Allt fler promenerar/vandrar och på denna resa upplever vi Skåne på ett nytt sätt. Med Helsingborg som bas vandrar vi längs den vackra och varierande Skåneleden och kommer till pärlor som Ven, Torekov och Mölle. Vi kryddar resan med besök på några fina vingårdar och det blir kort & gott: wow.

Dag 1. Vandring på Bjärehalvön, vinprovning & ankomst till Helsingborg
Vi inleder på natursköna Bjärehalvön med en ca 6 km lätt vandring på Skåneleden mellan Torekov och Rammsjöstrands hamn, där vi går längs lätt-trampade stigar och strandvägar över fälader. Dagen består även av en vinprovning och rundvisning på charmiga och familjära Vejby Vingård. Vi åker sedan vidare till ”Sundets pärla” Helsingborg som blir vårt hem de kommande tre nätterna. Vi bor med fördel vid Stortorget, strax nedanför Terrasstrapporna, och med ett idealiskt läge för att uppleva några av Helsingborgs främsta sevärdheter. Ett stenkast härifrån finns Kärnan och inom promenadavstånd ligger bl.a. Dunkers kulturhus och Helsingborgs rådhus.

Dag 2. Heldag på Ven
Resan till Tycho Brahes ö inleds med en färjeöverfart på ca 30 minuter från Landskrona (utan bussen). Väl iland startar vi vår vandring på Skåneleden vid färjeläget i Bäckviken och vi följer den välskyltade ca 12 km långa leden längs rofyllda landsvägar, branta fall och pittoreska småbutiker. Vi gör ett stopp för gemensam lunch i Backafallsbyn och Spirit of Hven, även välkänt för sitt destilleri.

Dag 3. Vandring från Höganäs till Mölle & vinprovning
Tredje dagens vandring gör vi i Kullabergs-området och startar norr om Helsingborg i Höganäs, känt bl.a. för sin tillverkning av keramik och för sina outletbutiker. Vi går ca 12 km i lätt terräng via strandpromenader, charmiga fiskelägen, knotiga tallskogar och fågelrika hedar tills vi når vackra Mölle. Efter lunch/bussfika och ett stopp vid Kullens fyr åker vi till Arilds Vingård. Här får vi en visning av odlingarna och Vineriet och givetvis provsmakar vi också deras viner.

Dag 4. Vandring runt Rydebäck & hemresa
Om möjlighet finns kan vi på hemresedagen vandra en kortare sträcka i området runt Rydebäck, söder om Helsingborg, där Skåneleden vackert följer kusten. Mer information om vandringarna får vi före avresa och specifika lokala vandringsguider brukar inte vara inkluderade.

Foto Vens kustlinje © Gunnar Magnusson, Region Skåne

 

Reseförslag

  • 3 x övernattning inkl. halvpension på bra mellanklasshotell i Helsingborg
  • vinprovning på Vejby vingård inkl. rundvisning och 2 glas vin
  • färjeöverfart Landskrona-Ven t/r (personbiljetter)
  • 1-rätters lunch på Backafallsbyn, Ven
  • vinprovning på Arilds Vingård, rundvisning och 3 glas vin
Skicka förfrågan