I det småländska Glasriket mellan Växjö och Kalmar har det tillverkats munblåst glas sedan mitten av 1700-talet. Hit kommer årligen mer än en miljon besökare för att uppleva både bruksglas och konstglas i världsklass. På vår resa tillbringar vi två nätter i Växjö och gör utflykter till bl.a. IKEA Museum i Älmhult, Huseby Bruk och Kosta glasbruk.

Residensstaden Växjö i hjärtat av Småland är en stad fylld av kontraster. Här finns en av Sveriges längsta gågator, fylld av butiker och restauranger. Den populära Linnéparken vid Växjösjöns norra strand är precis som stadens universitet uppkallad efter Kronobergs store son, Carl von Linné. Strax intill parken ligger Växjö domkyrka där diktaren Esaias Tegner verkade som biskop.

På ankomstdagen till Växjö besöker vi Smålands museum och Sveriges glasmuseum i centrala Växjö som båda är en del av Kulturparken Småland. Här ser vi bl.a. utställningar om Kronobergs kulturhistoria och utvecklingen av vårt svenska glas. Därefter inkvarterar vi oss för två nätter på ett bra mellanklasshotell med centralt läge.

Under vår andra dag reser vi söderut till Älmhult för besöka IKEA Museum. Museet invigdes 2016 och är inrymt i det som en gång var företagets allra första varuhus. Här finns berättelsen om hur Ingvar Kamprad inledde sin verksamhet på gården Elmtaryd i lilla Agunnaryd och förvandlade enmansföretaget till ett globalt världsföretag. Under eftermiddagen besöker vi Huseby Bruk. Herrgården som byggdes åt familjen Stephens på 1840-talet är idag bl.a. känd för sin årliga julmarknad. Under en guidad visning får vi höra historien om Fröken Florence som var den sista ägarinnan och huvudperson i den svindlerihärva som kallas Husebyaffären.

Under hemresedagen reser vi österut till Kosta där vi besöker Kosta glasbruk, ett av de glasbruk som ingår i Orrefors Kosta Boda koncernen. Glasbruket är Sveriges äldsta ännu verksamma och här får vi en guidad visning där vi lär oss mer om hantverket att blåsa, slipa och måla glas. I Kosta finns även flera outletbutiker och möjlighet att arrangera en gemensam lunch innan hemfärden påbörjas.

Konceptet Månadens resa
Helt nya resmål eller en klassiker som välförtjänt har fått ny kostym – varje månad presenterar vi ett nytt reseförslag med etiketten Månadens resa.  Anmäl dig till våra nyhetsbrev så får du Månadens resa direkt i inkorgen framöver. Småland med Glasriket var Månadens resa april, se också:

December: The Queens’ Sandringham & East Anglia
November: Kaliningrad med Kuriska näset & Gdansk
Oktober: Nordfjord med Vestkapp & Hjörundfjorden
September: Livsnjutarnas Istrien
Augusti: Dresden med Elbe & Sachsiska Schweiz
(Juli: sommaruppehåll)
Juni: Svenska slott & trädgårdar
Maj: Strövtåg i Dalarna med Rättvik & Tällberg
Mars: Sommarstaden Halmstad & Tylösand
Februari: Norges fjäll, fjordar & glaciärer
Januari: Stockholms konst & kulturskatter

 

Reseförslag

  • 2 x övernattning inkl. halvpension på bra mellanklasshotell i centrala Växjö
  • entré till Smålands museum och Sveriges Glasmuseum
  • entré till IKEA museum i Älmhult
  • guidad visning på Huseby Bruk i Grimslöv
  • guidad visning på Kosta glasbruk i Kosta
Skicka förfrågan