Dürkheimer Wurstmarkt är enligt tyskarna själva världens största vinfest. Den arrangeras i vinstaden Bad Dürkheim i Pfalz, en bergig region som är välkänd för sina kvalitetsviner. Här ringlar sig den tyska vinvägen fram genom små vinbyar, ner till den franska gränsen och Alsace. Strax österut ligger Hessische Bergstrasse som är det minsta av landets tretton vindistrikt. Den historiska korsvirkesstaden med det passande namnet Weinheim ligger vid turistvägen och här bor vi under vår vinfestresa. Tidpunkten för Dürkheimer Wurstmarkt är som regel runt andra och tredje helgen i september, när hösten är som finast. För 2023 är det 8-12 september och 15-18 september.

Dag 1. Ankomst till Weinheim
Vi kommer till Weinheim under eftermiddagen och checkar in på 4-stjärniga NH Hotel Weinheim, beläget ca 2,5 km från Altstadt. Hotellet har 190 rum och en smakfull restaurang med stor terrass. Marktplatz i Altstadt kantas av restauranger och uteserveringar. Den som har pigga ben kan promenera upp till Burgruine Windeck ovanför Altstadt och njuta av en storslagen utsikt.

Dag 2. Vinfest i Bad Dürkheim
Idag besöker vi vinmetropolen Bad Dürkheim och vinfesten Dürkheimer Wurstmarkt. Den pågår fredag-tisdag andra helgen i september och fredag-måndag helgen därpå. På den centrala festplatsen serveras mat och vin från regionen och det finns flera festtält med musik (utan entréavgift). Ingenstans i Pfalz finner vi fler vingårdar, hela 30 stycken stoltserar staden med. Vi provar viner hos Weingut Fitz-Ritter och äter gemensam middag på Dürkheimer Fass, beläget jämte Fitz-Ritter och festplatsen.

Dag 3. Konst, vin & pittoreska städer längs Hessische Bergstrasse
Nästa dag bekantar vi oss med Hessische Bergstrasse. I Darmstadt startar vägen och här skall vi först uppleva Unescos världsarv Mathildenhöhe tillsammans med en lokalguide. Det är en konstpark med villor uppförda av kända arkitekter mellan 1899-1914 då området var en arkitekturkoloni.

Vi åker sedan söderöver genom städerna Eberstadt, Zwingenberg och Bensheim till den medeltida skönheten Heppenheim. När vi utforskat stadens små gränder och torg besöker vi Vinothek Bergsträsser Winzer för vinprovning och visning av vinkällaren. Blir det tid över kan vi stanna till i grannstaden Lorsch och se det urgamla klostret Lorsch med sin klosterpark.

Dag 4. Avresa från Weinheim
Vi lämnar vårt hotell i korsvirkesstaden Weinheim och reser hemåt.

Foto Dürkheimer Weinfest © Stadt Bad Dürkheim / melhubach photographie
Foto Hessische Bergstrasse © Maria Zimmerman

 

Konceptet Månadens resa
Helt nya resmål eller en klassiker som välförtjänt får ny kostym – varje månad presenterar vi ett nytt reseförslag med etiketten Månadens resa. Se också till exempel:

Wien – en mix av gammalt & nytt
Tåg bland bergen, blommor på Mainau och vin i Alsace 
Honey, Honey, du måste se ABBA Voyage!
Skottland – lochs, hills & glens
Magdeburgs okända juveler
Sommar på Nordkalotten
Schweiz vidunderliga alpvärld
Utvandrarbygden med Destination Kosta
Guldkorn längs tyska Östersjökusten
Skaraborg med Lundsbrunn Resort & Spa

 Anmäl dig till våra nyhetsbrev så får du kommande Månadens resa i din inkorg.

Reseförslag

  • 3 x övernattning, varav 1 x halvpension och 2 x frukostpension, på NH Hotel Weinheim
  • vinprovning på Fitz-Ritter i Bad Dürkheim
  • middag på Dürkheimer Fass i Bad Dürkheim
  • lokalguide i konstparken Mathildenhöhe i Darmstadt, ca 1 timma
  • vinprovning och visning av vinkällaren på Vinothek Bergsträsser Winzer i Heppenheim
Skicka förfrågan