Dürkheimer Wurstmarkt är enligt tyskarna själva världens största vinfest. Den arrangeras i vinstaden Bad Dürkheim i Pfalz, en bergig region som är välkänd för sina kvalitetsviner. Här ringlar sig den tyska vinvägen fram genom små vinbyar, ner till den franska gränsen och Alsace. Strax österut ligger Hessische Bergstrasse som är det minsta av landets tretton vindistrikt. Den historiska korsvirkesstaden med det passande namnet Weinheim ligger vid turistvägen och här bor vi under vår vinfestresa. Tidpunkten för Dürkheimer Wurstmarkt är som regel runt andra och tredje helgen i september, när hösten är som finast. För 2024 är det 6-10 och 13-16 september och för 2025 gäller 12-16 och 19-22 september.

Dag 1. Ankomst till Weinheim
Vi kommer till Weinheim under eftermiddagen och checkar in på 4-stjärniga NH Hotel Weinheim, beläget ca 2,5 km från Altstadt. Hotellet har 190 rum och en smakfull restaurang med stor terrass. Marktplatz i Altstadt kantas av restauranger och uteserveringar. Den som har pigga ben kan promenera upp till Burgruine Windeck ovanför Altstadt och njuta av en storslagen utsikt.

Dag 2. Vinfest i Bad Dürkheim
Idag besöker vi vinmetropolen Bad Dürkheim och vinfesten Dürkheimer Wurstmarkt. Den pågår fredag-tisdag andra helgen i september och fredag-måndag helgen därpå. På den centrala festplatsen serveras mat och vin från regionen och det finns flera festtält med musik (utan entréavgift). Ingenstans i Pfalz finner vi fler vingårdar, hela 30 stycken stoltserar staden med. Vi provar viner hos Weingut Fitz-Ritter och äter gemensam middag på Dürkheimer Fass, beläget jämte Fitz-Ritter och festplatsen.

Dag 3. Konst, vin & pittoreska städer längs Hessische Bergstrasse
Nästa dag bekantar vi oss med Hessische Bergstrasse. I Darmstadt startar vägen och här skall vi först uppleva Unescos världsarv Mathildenhöhe tillsammans med en lokalguide. Det är en konstpark med villor uppförda av kända arkitekter mellan 1899-1914 då området var en arkitekturkoloni.

Vi åker sedan söderöver genom städerna Eberstadt, Zwingenberg och Bensheim till den medeltida skönheten Heppenheim. När vi utforskat stadens små gränder och torg besöker vi Vinothek Bergsträsser Winzer för vinprovning och visning av vinkällaren. Blir det tid över kan vi stanna till i grannstaden Lorsch och se det urgamla klostret Lorsch med sin klosterpark.

Dag 4. Avresa från Weinheim
Vi lämnar vårt hotell i korsvirkesstaden Weinheim och reser hemåt.

Foto Dürkheimer Weinfest © Stadt Bad Dürkheim / melhubach photographie
Foto Hessische Bergstrasse © Maria Zimmerman

 

 

Reseförslag

  • 3 x övernattning, varav 1 x halvpension och 2 x frukostpension, på NH Hotel Weinheim
  • vinprovning på Fitz-Ritter i Bad Dürkheim
  • middag på Dürkheimer Fass i Bad Dürkheim
  • lokalguide i konstparken Mathildenhöhe i Darmstadt, ca 1 timma
  • vinprovning och visning av vinkällaren på Vinothek Bergsträsser Winzer i Heppenheim
Skicka förfrågan