Den sydligaste delen av vårt vackra land är full av sevärdheter. Vår rundresa tar oss genom Småland, Öland, Blekinge och Skåne, där vi besöker några av höjdpunkterna i södra Sverige. Vi upplever bl.a. glasbrukshistorien i Kosta, det idylliska landskapet på Öland och äppelodlingarnas Österlen.

Dag 1. Ankomst till Jönköping
Vi anländer till Småland för en övernattning i Jönköping vid Vättern.

Dag 2. Glasriket & Kalmar
Vår färd går genom de småländska skogarna till Kosta. Här finns Orrefors Kosta Bodas glasbruk som är ett av Sveriges äldsta verksamma glasbruk. En rundvisning på glasbruket lär oss mer om den genuina hantverkskonsten att blåsa glas. Under eftermiddagen når vi historiska Kalmar och gör en rundtur med lokalguide i den medeltida staden. Ett besök på Kalmar slott som har anor från 1100-talet avrundar vår dag. Vi tillbringar sedan två nätter på vårt hotell i Kalmar.

Dag 3. Idylliska Öland
Under morgonen korsar vi den 6 km långa Ölandsbron till Sveriges näst största ö. Under sommarmånaderna förvandlas ön till ett sommarparadis. Vi tillbringar dagen tillsammans med en lokalguide och besöker bl.a. Borgholm och kungafamiljens sommarresidens Solliden. Vi får även se några av öns många väderkvarnar och det karga landskapet på Stora Alvaret.

Dag 4. Örlogsstaden Karlskrona
Vi reser söderut till Blekinge och den marina staden Karlskrona. Det var Karl XI som grundade Karlskrona år 1680 och han valde det strategiska läget på ön Trossö. Det som gör Karlskrona så unikt är att från det första spadtaget så planerades staden som en örlogsstad. Under förmiddagen gör vi en rundtur med en lokalguide som berättar om världsarvet Karlskrona och på eftermiddagen tar vi en båttur i Karlskrona skärgård. Vi fortsätter sedan västerut till skånska Kristianstad där vi checkar in på vårt hotell.

Dag 5. Österlen
Resan går söderut till det natursköna Österlen. Vi passerar Brösarp och Brösarps backar på vägen till pittoreska Kivik. Det lilla samhället med sin årliga marknad är även känt för sina äppelodlingar. Vi besöker Äpplets hus som ligger i anslutning till Kiviks musteri. Här får vi en guidad rundtur i musteriet som avslutas med ett besök i fabriksbutiken. Vid lunchtid når vi Simrishamn som är Österlens enda stad. På eftermiddagen fortsätter vi söderut till Kåseberga och genom en promenad når vi Ale Stenar. Den mystiska skeppssättningen består av 59 stenar och är belägen på en ås med utsikt över Östersjön. Under början av kvällen checkar vi in på vårt hotell i Malmö för resans sista övernattning.

Dag 6. Hemresa
På resans sista dag lämnar vi Skåne och reser norrut till vår hemort.

Reseförslag

 • 1 x övernattning inkl. halvpension på bra mellanklasshotell i Jönköping
 • 2 x övernattning inkl. halvpension på bra mellanklasshotell i Kalmar
 • 1 x övernattning inkl. halvpension på bra mellanklasshotell i Kristianstad
 • 1 x övernattning inkl. halvpension på bra mellanklasshotell i Malmö
 • entré och visning av Orrefors Kosta Bodas glasbruk
 • lokalguide i Kalmar, ca 1,5 timma
 • entré och visning på Kalmar slott
 • lokalguide på Öland, ca 8 timmar
 • entré till Solliden på Öland
 • lokalguide i Karlskrona, ca 1,5 timma
 • båttur i Karlskrona skärgård
 • entré och visning på Äpplets hus i Kivik
Skicka förfrågan