Bo bra i Bratislava och utforska vinbyar och vingårdar i tre olika vindistrikt i lika många länder. Slovakiens huvudstad ligger vackert vid Donau och har en fin äldre stadskärna. Med centralt belägna Clarion Congress Hotel Bratislava som bas, gör vi varierade vinprovningar och utflykter bland vinfälten i både Slovakien, Österrike och Ungern.

Dag 1. Ankomst till Bratislava
Vi ankommer till Bratislava där vi ska bo fyra nätter. Om tid finns bekantar vi oss med staden och från Clarion Congress Hotel Bratislava har vi ca 15 minuters promenad till den fina äldre stadskärnan.

Dag 2. Slovakiska viner och egen tid i Bratislava
Vi gör en halvdagsutflykt till vindistriktet Malokarpatská, beläget strax norr om Bratislava och med de karpatiska bergen som kuliss. Här provar vi vin på Simak Zamok i vinstaden Pezinok, följt av en lunchpaus i vinbyn Sväty Jür som har gott om vinstugor och restauranger.

Vi åker sedan tillbaka till Bratislava för en fri eftermiddag med tid att utforska staden på egen hand. Promenera genom Gamla stan, se rådhuset, stadens smalaste hus och vackra kyrkor samt St Mikaels torn från storhetstiden på 1300-talet och som ligger vid shoppinggatan Michalská. På höjden ovanför stoltserar Bratislavas slott med sin kritvita fasad och inbjudande utsikt. På kvällen samlas vi igen för gemensam middag på bryggeriet Mestinasky Pivovar.

Dag 3. Vin i österrikiska Weinviertel
Efter frukost passerar vi gränsen till Österrike för en heldagsutflykt i Weinviertel. Vi börjar med vinprovning på Weingut Dürnberg i Falkenstein bei Poysdorf, följt av lunch på egen hand och tid att strosa på ortens historiska vinkällargata Kellergasse.

På eftermiddagen gör vi ett besök på Himmelkeller i Kronberg, konstnärens Hermann Bauchs skapelse. En speciell plats med samlingar av konst och bruksföremål, men också ett flertal vinkällare. Här njuter vi av dagens andra vinprovning innan vi vänder tillbaka till Bratislava.

Dag 4. Vinprovning på klostret i ungerska Pannonhalma
Resans sista vinutflykt går till Pannonhalma, ett av de minsta av Ungerns 22 vindistrikt. Vi besöker först det mer än 1 000 år gamla klostret som är upptaget på Unescos världsarvslista och avslutar visningen med en trevlig provning av klostrets egenodlade viner. Därefter äter vi en smaklig lunch på en restaurang nedanför klosterberget. Tillbaka till vårt hotell i Bratislava för en sista övernattning.

Dag 5. Avresa från Bratislava
Med många fina minnen i bagaget påbörjar vi vår hemresa.

 

Konceptet Månadens resa
Helt nya resmål eller en klassiker som välförtjänt får ny kostym – varje månad presenterar vi ett nytt reseförslag med etiketten Månadens resa. Se också till exempel:

Bo på slott i polska Pommern
Pärlor vid Istriens kust
Schweiz från topp till dal
Malgrat de Mar
Great West Way – hela England på ett snöre
Ostfriesland
Glaskonst, gin och hyttsill i utvandrarbygdens Kosta
Från svajande palmer till magiska berg
Wien – en mix av gammalt & nytt
Tåg bland bergen, blommor på Mainau och vin i Alsace
Du måste se ABBA Voyage!
Skottland – lochs, hills & glens

Anmäl dig till våra nyhetsbrev så kommer Månadens resa i din inkorg.

 

Prisexempel

  • 4 x övernattning, varav 3 x halvpension och 1 x frukostpension, på Clarion Congress Hotel Bratislava
  • rundvisning och vinprovning av 4 viner på Simak Zamok i Pezinok
  • middag på bryggeriet Mestinasky Pivovar i Bratislava
  • rundvisning och vinprovning av 4 viner på Weingut Dürnberg i Falkenstein bei Poysdorf
  • rundvisning och vinprovning av 4 viner på Himmelkeller - Hermann Bauch Museum i Kronberg
  • rundvisning och vinprovning av 3 viner på Abbey Winery i Pannonhalma
  • lunch på restaurang Porta Etterem i Pannonhalma
Nettopris/person i dubbelrum 1/8-31/10 2024
Skicka förfrågan