Den natursköna ön Ven ligger mitt i Öresund och väster om Landskrona. Ven förknippas ofta med Tycho Brahe och sina branter Backafallen. Här finns också ett rofyllt lugn och ett grönskande vackert landskap. Den skyltade Skåneleden erbjuder en 12 km rundvandring runt hela ön. På vår resa bor vi två nätter i Helsingborg och gör tre vandringar på Skåneleden; en på Ven och två på skånska fastlandet.

I ”Sundets pärla” Helsingborg finns det anrika och lyxiga Clarion Grand Hotel som är beläget vid Stortorget, strax nedanför Terrasstrapporna. Hotellets läge är idealiskt för att uppleva några av Helsingborgs främsta sevärdheter. Ett stenkast från hotellet finns Kärnan och inom promenadavstånd ligger bl.a. Dunkers kulturhus och Helsingborgs rådhus.

Under den första resdagen på väg till hotellet rekommenderar vi en vandring längs Skåneleden norr om Helsingborg i området runt Mölle och Kullens fyr. Här finns även möjlighet att besöka outletbutikerna i Höganäs som bl.a. säljer den kända Höganäskeramiken.

Heldagen på Ven inleds med en ca 30 minuter lång färjeöverfart från Landskrona (utan buss). Väl iland startar vi vår vandring på Skåneleden vid färjeläget i Bäckviken. Under dagen följer vi den välskyltade leden som är cirka 12 km lång och mitt på dagen gör vi ett stopp för gemensam lunch i Backafallsbyn. Vandringsleden följer både landsvägar och stigar genom ett varierat landskap. Delar av den går utmed kusten och passerar genom byar som St Ibb och Norreborg.

Under hemresedagen rekommenderar vi en vandring söder om Helsingborg i området runt Rydebäck där Skåneleden följer kusten. Precis som under första dagen kan längden anpassas efter önskemål.

Vens kustlinje © Gunnar Magnusson

Reseförslag

  • 2 x övernattning, varav 1 x halvpension och 1 x frukostpension, på Clarion Grand Hotel i Helsingborg
  • färjeöverfart Landskrona-Ven t/r (personbiljetter)
  • lunch på Backafallsbyn
Skicka förfrågan