Det här är en riktig ”bucket-list-resa” där vi gör en fantastisk tur runt Nordkalotten, passerar polcirkeln och besöker tre länder. Vi får uppleva den vackra svenska norrländska naturen och tar oss genom finska Lappland och hälsar på Tomten. Dessutom kryssar vi med klassiska Hurtigruten i den arktiska arkipelagen och reser på Inlandsbanans räls. Utöver detta får vi en stor dos av lokala kulturupplevelser och historiska besöksmål. Låt detta bli din nästa succéresa!

Dag 1. Ankomst till Luleå
Vi lämnar hemorten för att ta oss norrut och tillbringar första natten i Norrbottens residensstad Luleå.

Dag 2. Luleå – Rovaniemi
Efter frukost besöker vi världsarvet Gammelstad Kyrkstad i utkanten av Luleå, en fantastisk bygd med en medeltida stenkyrka omgiven av hundratals röda kyrkstugor. Efteråt går vår resa vidare norröver och vi passerar Haparanda vid den svenskfinska gränsen. Nästa stora sevärdhet är Kukkulaforsen i Torne älv vars berömda sikfiske har anor från medeltiden. Därefter passerar vi gränsen till Finland och åker mot Rovaniemi.

Dag 3. Rovaniemi med besök hos Tomten
Idag vaknar vi upp i Lapplands okrönta huvudstad. Här kan vi uppleva den fantastiska midnattssolen under sommaren, hoppa över polcirkeln och framför allt hälsa på hos Tomten. Så denna förmiddag gör vi först en guidad stadsrundtur, följt av ett besök i Santa Claus Village där vi får ett Arctic Circle Crossing Certificate. Eftermiddagen är fri att spendera på egen hand.

Dag 4. Rovaniemi – Kirkenes
Idag färdas vi genom den finska lappländska vildmarken för att nå Kirkenes. På vår väg via Sodankylä, Saariselkä och Enare får vi bl.a. uppleva ett lågfjällsområde med fantastisk natur och vi passerar samiska hembygder innan nästa gräns korsas, den mot Norge.

Dag 5 & 6. Med Hurtigruten från Kirkenes till Tromsö
Innan vi äntrar Hurtigrutens fartyg och vänder söderut har vi en förmiddag i arktiska Kirkenes, staden med en spännande gränslandshistoria. Hurtigruten avgår strax efter lunch och under eftermiddagen stannar vi till i bl.a. Vardö, hamnen med den stjärnformade fästningen som byggdes 1737. Under kvällen passeras Båtsfjord och Berlevåg och har vi tur kan vi i midnattssolsljuset skymta både Tanahorn och Kjölnes fyr blinka över Barents hav.

Under resans sjätte dag får vi verkligen chansen att uppleva den nordnorska kusten från relingen. Honningsvåg och Havöysund passeras redan under den tidiga morgonen innan vi gör ett längre stopp i Hammerfest, den nordligaste staden innan Longyearbyen på Svalbard tog över. Här kan vi t.ex. besöka den världsberömda och Unesco-skyddade Meridianpelaren, handla souvenirer på Isbjörnsklubben eller ta en promenad till utkiksplatsen Salen. Vi kryssar vidare med fjälltopparna som kuliss innan vi når Tromsö strax före midnatt.

Den som är morgonpigg kan, utan extra kostnad, delta i Hurtigrutens bussutflykt till Nordkap denna dag. Tillsammans med deras guide lämnar man Honningsvåg kl. 06.30 för att njuta av frukosten i Nordkappshallen ”på toppen av Europa”. Efteråt kör bussen längs den majestätiska Porsangerfjorden och ca kl. 11.30 kliver vi ombord igen i Hammerfest.

Dag 7. Tromsö med Ishavskatedralen
Vi vaknar upp i Arktis huvudstad och börjar dagen med en guidad stadsrundtur där vi bl.a. besöker den välkända och mycket sevärda Ishavskatedralen. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg och för kvällen kan vi rekommendera ett besök på Tromsös äldsta pub Ölhallen som drivs av Mack, världens nordligaste bryggeri.

Dag 8. Tromsö – Gällivare
Efter frukost är det dags att styra kosan mot Sverige. På vägen mot Gällivare gör vi ett stopp i Karesuando, beläget vid Muonioälven på gränsen mot Finland. Här verkade väckelsepredikanten och botanikern Lars Levi Laestadius och hans pörte (hem) går att besöka. Vi passerar även Vittangi som ligger vackert där Torne och Vittangi älvar möts och kommer sedan till vårt hotell i Gällivare.

Dag 9. Med Inlandsbanan Gällivare – Arvidsjaur och vidare med vår buss till Lycksele
Idag färdas vi på räls och njuter av en trivsam tågresa med den klassiska och välkända Inlandsbanan. Den bjuder på fina naturupplevelser, historiska platser, pittoreska samhällen och vacker kulturbygd med samiska inslag. Vi åker från Gällivare till Arvidsjaur och tåget gör bl.a. ett kortare stopp vid stationen som heter Geografiska polcirkeln.

I Arvidsjaur kliver vi på vår buss igen och vi stannar till strax utanför staden i lilla Gallejaur. Det är en mer eller mindre intakt by med nio timrade gårdar från 1800-talet och här känns det som om tiden har stannat. Vi visas runt av en guide i ca en timma och reser sedan vidare mot Lycksele.

Dag 10. Avresa från Lycksele
Fyllda av fina upplevelser påbörjar vi vår hemresa.

Foto Santa Claus Village: ©Visit Rovaniemi (Rovaniemi Tourism & Marketing Ltd.)

 

Reseförslag

 • 1 x övernattning inkl. halvpension på bra mellanklasshotell i Luleå
 • 2 x övernattning inkl. halvpension på bra mellanklasshotell i Rovaniemi
 • 1 x övernattning inkl. halvpension på bra mellanklasshotell i Kirkenes
 • 1 x övernattning inkl. halvpension ombord på Hurtigruten Kirkenes-Tromsö. Avresa kl. 12.30 dag 5 och ankomst kl. 23.45 dag 6. Även middag ombord dag 6 ingår.
 • 2 x övernattning, varav 1 x frukostpension och 1 x halvpension, på bra mellanklasshotell i Tromsö
 • 1 x övernattning inkl. halvpension på bra mellanklasshotell i Gällivare
 • 1 x övernattning inkl. halvpension på bra mellanklasshotell i Lycksele
 • lokalguide i Rovaniemi, 2 timmar
 • entré till Santa Claus Village i Rovaniemi inkl. Arctic Circle Crossing Certificate
 • lokalguide i Tromsö, 2,5 timma
 • entré till Ishavskatedralen i Tromsö
 • tågresa med Inlandsbanan Gällivare-Arvidsjaur kl. 07.30-11.59
 • entré till och visning av Gallejaur utanför Arvidsjaur, ca 1 timma
Skicka förfrågan