I hjärtat av Uppsala ligger universitet, domkyrkan och slottet som staden byggts runt. Här verkade bl.a. Carl von Linné och hans vackra trädgårdar är välbesökta utflyktsmål. Under vår resa får vi även uppleva slotten Skokloster och Ulriksdal samt pittoreska Sigtuna, Sveriges äldsta stad.

Carl von Linné verkade vid universitet i hjärtat av Uppsala och hans vackra trädgårdar är välbesökta utflyktsmål. Vi njuter av blomsterprakten i Linnéträdgården och Botaniska trädgården och besöker de imponerande slotten Skokloster och Ulriksdal samt pittoreska Sigtuna, Sveriges äldsta stad.

Dag 1. Ankomst till Uppsala
Vi reser till Uppsala och checkar in på Scandic Uplandia i centrala Uppsala. Efter ankomsten gör vi en stadsrundtur tillsammans med en lokalguide. Här ser vi bl.a. Fyrisån, slottet, domkyrkan och kvarteren där Gösta Knutssons böcker om Pelle Svanslös utspelas.

Dag 2. Linnéträdgården och Skoklosters slott
Efter en god frukost besöker vi Linnéträdgården med professorsbostaden, Sveriges äldsta botaniska trädgård. Bland trädgårdens dammar, rabatter och häckar kunde Linné studera årstidernas växlingar och här odlas än idag mer än tusen arter efter hans sexualsystem. I Linnés villa finns idag Linnémuseet där vi bl.a. får besöka hans arbetsrum. Efter den guidade visningen ges tid att utforska de fantastiska trädgårdarna på egen hand.

Under eftermiddagen gör vi en utflykt söderut till Skoklosters slott, det största privatpalatset som någonsin byggts i Sverige och det främsta minnesmärket från Stormaktstiden. Det nuvarande slottet uppfördes under mitten av 1600-talet av greve och fältmarskalk Carl Gustaf Wrangel. Idag ägs slottet av svenska staten och slottets samlingar inkluderar bl.a. den italienska konstnären Arcimboldos mästerverk Vertumnus som föreställer den habsburgska kejsaren Rudolf II som avbildats genom frukter och grönsaker. Här får vi en guidad visning av slottet och samlingarna.

Dag 3. Ulriksdals slott, Orangerimuséet och Sigtuna
Under morgonen reser vi söderut till Ulriksdals slott som är beläget i den norra delen av Kungliga nationalstadsparken i Stockholm. Det kungliga slottet byggdes på 1600-talet och är omgivet av en stor slottsträdgård. Parkens orangeri är idag museum för Nationalmuseums samling av svenska skulpturer. Slottet användes senast som bostad av Gustav VI Adolf och Louise Mountbatten och vi får en guidad visning som inkluderar besök i både slottet och orangeriet.

Vi fortsätter sedan till Sigtuna, Sveriges äldsta bevarade stad, och grundad på 970-talet av Erik Segersäll. Staden kom snart att bli en viktig handelsstad som importerade exotiska varor från bl.a. Bysans, Polen och Ryssland. Idag är Sigtuna en förtjusande småstad vars huvudgata, Stora gatan, är fylld av pittoreska trähus med butiker, restauranger och kaféer.

Dag 4. Botaniska trädgården och avresa
Efter frukost lämnar vi vårt hotell och under morgonen besöker vi Botaniska trädgården nära Uppsala slott där vi får en guidad rundtur. I den praktfulla barockträdgården finns bl.a. Linnéanum; ett tvåhundraårigt orangeri och ett tropiskt växthus med växter från regnskog, stäpp och savann. Under dagen inleds sedan vår resa hemåt.

Konceptet Månadens resa
Helt nya resmål eller en klassiker som välförtjänt har fått ny kostym – varje månad presenterar vi ett nytt reseförslag med etiketten Månadens resa.  Anmäl dig till våra nyhetsbrev så får du Månadens resa direkt i inkorgen framöver. Svenska slott & trädgårdar var Månadens resa juni 2020. Se också:

Februari: Vin & vandring längs Skåneleden
Januari: Stavanger med blomsterparken Flor & Fjaere

Fler Månadens resa från 2020
The Queens’ Sandringham & East Anglia

Kaliningrad med Kuriska näset & Gdansk
Nordfjord med Vestkapp & Hjörundfjorden
Livsnjutarnas Istrien
Dresden med Elbe & Sachsiska Schweiz
Strövtåg i Dalarna med Rättvik & Tällberg
Småland med Glasriket
Sommarstaden Halmstad & Tylösand
Norges fjäll, fjordar & glaciärer
Stockholms konst & kulturskatter

 

 

Reseförslag

  • 3 x övernattning inkl. frukostpension på Scandic Uplandia i Uppsala
  • lokalguide i Uppsala, ca 2 timmar
  • entré och guidad visning i Linnéträdgården och Linnémuseet i Uppsala, ca 1 timma
  • entré och guidad visning på Skoklosters slott
  • entré och guidad visning på Ulriksdals slott och Orangerimuséet i Solna
  • lokalguide i Sigtuna, ca 2 timmar
  • guidad visning i Botaniska trädgården i Uppsala, ca 1 timma
Skicka förfrågan