium Hotel i Neustadt an der Weinstrasse
  • 2 x middag på lokal restaurang
  • lokalguide i Neustadt, ca 1 timma
  • provning av mousserande viner hos Sektkellerei Heim i Neustadt
  • entré till Hambach slott
  • besök hos matproducenten Wasgau Ölmühle i Hauenstein
  • besök hos teproducent alt. getostproducent
  • besök på vingården Weingut Spindler inkl. lunch och ett glas vin
  • snapsprovning på bränneri Hubach i Bad Dürkheim
Skicka förfrågan