Det Adriatiska havet med sitt klara vatten, sitt utomordentligt gynnsamma klimat, sin historia och en uppsjö av vackra platser, öar och städer. Stränder, vingårdar och natur som inbjuder till strövtåg. Sloveniens kuststräcka mäter endast 45 km, men rymmer de medeltida städerna Koper, Izola, Piran och Portoroz, och allt som en livsnjutare kan efterfråga. Vi bor i den lugna semesterorten Portoroz med sitt vindskyddade läge inne i en bukt. Under resan varvar vi avkoppling här med intressanta utflyktsmål i både Slovenien, Italien och Kroatien.

Portoroz & Piran
Första dagen utforskar vi närområdet med en lokal ciceron – Portoroz och grannen Piran. Den pittoreska kulturpärlan Piran har en bilfri gammal stadsdel och stadens historia går ända tillbaka till antikens Grekland. Staden är en riktigt arkitektonisk pärla i venetiansk gotik, renässans och barock.

Lipica hingstfarm & vinprovning i natursköna Vipavadalen
Efter en avkopplande dag på hotellet ska vi utforska några sevärdheter inåt landet. Lipica anses vara stamorten för Lippizanerhästarna och Lipica hingstfarm är idag en stor uppfödare och ett besöksmål. En lokalguide visar de stora domänerna och vi får bekanta oss med hästarna. Via ett skogs- och bergslandskap når vi strax den natursköna Vipavadalen. Här har man producerat vin sedan romartiden och idag finner vi otaliga producenter längs vinvägen. I orten Vipava, som dalen är uppkallad efter, ligger ett trevligt vinotek i byns mitt. Vi besöker en av de många vingårdarna för att prova dalens stolta viner och är tillbaka i Portoroz under sen eftermiddag.

Trieste & slottet Miramare (Italien)
Trieste tillhörde den habsburgska monarkin under drygt 500 år, men tillföll Italien efter första världskriget. Under en stadsrundtur får vi bl.a. se det vackra huvudtorget Piazza Dell’Unita, Teatro Romano och Canal Grande. Efter att ha flanerat ett par timmar besöker vi slottet Miramare och parken med exotiska växter och blommor. En guide visar oss runt och berättar historien om slottet vid havet som uppfördes av kejsare Franz Josefs bror Maximilian.

Porec & Rovinj (Kroatien)
Portoroz och vårt hotell ligger inte långt från den kroatiska gränsen och en dag gör vi en utflykt till de medeltida pärlorna Porec och Rovinj. Båda städerna har sina historiska stadskärnor belägna på halvöar, och de är lika charmiga med sina trånga gränder och otaliga serveringar längs havet. På hemvägen gör vi halt hos en kroatisk vinbonde och provar Istriens viner.

Om hotell Riviera i Portoroz
Hotellet är 4-stjärnigt och alla rum är utrustade med luftkonditionering, minibar, safe, LCD-tv och fri WiFi. En del rum har också balkong. På hotellet finns inomhus- och utomhuspooler, restaurang, barer och en privat strand.

Foto Miramare slott © Marco Milani
Foto hästar © Lipica hingstfarm

 

Reseförslag

  • 7 x övernattning inkl. .halvpension på 4-stjärniga hotell Riviera i Portoroz
  • lokalguide i Piran och Portoroz
  • entré och guidning på Lipica hingstfarm i Sezana
  • vinprovning på vingård i Vipava
  • lokalguide i Trieste
  • entré och guidning på slottet Miramare
  • vinprovning på vingård utanför Novigrad, Istrien
Skicka förfrågan